Stredomorská kuchyňa by bez paradajok nemohla existovať. Okrem čerstvých paradajok, pretlaku a kečupov môžete paradajky do vášho jedálnička zaradiť aj v ďalších formách. Krájané , pasírované či lúpané. Hodia sa na prípravu zeleninových jedál, ale využiť ich môžete aj pri varení, pri príprave stredomorských pokrmov, ako sú polievky, pizza, či omáčky k cestovinám. Krájané paradajky s bazalkou a oreganom sme využili aj v recepte na pravú paradajkovú polievku, ktorý sa nachádza pod článkom.
Či už si vyberiete krájané paradajky, pasírované paradajky alebo lúpané paradajky, vždy si zvoľte kvalitný produkt vyrobený z čerstvých, na slnku dopestovaných talianskych paradajok, ktorý je bez konzervačných látok. Pasírované paradajky sa napríklad skvele hodia na prípravu pizze a omáčok. Spoločnosť Podravka má vo svojom sortimente klasické krájané paradajky, ale tiež krájané paradajky s ďalšími ingredienciami ako cesnak, čili, provensálske bylinky či bazalka a oregano. Práve tieto paradajky získali prestížne ocenenie Superior Taste Award 2013 v Bruseli za najchutnejšie paradajky.
Kráľ pretlakov
Poctivá chuť ako od babičky? Ak chceme, aby plnená paprika, guláš, špagety chutili ako domáce, musíme pri výbere pretlaku dbať na jeho koncentráciu a množstvo paradajok, ktoré doňho boli spracované. Tiež si všímajte, ako ľahko obal s pretlakom otvoríte. Novinka medzi paradajkovými produktmi od spoločnosti Podravka je ľahko otvárateľná. Ale čo je ešte dôležitejšie, tento pretlak je dvakrát koncentrovaný. Pri jeho výrobe na 100 g pretlaku použili až 600 g na slnku dopestovaných talianskych paradajok!
Kečupy
Poznáte ten starý dobrý vtip? „Idú dve paradajky po ceste, jednu zrazí auto a druhá hovorí: „Poďme kečup!“ Nie, takto naozaj nevzniká kvalitný kečup. Hustá zeleninová zmes z paradajok, korenia a ďalších prísad musí mať peknú červenú farbu, dobre voňať, o chuti nehovoriac, tá si vás musí podmaniť. Kupujte len kečupy, ktoré vyrobili z vyššej dávky čerstvých paradajok oproti hmotnosti vzhľadom na hmotnosť hotového kečupu. Vyskúšať môžete napríklad kečupy od spoločnosti Podravka – na prípravu 470 g kečupu bolo použitých až 800 g čerstvých paradajok. Praktické plastové balenie s uzáverom zjednoduší servírovanie kečupu.
Paradajková polievka
Ingrediencie:
1 liter paradajkovej šťavy
390 g (1 balenie) Podravka krájané paradajky s bazalkou a oreganom
100 g šunky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 dcl vody
Podravka Natur ochucovadlo
čierne korenie
soľ
cukor
parmezán
bazalka
olej
Postup:
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme šunku nakrájanú na malé kocky, opražíme ju a pridáme paradajky s bazalkou a oreganom. Celú zmes poriadne premiešame, zalejeme paradajkovou šťavou a 1 dcl vody a necháme prevrieť. Potom polievku dochutíme Podravkou Natur, čiernym korením, soľou, cukrom a krátko povaríme. Podávame s parmezánom alebo cestovinou.
Súťaž
Súťažná otázka:
Koľko gramov paradajok bolo použitých na 100 gramov dvakrát koncentrovaného pretlaku od Podravky?
a) 400 g
b) 800 g
c) 600 g
Správnu odpoveď posielajte v termíne od 30.9.2013 - 6.10.2013 na online@perex.sk.
Do predmetu správy uveďte heslo PODRAVKA3.
Po ukončení súťaže vylosujeme troch výhercov, ktorí získajú balíček produktov od spoločnosti Podravka International.
Výsledky súťaže
Balíčky produktov od spoločnosti Podravka International získavajú: Justin Capek z Krásna nad Kysucou, Marta Valachová z Rajeckých Teplíc, Katarína Kačová z Ružomberka.
Výhercom gratulujeme!
Pravidlá súťaže
online@perex.sk
Redakcia