Asi vás bude zaujímať akýže to liek už roky v rodine vyrábame. Nuž recept je veľmi jednoduchý . Potrebujeme gaštany , biely alkohol najlepšie 40 % a viac, už sme to zalievali aj domácou slivovicou /koľká škoda :-)/, rožovkou , vínovicou, alebo jednoducho vodkou. Gaštany sa pokrájajú na hrubšie plátky spolu aj so šupkou /pozor na prsty , aby sme ich aj po krájaní mali pôvodný počet/ ! Gaštany poukladáme do zatváracieho skleneného pohára a zalejeme alkoholom. Pred prvým použitím necháme vyluhovať minimálne 3 týždne pričom môžeme občas alkohol dolevať, lebo záleží aké budú gaštany „šťavnaté“. Po troch týždňoch si vyluhovanou zmesou potierame boľavé kĺby, kosti. Účinok je prekvapujúci a v našej rodine odskúšaný viac ako desať rokov. Ak nás klby trápia častejšie tak tinktúru zlejeme do nádoby a už použité gaštany znovu zalejeme alkoholom a to opakujeme až pokiaľ nám znovu nenarastú gaštany :-)
Tak recept som vám už prezradila /verím, že pomôže/ len tie gaštany nájsť :-D Samozrejme som malého turistu na ten “strašný” kopec dostala, no gaštan sme našli /správne je Samko našiel/ jeden jediný !! Darmo som hlavu vykrúcala do koruny stromu načisto NIČ ! A tu som sa v sobotu v TV dozvedala, že nám na Slovensko priletel gaštanožravý motýl a ničí čo vidí ..ale nevzdám sa však v takom veľkom meste hádam ešte nejaký zdravý gaštan zostal nepovšimnutý. Tak prechádzka minula gaštanový cieľ, ale na ceste na kopčisko sme stretli novonarodenú užovku, hŕbu lúčnych koníkov dáku bystrušku a naučila som malého mudrca prečo máme objímať stromy čo sa mu tak zapáčilo, že preventívne objímal aj elektrické osvetlenie :-D Tak sa mi zdá, že najbližšie ma bude prehováranie na turistiku stáť menej námahy :-)
PS: slubovala som recepty cez vikend, no opat zas zdravie prerusilo moje plany, a tak som nevarila, az na Minestrone, co som par fotkami aj zdokumentovala. Az vydrzim pozerat do PC dlhsie, nahodim. Peknu jesen