Prevrátila som oči a pod nos som si pre istotu strčila chumáč už “navoňaných” vlasov /lepšie ako baraní “smrad”/ pokiaľ kupač neprichádzal vo vrecku s voňačkou previazanou mašlou značka “MOSKVA” a vtedy som pripustila fakt, že tá onáá baraninka vlastne až tak nesmrdí :-D Jedného horúceho letného dňa som celkom nečakane zmenila názor na tvora ktorého okrem mlieka, kožucha možno FAKT aj konzumovať. Vybrala som sa na dovolenku na Tureckú rivieru, lebo ja orient naozaj môžem a cestou z letiska nám šarmantná delegátka vydatá osem rokov v Turecku v rámci gurmánskeho zvádzania prezradila, že nás čakajú také baranie špecialitky o ktorých sa nám bude ešte dlho snívať ! Nááá už sme došli stará mama tak ja sa sem trepem toľkú diaľku za tým pred čím celý život utekám ?? Pche moja milá kašlem ti ja na tvoju baraninku ak iné nebude ja prežijem kľudne na pive a olivách. Tak ako som si riekla som aj prvé dni robila. Švedske stoly boli zavalené baklažánmi na milión spôsobov , olivami, melónmi a kopcami voňavých pomarančov tak čo ma po nejakej baranine ! Od vedľajšieho stola sa na mňa vyškieral lojom zababraný nemčúr a vyzeral tak šťastne, že mi to bolo aj divné. Žeby úpal ?? Lepšie som sa poobzerala a v tej reštaurácií slastne mľaskali viacerí. Tak toto asi úpal nie je..Váhala som ešte zo dva dni a potom som si povedala nááá však skúsim hádam ma to nezabije , prinajhoršom nenápadne vypľujem pod stôl no nie? Nabrala som si jedno kusisko /asi 2x2 cm/ chvíľu váhala a šup na maškrtný jazýčok .. Neuveriteľnéééé, neopísateľnééé no proste úžasné mäso sa mi rozplývalo na jazyku. Ťava, zahrešila som v duchu toľko dobrého jedla premárniť za celý týždeň. Nedalo mi to , že ako je to možné, že nie len že TO nesmrdí, ale ešte aj tak chutí !! Našla som si pani slniečkovú delegátku, aby som našla vysvetlenie a ona s úsmevom odpovedala “Áno, baranina je tu iná, lebo ovečky sa pasú na pohorí Tauris kde nerastie obyčajná tráva, ale samé bylinky a tak mäso prichádza na bitúnok už priamo napácované !” Nááá však som vedela , že je v tom dáky fígeľ kde ja na Slovensku zoberiem bylinkovú ovcu ? Zase som zmúdrela a tak sice nezoženiem ovcu bylinkovú zvnútra, ale môžem ju obilinkovať zvonku ! Môžem, ale úprimne nikdy to nebude tá turecká ovca a či ja viem aké byliny to požrala ??
Prevrátila som oči a pod nos som si pre istotu strčila chumáč už “navoňaných” vlasov /lepšie ako baraní “smrad”/ pokiaľ kupač neprichádzal vo vrecku s voňačkou previazanou mašlou značka “MOSKVA” a vtedy som pripustila fakt, že tá onáá baraninka vlastne až tak nesmrdí :-D Jedného horúceho letného dňa som celkom nečakane zmenila názor na tvora ktorého okrem mlieka, kožucha možno FAKT aj konzumovať. Vybrala som sa na dovolenku na Tureckú rivieru, lebo ja orient naozaj môžem a cestou z letiska nám šarmantná delegátka vydatá osem rokov v Turecku v rámci gurmánskeho zvádzania prezradila, že nás čakajú také baranie špecialitky o ktorých sa nám bude ešte dlho snívať ! Nááá už sme došli stará mama tak ja sa sem trepem toľkú diaľku za tým pred čím celý život utekám ?? Pche moja milá kašlem ti ja na tvoju baraninku ak iné nebude ja prežijem kľudne na pive a olivách. Tak ako som si riekla som aj prvé dni robila. Švedske stoly boli zavalené baklažánmi na milión spôsobov , olivami, melónmi a kopcami voňavých pomarančov tak čo ma po nejakej baranine ! Od vedľajšieho stola sa na mňa vyškieral lojom zababraný nemčúr a vyzeral tak šťastne, že mi to bolo aj divné. Žeby úpal ?? Lepšie som sa poobzerala a v tej reštaurácií slastne mľaskali viacerí. Tak toto asi úpal nie je..Váhala som ešte zo dva dni a potom som si povedala nááá však skúsim hádam ma to nezabije , prinajhoršom nenápadne vypľujem pod stôl no nie? Nabrala som si jedno kusisko /asi 2x2 cm/ chvíľu váhala a šup na maškrtný jazýčok .. Neuveriteľnéééé, neopísateľnééé no proste úžasné mäso sa mi rozplývalo na jazyku. Ťava, zahrešila som v duchu toľko dobrého jedla premárniť za celý týždeň. Nedalo mi to , že ako je to možné, že nie len že TO nesmrdí, ale ešte aj tak chutí !! Našla som si pani slniečkovú delegátku, aby som našla vysvetlenie a ona s úsmevom odpovedala “Áno, baranina je tu iná, lebo ovečky sa pasú na pohorí Tauris kde nerastie obyčajná tráva, ale samé bylinky a tak mäso prichádza na bitúnok už priamo napácované !” Nááá však som vedela , že je v tom dáky fígeľ kde ja na Slovensku zoberiem bylinkovú ovcu ? Zase som zmúdrela a tak sice nezoženiem ovcu bylinkovú zvnútra, ale môžem ju obilinkovať zvonku ! Môžem, ale úprimne nikdy to nebude tá turecká ovca a či ja viem aké byliny to požrala ??
Ale ešte nebola dojedená jedna, už sme tam mali ďalšie dve...
Aj sebelepšia lahôdka vo veľkom množstve sa musí zákonite človeku prejesť.
........Hmmmm....ale teraz by bodlo také jelítko...........
Ja by som veru nepohrdla ani baraninou /nesmel by byť starý/ani zabijačkou,@ čistinka ,že?
Ja sa na vareche nemam kedy dlho zdrziavat, citam iba niektore recepty a diskuzie. Dnes poprve som zabludila do tvojich zazitkov. Pis dalej a maj sa fajn. Dobre si prevychovala svojho manzela. Ja to musim skusit tiez, ale neviem ci sa mi to podari po tak dlhom case.