Baranina, jahňacina môjho života..

janazjarku - fotkajanazjarku, 26. marca 2010
Celá moja mladosť sa niesla v znamení baraniny, jahňaciny, ovčieho syra a rôznych iných ovcových výrobkov a to z jednoduchého dôvodu v rodine sme mali dvoch ozajstných kolibôčkou “zasmradených” bačov. Takže následok bol istý neznášala som tieto pre niekoho tak vzácne produkty z celého srdca. Ak som zacítila "smrad" baraniny šíriaci sa po celom dome urýchlene som sa pobrala kade aj ľahšie a vrátila som sa až keď bolo poriadne vyvetrané :-D. Z tohoto dôvodu som pochopiteľne neznášala Veľkonočné sviatky, lebo vtedy utekať z domu bolo nemožné !! Nachystaná, vyobliekaná a poobede už aj riadne zasmradená s vajciami v hrsti /teda maľuvanými/ som musela čakať kým ma zmlátia, aby ma vraj nohy neboleli, oblejú a to podľa odvahy kupača buď len tak hrnčokom ,neskôr vďaka pokroku doby injekčnou striekačkou zvanou Žanetka /to je tá pollitrová na špricovanie hluchých uší/ , alebo riadnym vedrom /sem tam ma s ním aj trafili do hlavy od vtedy mám tie následky../po prípade ma rovno šmarili do vane. Kupači majú najradšej jačavé dievky, lebo čím viac jačia tým sa im vidí, že kvalitne triafajú do živého. Vykúpaná a nasilu sa usmievajúca v duchu preklínajúca túto nepochopiteľnú tradíciu som sa bežkala obliecť do “suchého” pre ďaľších odvážlivcov, lebo uznajte znova oblievať už mokrú divku to nie je žiadny zážitok !! Podľa zvyku bolo treba za bitku odvďačiť milých kupačov na úvod naliať dačo “tuhé” /to asi aby mali tú odvahu/ a niečo na prehryznutie. No a čo asi ?? Baraninu s otrepanou poznámkou mojej mamky : “Pozri ako im chutí len ty nevieš čo je dobrééé!”
Prevrátila som oči a pod nos som si pre istotu strčila chumáč už “navoňaných” vlasov /lepšie ako baraní “smrad”/ pokiaľ kupač neprichádzal vo vrecku s voňačkou previazanou mašlou značka “MOSKVA” a vtedy som pripustila fakt, že tá onáá baraninka vlastne až tak nesmrdí :-D Jedného horúceho letného dňa som celkom nečakane zmenila názor na tvora ktorého okrem mlieka, kožucha možno FAKT aj konzumovať. Vybrala som sa na dovolenku na Tureckú rivieru, lebo ja orient naozaj môžem a cestou z letiska nám šarmantná delegátka vydatá osem rokov v Turecku v rámci gurmánskeho zvádzania prezradila, že nás čakajú také baranie špecialitky o ktorých sa nám bude ešte dlho snívať ! Nááá už sme došli stará mama tak ja sa sem trepem toľkú diaľku za tým pred čím celý život utekám ?? Pche moja milá kašlem ti ja na tvoju baraninku ak iné nebude ja prežijem kľudne na pive a olivách. Tak ako som si riekla som aj prvé dni robila. Švedske stoly boli zavalené baklažánmi na milión spôsobov , olivami, melónmi a kopcami voňavých pomarančov tak čo ma po nejakej baranine ! Od vedľajšieho stola sa na mňa vyškieral lojom zababraný nemčúr a vyzeral tak šťastne, že mi to bolo aj divné. Žeby úpal ?? Lepšie som sa poobzerala a v tej reštaurácií slastne mľaskali viacerí. Tak toto asi úpal nie je..Váhala som ešte zo dva dni a potom som si povedala nááá však skúsim hádam ma to nezabije , prinajhoršom nenápadne vypľujem pod stôl no nie? Nabrala som si jedno kusisko /asi 2x2 cm/ chvíľu váhala a šup na maškrtný jazýčok .. Neuveriteľnéééé, neopísateľnééé no proste úžasné mäso sa mi rozplývalo na jazyku. Ťava, zahrešila som v duchu toľko dobrého jedla premárniť za celý týždeň. Nedalo mi to , že ako je to možné, že nie len že TO nesmrdí, ale ešte aj tak chutí !! Našla som si pani slniečkovú delegátku, aby som našla vysvetlenie a ona s úsmevom odpovedala “Áno, baranina je tu iná, lebo ovečky sa pasú na pohorí Tauris kde nerastie obyčajná tráva, ale samé bylinky a tak mäso prichádza na bitúnok už priamo napácované !” Nááá však som vedela , že je v tom dáky fígeľ kde ja na Slovensku zoberiem bylinkovú ovcu ? Zase som zmúdrela a tak sice nezoženiem ovcu bylinkovú zvnútra, ale môžem ju obilinkovať zvonku ! Môžem, ale úprimne nikdy to nebude tá turecká ovca a či ja viem aké byliny to požrala ??





@zareaguj


Diskusia k článku

bozulka
janazjarku ,pekný článok,ja som niečo podobné zažila v 6o roku v Bulharsku na svadobnej ceste.Tiež som prvý deň jedla iba raňajky a na obed ovocie a zeleninu.Ale mladé telo chcelo aj niečo viac tak som sa raz premohla/alebo ma premohol hlad lebo leva bolo veľmi málo na iné jedlo/ okoštovala som a už to bolo.Potom som dojedala aj po manželovi lebo tie porcie mäsa boli obrovské.A odvtedy žiadny problém s jedením pokial sa nám nestretnú oči alebo nesmiem to vidieť živé.To by už nešlo !!!
bozulka
Ešte som zabudla napísať - základné byliny na jahňacinu sú rozmarín,tymian a cesnak / veľa/.Ostatné môžeš a nemusíš pridať-bobkový list,čierne a nové korenie.Podľa toho čo máš rada.Ale veď Ty si skúsená kuchárka a určite vieš a článok je iba spomienka.
cistinka
Janka, Janka....musím sa smiať... Ty od detstva na baranine chovaná a ja na zabíjačkách. Dokiaľ sa mi to nesprotivilo... Dedko bol obvodný lekár a my sme doma povinne ochutnávali, čo dva zdravotné obvody vyprodukovali. Denne zabíjačka, raz od Feru Malíka, inokedy od babky Kuklovskej...a vždy sa našla dajaká dobrá duša, čo sa pánovi doktorovi chcela odvďačiť. Celá špajza nám doma "voňala"...ja viem, že sú to lahôdky, ale pre mňa to bolo už niekedy ako za trest. Keď som žobronila : "Mami, sprav ryžový nákyp"...mamka odvetila: "Musíme zjesť najprv zabíjačku".
Ale ešte nebola dojedená jedna, už sme tam mali ďalšie dve...
Aj sebelepšia lahôdka vo veľkom množstve sa musí zákonite človeku prejesť.
........Hmmmm....ale teraz by bodlo také jelítko...........
torticka
Janazjarku, mi sme ovce chovali a poviem Ti, baraninu nechcem ani vidieť. Či som tam dala rozmarín,cesnak, majoránok, alebo hocičo, aj tak sme mali kuchyňu zasmradenú. A keď si pomyslím, koľko rokov sme sušili seno, no hrúza. A teraz sa obídeme aj bez baraniny a ani mne a mužovi nechýba. Mama občas spomenie, že by si dala baraninu, ale mi sme radšej ticho.
bozulka
Človek vždy pohŕda tým čoho má prebytok a túži potom čoho sa mu nedostáva.To sme my ľudkovia.
Ja by som veru nepohrdla ani baraninou /nesmel by byť starý/ani zabijačkou,@ čistinka ,že?
janazjarku
cistinka : Nuž ja som tiež bola okrem baraniny vyzývaná aj na tie zabijačkoviny, ale ja som sa nejako od narodenia a neviem prečo rozhodla do 12 rokov byť vegetarián :-D do puberty by do mňa nedostal nikto kúsok mäsa, keby ako chcel takže zabíjačková vôňa ma veru nezabíjala, lebo tá nesmrdela ako baranina. Takže, keď som sa jedného dňa rozhodla, že budem aj mäsožravec tak mi zabíjačka nevadila,lebo tá na rozdiel od baraniny pekne rozvoniavala :-D
kuchticka
Janka, dnes som precitala vsetky tvoje zazitky a veru som ako po pohrebe - plakala od smiechu. Mas skutocny talent napisat nejaku knizku s veselymi pribehmi. Prosim urob tak a nechaj vediet! Rada si precitam.
Ja sa na vareche nemam kedy dlho zdrziavat, citam iba niektore recepty a diskuzie. Dnes poprve som zabludila do tvojich zazitkov. Pis dalej a maj sa fajn. Dobre si prevychovala svojho manzela. Ja to musim skusit tiez, ale neviem ci sa mi to podari po tak dlhom case.
janazjarku
kuchticka : Som rada ak sa smeješ na mojích príbehoch zo života však preto ich píšem, lebo pri spomienkach keď ich takto zverejňujem sa smejem tiež aj keď niekedy v čase, keď som bola "mladá dievka" mi všelijako bolo. Tých príbehov je v mojej hlave tisíce , ale zatiaľ času primálo a tiež pribudol vnúčik, ktorému treba ukázať veselý život :-D ale raz ..nikdy nehovor nikdy možno samú seba prekvapím !!
slnieckosom
Diovka moja, kedyže to tú knihu chystáš? :-))) Hneď sa hotujem zakúpiť..:-)))



 



TOPlist