Ako využívate Kuchársku knihu na Vareche ?

babidka - fotkababidka, 16. januára 2015
Milujem kuchárske knihy :-)
Všetky.
Staré, nové, s obrázkami aj bez obrázkov . V posledných rokoch aj v elektronickej podobe .
Najviac však "listujem" v mojej KK /Kuchárskej knihe/ na Vareche :-) Mám v nej asi 1 600 receptov a verte či neverte - otváram ju denne . Niekedy hľadám konkrétny recept , niekedy skôr inšpiráciu .A niekedy iba tak - aby som sa pokochala , potešila . Mne aj vám musí byť jasné , že nie som schopná vyskúšať všetky recepty ani do konca života !
No a čoho mám najviac?
Jasné , že kolónku s názvom "sladké" . Tých je okolo 260. Ale ! To nie je všetko . Tá je skôr taka "všeobecná" kde sú recepty neroztriedené . Mám ďalšie kolonky - čokoládové, makové, ovocné ,jablkové, mandľové...V týchto kolónkach strašne rada listujem , predstavujem si tie chute a vône .A občas niečo upečiem :-)
Druhou najpočetnejšou kolónkou je "kuracie mäso" a "hydina". Vlastne aj najviac využívanou . Chovám si vlastnú hydinu a tak ju aj často varím a to sa nedá bez inšpirácie robiť donekonečna :-)
Mäso hovädzie , bravčové,jahňa,králik ,mäso mleté..dusené, pečené, grilované, varené, marinované aj nemarinované ..Taká všehochuť z Varechy ktorá je u nás denne.
Zelenina , cestoviny, zemiaky , prílohy , zaváraniny , polievky, chlieb , pečivo...nekonečný rad výborných receptov . Doslova stovky z nich som vyskúšala , mnohé z nich varím opakovane .Niektoré varím podľa pôvodného receptu , niektoré pomením lebo mi v nich nevyhovuje iba niečo .Niektoré som zmenila tak dôkladne , že už sa ani nedá hovoriť o pôvodnom recepte a urobila som z neho niečo úplne iné :-) Aj to sa stáva ...
Mám svojich pár "favoritov" . X-krát odskúšané, obľúbené , milované a pre nás neprekonateľné . Neprezradím , ktoré sú to :-) Nebolo by to fér voči tým ostatným krásnym a chutným receptom ktoré na Vareche sú.
Veď každý z nás je jedinečný.Máme rôzne chute .
A to na Vareche najviac milujem. Tú rôznorodosť.Tú pestrosť .
A že si môžem vybrať , uvariť a ....jesť :-)

@zareaguj


Diskusia k článku

kuchticka
Mila @babidka , takyto clanok "zaujimavych chuti" sme tu uz potrebovali. Surne! Ved zacinaju Varechu opustat "skalni varechaci/cky" a to je mi luto. Vdaka za tvoju iniciativu zobudit byvalu Varechu. podari sa?
Posielam pozdrav tam k vam a casto si pripominam podobne podmienky zivota u vas a u nas.
Taktiez spominam na zivot v meste ked som topanky na vysokycjh podpatkoch nosila denne a teraz vymenila za tenisky (kecky?, alebo ako jim tam hovorite). Je to celkom iny zivot, pestrejsi, dobrodruzny a pre mna zaujimavy.
babidka
Zivot na vidieku ma svoju romantiku . Hocikedy si vsak vravievam : oh, bolo mi to treba ? Asi ano ....
@kuchticka , kto chce z Varechy odist - odijde . Dovod moze mat hociaky a vobec to nemusi byt prave "varechovy" . Niekoho to uz nudi , niekto ochorie a niekto uz "vycerpal svoj varechacsky potencial" a Varecha uz prenho nie je zaujimava . Neriesim taketo odchody , je to kazdeho osobna vec . Ked mi ostanu moje oblubene recepty v KK , tak na toho cloveka spominam a som mu vdacna . Bez ohladu na jeho skutocne ci nami domyslane dovody jeho odchodu ci "mlcania" . Nikto ie je dokonaly :-)
alena45
@babidka , vidím, že kolonky máme podobné. Okrem sladkého, na ktoré sa tiež viac dívam ako pečiem, je moja druhá najväčšia kolonečka Polievky. Som polievková a rada skúšam nové, i keď do veľkých experimentov sa nepustím, na to nemám odvahu a ani chuťové bunky.
Odchody tiež neriešim. Veľa ľudí zapleslo dvere, veľa sa len vyhráža, je to ich vec. Asi musia vyrásť alebo dozrieť, ja neviem.
Pekný víkend prajem.
babidka
No a ja zasa rada experimentujem :-) Pustam sa aj na neoverene chodnicky - niekedy sa sklamem , niekedy som nadsena . Ale jedlo som vyhodila iba raz -experiment nemal uspech , nedalo sa to jest .Mojou vlastnou vinou , lebo som namiesto "sardelky" citala "sardinky".A jest zapekane spagety so sardinkami a syrom bolo aj na mna privela :-)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
ráno vstávam, už som aj na vareche, potom ešte 2-3 krát. Recepty ktoré ma oslovia svojou foto, si prečítam, ingrediencie a referencie mi ukážu, či uložiť . Recepty, ktoré ma oslovil,i v priebehu 2 dní vyskúšam. Stane sa, že niektoré aj vyhodím ale niektoré (už od osvedčených žienok) určite použijem. Nerada skúšam recepty, čo práve vymysleli veľmi mladé gazdinky a tie, ktoré nemajú foto. Už oko Vám musí povedať, tak toto dobre vyzerá, toto odskúšam. Recepty najradšej komentujem po odskúšaní.
sovka62
Srdečne pozdravujem, @babidka , vždy sa poteším, keď tu vidím tvoj nick. Aj ja otváram kuchársku knihu každý deň, niekedy pre niečo konkrétne, niekedy pre inšpiráciu, hlavne, keď niekoho čakáme a chcem ponúknuť niečo "iné". Sladké mám podelené na kysnuté koláče (lebo slané kysnuté majú vlastnú rubriku), liate a trené koláče, krémové zákusky a čosi čo nazývam drobné sladké, teda moje obľúbené keksíky, medovníčky a pod. A aby som nezabudla, ešte nepečené zákusky. Niektoré recepty sa stali stálicou, niektoré som skúsila raz a hoci aj naozaj chutili, jednoducho som na ne zabudla. Preto sa v tej KK hrabem, aby som si pripomenula.
Nech sa už na našej Vareche deje čokoľvek, som rada, že som sa sem priplietla, nesmierne ma obohatila po každej stránke, či už odborne, či vo vzťahoch, či v zručnosti pri počítači. Tak nech nám Varecha vydrží!
babidka
Mila @sovka , ty si jedna z mojich stalic - ako autorka receptov , varechacka aj tak ...noo, ludsky :-)
Najprv som si myslela , ze mi v KK bude stacit par koloniek .Casom vsak koloniek pribuda ,tak ako pribuda receptov .Aj ja som svoje Kysnute musela rozdelit na sladke a slane , maso naprv podla druhu a teraz uz robim aj "poddruhy" :-) Dokonca kolonku "Cokoladove" mam taku velku , ze ju budem musiet tiez rozdelit -pravdepodobne podla druhu cokolady ...alebo inak . Poradte :-)
Problem s uz vyskusanymi receptami mi vyriesila pomocka - tzv. Moje poznamky . To by ste neverili , co Poznamky znesu !:-) Pisem si tam nielen upravy receptu, ako na mna posobi chut, vona alebo vzhlad .Prenesiem tam aj casti zaujimavych komentarov k receptu . Alebo tam napisem nieco vtipne v suvislosti s receptom ci autorom receptu .Iba tak - pre seba ...
smejkad
:-)))
zlate ste, zienky :-)
ja mam KK v PC a mam ju podelenu systemom strom, teda najprv mam navod :-)))
potom mam hrube vetvy - maso, chlieb pecivo, kysnute, sladkosti,cesta a plnky,ostatne slane a komplet jedla
no a kazdu vetvu potom delim podla potreby, napr kysnute mam v priecinkoch slane a sladke, sladke sa delia na velke, male, zatocene a vyprazane a tam sa mi to potom znova deli podla plnky :-)))
a este mam par, ktore sa nikam zaradit nedaju, tie mam len tak navolno :-)))
dobre je, ze si to clovek moze priebezne upravovat a pripadne dat recepty aj z inych portalov
babidka
@smejkad , aj ja mam svoju KK v PC ...ale pravda je , ze mam za styri roky uz treti PC /moj drahy ma rad novinky/ a tak mam uz v tom vsetkom trosku zmatky . Najnovsie som zacala viac vyuzivat Pinterest a tak si do Nasteniek pridavam uz aj recepty z Varechy . No uvidime , ako daleko pokroci technika-casom mozno bude vsetko ine :-)
smejkad
no veru, pinterest mam stiahnuty vari aj dva mesiace, ale este som sa s nim nenaucila podla svojich predstav :-)))
sovka62
No nehovorím, že sa na Vareche učím? Netuším v akom jazyku tu píšete, idem hľadať čo a načo je Pinterest, prípadne sa opýtam vnúčat.
julica
Babidka, si taka mudra zena. na varechu som prestala recepty, lebo idem veganskym smerom a pre mnohych by to boli len take experimenty. priucila som sa im vsak aj tu a stale vas vsetky a vsetkych sledujem. vdaka
kuchticka
@julica , ja sa taktiez snazim ist tvojim sposobom ale nedari sa.
Manzel je diabetic a bez masa sa vobec nevie zaobist, Varim pre neho a neudrzim sa - jem rovnako, ibba obmedzujem ...
babidka
@julica , ja mam davnejsie za sebou 10 rocne vegetariansko-veganske obdobie/striedala som to/ . V tom case nebolo nicoho - boli 80.roky -literatura ,recepty ani suroviny a tak som si pomahala ako som vedela . Preto si myslim , ze pridavat recepty pre veganov treba , ved mnohi by ti boli vdacni . Vsimla som si , ze aj tu na Vareche je uz pomere pocetna skupnika vegetarianov a veganov. Ver mi , kazdy recept si nakoniec najde svojho uzivatela :-)
alexdidi
Varechu navštevujem denne aj niekoľkokrát a kuchársku knihu s množstvom výborných receptov využívam často. Niekedy aspoň pre inšpiráciu, inokedy vyskúšam celý recept. Rada pripravujem niečo nové. Do kuchárskej knihy pribúdajú okrem klasických aj nové rubriky ako Zdravé, Špecialitky, Chuťovky...Rada som aj pridávala recepty a aj teraz sa manžel často spýta: "...vyzerá a chutí to fantasticky, pridala si na Varechu?". Štvanice niektorých ktoré sa tu už často objavujú na mňa však zaposobili tak, že už nemám chuť recepty pridávať.
denyany
Aj ja milujem kuchárske knihy. Najvyužívanejšou je už pár rokov práve táto varecháčska, ktorú mám v tablete. Mám v nej množstvo kolóniek, najobjemnejšia je tá so sladkými receptmi... Recepty pridávam a pridávam, aj keď mi je jasné, že všetky nevyskúšam. Mám kolónku s receptami, ktoré robievam často a moja rodina ich zbožňuje. Niektoré recepty som ale vyhodila, neboli podľa môjho očakávania a nebolo to proste ono. Ale o tom Varecha je a preto sem chodím takmer denne- že sa dá vybrať z veľkého množstva od výroby piva, sirupov, cez nepečené dobroty až k zložitým úpravám mäsa... Teší ma, že pri mnohých overených receptoch sú komentáre a rady varecháčok, ktoré už majú s daným receptom skúsenosť a to mi veľakrát aj pomohlo pri realizácii receptu. Toto v papierových kuchárkach nie je...:-)
elixir
Ja rada ukladám recepty, ktoré mi úplne trafili chute a aj viem, že ich niekedy skúsim. Horšie je to so zákuskami, sme len dvaja a máme radi tak po jednom kúsku malom a stačilo, z takých množstiev sa mi neoplatí piecť. Ale recepty si napriek tomu uložím a čakám na príležitosť, napr. oslava a pod. Najviac mám receptov v kolónke "Hlavné jedlá - slané", momentálne 118 a nasledujú "Polievky" (67). Vidíte, jednoduchý život vegetariánov, nepotrebujeme kolónky na delenie jedál podľa mäsa a pod. :)
Inak ale sa na kuchársku knihu nejak extra neviažem. Aj si vyhľadávam cez chladničku a tak vyskúšam, prípadne aj uložím dodatočne. Celá Varecha je jedna veľká kuchárska kniha. :)
zitar
Tiež veľmi často využívam kuchárske knihy, mám ich požehnane, ale najradšej otváram tú na Vareche. Hlavne pre inšpiráciu. Skúsim aj tie Poznámky, čo si spomínala vyššie, dobrý nápad, nenapadlo by ma to.
babidka
Ved to , ze velakrat recepty pouzivame skor ako inspiraciu a nedrzime sa striktne predpisaneho postupu ci doporucenych surovin ...to je na tom vyborne ! Niektore recepty dodrzujem presne .Hlavne tie exotickejsie , aby som si overila ci ta chut je pre mna prijatelna -ved to poznate . Niekedy mam totiz pochybnosti :-) Napr. niektore recepty sa mi zdaju prilis ostre alebo prisladke ci primastne . Ale ked ich ochutnam , moje pochybnosti obycajne zmiznu . Na druhej strane zvacsa po prvej skusenosti viem , ze kedy si mozem dovolit "ubrat" - koreniny ci niecoho ineho . A nasledne konzultovat s autorom ci inym varechacom ktory tento recept uz odskusal . A to je na Vareche vyborne .Ta spatna vazba . Preto su aj Poznamky take dobre , lebo si do nich dam veci ktore su pre mna dolezite ale nemusia byt dolezite pre ostatnych .
Urcite by som privtala este nejake upravy KK -napr. moznost urobit "podskupiny" ci upravu receptu pred tlacou / s fotkami ci bez nich podla potreby a pod./ ale predpokladam , ze casom aj na to pride :-)
katka78
Pre mňa je KK jeden z dôvodov prečo na varechu vôbec chodím. Recepty z iných stránok si môžem síce ukladať tiež, inými spôsobmi, ale tu mi práve vyhovuje to, že ich mám pokope v KK, rozdelené ako chcem a môžem si k nim značiť poznámky. Tie využívam často - keď recept vyskúšam doplním si vlastné postrehy pre budúcnosť (čo upraviť, zlepšiť..), alebo si zaznačím dôležité info z diskusie pod receptom, či v poznámke iba na konkrétny komentár odkážem (napr. "viď diskusia: babidka, 1.2.2013, 10:21"). Keď potom idem variť, viem, že si mám daný komentár nájsť, lebo je v ňom zásadná informácia. Kolónky mám rozlíšené druhom jedla, alebo úpravy, navyše mám jednu s názvom "vyskúšané", kde si presúvam tie recepty, podľa ktorých som už navarila. V KK mi chýba to, čo už dávnejšie spomínali aj iné varecháčky a to možnosť ukladania receptov do viacerých priečinkov.
pacik
@babidka ďakujem za nápad kopírovať do poznámok užitočné komentáre. V mojej KK mám najradšej kolónku VARIŤ, tam mám recepty, ktoré varím najčastejšie, nemusím ich aspoň zdĺhavo vyhľadávať, pretože po rokoch je KK riadne zaplnená :-)
havino
Nuž, ja mám toho uloženého tiež neúrekom a veru som aj poriadky robila, že také už poznám a robím podobné od oka a podľa chuti, tak som vymazala. No, ale určite aj také poznáte, že má byť oslava, návšteva a tak by som niečo nové, iné, chutné pripravila, chodím v KK hore dole, mám 36 koloniek, 20 receptov hore na lište otvorených a aj tak skončím pri tom čo varím a pečiem stále, ale stane sa, že aj niečo nové skúsim. No a toď v sobotu, už som len raz nevedela čo v nedeľu uvariť, u nás je nedeľa taký malý sviatok, bez vývaru by nebola a k tomu teda nejaké slušné mäsové menu. Hladala som z kuraciny, mala som vykostené kuracie stehná, reku trošku dietnejšie, pootváraných zas 30 receptov, vyberala som podľa fotky a kdesi na konci ma oslovil recept, že ahaaa, to by mohlo byť, otvorím a to môj recept. To je tým, že je tu taký obnos receptov a stále pribudajúcich, že už som aj zabudla, že som tu ten recept dala a že som ho varila. tu na vareche len varecháčsku KK používam na ukladanie, ale z iných webových stránok, je nenahraditeľný pinterest, aj tam sa viem zabaviť a zdržať. A ked si pomyslím, že o chvíľu bude 5 rokov, čo som tu,viac menej denne, sa človeku ani veriť nechce, aká je varecha fantastická a silno návyková stránka. Tak nech nám to tu varí, v mieri, s úsmevom na tvári a s pokojom na duši, všetkým bez rozdielu.
babidka
@havino , povedala si to nakoniec tak pekne : "Tak nech nám to tu varí, v mieri, s úsmevom na tvári a s pokojom na duši, všetkým bez rozdielu". Ano , praje si to tak vacsina z nas ! V mieri a pokojom v dusi , bez zbytocnych bezduchych a bezcennych hlupych sporov a hadok ...prajem vam vsetkym a aj sebe vela dalsich krasnych rokov na Vareche :-)
mariamka
@havino , Hviezdoslav by to lepsie nenapisal, preco ukladat, ked sa to da najst, a ked niekto vymaze, ani KK nepomoze, cim viac koloniek, tym vacsie bludisko,, moja kk ma zhruba 500 stran a este som z nej ani raz nevarila, ked nieco hladam, tak podla surovin z chladnicky, resp. podla nazvu, alebo autora, viac-menej ukladam rcp kvoli sutazi, co je nezmysel, ale tak su nastavene pravidla
babidka
@mariamka , nuz ked nevyuzivas svoju KK - naco ju mas ? Obdivujem , aku mas uzasnu pamat .Ja taku nemam a myslim , ze ani vacsina z nas :-) Chladnicka je velmi nedokonala - skus zadat do nej napr.cokolada , mandle , slahacka- co su moje oblubene suroviny v mnohych dezertoch .Co ti vyjde ? Nic ...
Cokolada =656 rcp.
Cokolada ,mandle=12 rcp
cokolada,mandle , slahacka= 0 rcp
No ale ja mam vo svojej KK receptov s takymi surovinami najmenej 30 . Ako je to mozne ? Nuz ,neviem :-) Preto pouzivam aj KK- aby som potom nemusela prehladavat vsetkych 656 receptov s cokoladou ....
Samozrejme , je to vec kazdeho z nas ako vyuziva ci nevyuziva KK. Prave preto , ze sme kazdy iny :-)
mariamka
@babidka , kiez by som mala :) varim dost casto z Varechy, ved to aj vidno, ale vzdy si ten recept tak-nejak najdem, aj ked ho mam asi ulozeny, ale kto si to ma pamatat pri tom mnozstve :) na ten ucelny podrobnejsi vyhladavac som uz viackrat upozornila, ze tu chyba, niekedy pomaly lepsie funguje google, ak zadam spravne indicie + heslo "varecha", na 90 % sa trafim,, radsej teda hviezdickujem, aby to bolo hned evidentne, ze sa mi recept paci, KK je skor "formalita", ale to je len moja teoria, neberte ma za slovo :) mne urcite recept, ktory sa mi zapacil, neujde :) presne tak, kazdy mame svoje know-how :)
martamm
Dievčatá, netuším, ako sa dá kuchárska kniha vytvoriť vo formáte stromu, ako tu píše smejkad, ja mám len jednotlivé rubriky, ktoré ale nedokážem rozdeliť na viac častí, budem vďačná za radu :)
smejkad
ahoj @martamm :-)
ja to mam urobene tak, ze recepty mam ulozene v PC
na ploche mam zlozku Varecha
na nu ked kliknem, mam tam dalsie zlozky - maso, komplet jedla, sladke, slane,kysnute...
ked mam v niektorej zlozke uz vela receptov, tak si ich potriedim do dalsich zloziek, teda v Kysnute mam zlozky male, velke, vyprazane,slane,chlieb-pecivo,ostatne
a ked rozmyslam,co sladke malej na desiatu, kliknem recepty, potom kysnute, tam male a uz pozeram, ktore to bude dnes, lebo tam mam skopirovane vsetky linky maleho sladkeho peciva, ktore ma zaujali :-)
a takto mam porobene kategorie zo vsetkeho, co ma zaujalo, zloziek mam tolko, kolko si vypyta mnozstvo linkov a priebezne podla potreby si ich raz za cas upracem - ked uz zase stracam prehlad, alebo niektory recept nam nesadol, no a tak :-)
smejkad
to hlavne som zabudla, hlava derava :-(
ak mas recepty v PC, kliknes pravou mysou, vyberies moznost Vytvorit zlozku, nazves ju ako chces a potom do nej skopirujes vsetky linky, ktore tam chces mat, pripadne uz dnuka v nej si opat pravou mysou vytvoris nove zlozky podla potreby :-)
martamm
Dakujem @smejkad , aj toto je riesenie, budem musiet nad tym pouvazovat, ale cakala som, ze by sa redakcia mohla zamysliet nad zdokonalenim kuchárskej knihy, aby sa dali vytvarat podpriecinky :)
Dalsia vec, nad ktorou premyslam, ak budem menit pocitac, netusim, ci po prekopirovani kucharky do nového mi umozni otvarat ulozene linky, myslim, ze nie. Podobny problem som uz mala, nakolko ten link je ulozeny ako odkaz na konkretny PC
smejkad
ked menis alebo resetujes pc, vsetko potrebne si zalohuj, bud na usb, na disk, na ulozto, moznosti je habadej :)
martamm
@smejkad , zalohujem, samozrejme, ale ked to chcem otvorit na novom PC, neda sa mi, mam to odskusane, nakolko som prave menila PC a linky, ktore som mala ulozene na starom som po prekopirovani do nového neotvorila



 



TOPlist