Foto: Shutterstock.com
Súťaž, v ktorej sme pátrali po tipoch ako naložiť s odrezkami, tvrdým pečivom, so šupkami či s listami, priniesla množstvo nápadov. Prečítajte si užitočné rady, s ktorými môžete začať v kuchyni lepšie hospodáriť. A keďže ich prišlo neúrekom, pripravili sme z nich celý seriál. Začíname...
Odšťavené nevyhadzovať
Keď odšťavím zeleninu (mrkvu, zeler, cviklu) použijem sušinu do polievky. Udusím na masle cibuľku, pridám túto sušinu a ostatné podľa chuti (bylinky, čerstvú zeleninu). Sušinu z odšťaveného ovocia, napríklad z jabĺk, použijem do koláčov.Viera, Piešťany
Zeleninové spestrenie
Výpek z mäsa alebo z pečeného kuraťa použijem na orestovanie cibuľky do francúzskych zemiakov. K zvyšku zmesi z cuketových placiek pridám postrúhané zemiaky, syr, vajíčka a dám zapiecť. Zapekané cestoviny tiež ocenia spestrenie zvyšnou zeleninou, alebo vznikne zaujímavá polievka.Anna, Nemšová
Šup do pohára
Hneď ako jedlo uvarím, ak ho je väčšie množstvo, naložím na taniere a zvyšok (ešte horúce) dám do zaváracieho pohára a uzatvorím. Netreba sterilizovať a po vychladnutí dám do chladničky. Takto mám v zásobe polievky, lečo, segedín, perkelt, paprikáš, prívarky a pod. Potom stačí uvariť zemiaky, alebo ukrojiť chleba a môže sa jesť.Ján, Rohožník
Čo s bielkami
Keď pri pečení zvýšia bielky, zvyknem z nich urobiť kokosové pusinky, alebo bielky zamrazím a použiť podľa potreby.Barbora, Bratislava
Foto: Shutterstock.com
Buchty z knedle
Zvyšná ryža sa dá spraviť s mliekom a posypať škoricou alebo kakaom. Zvyšné zemiaky sa môžu opiecť, prípadne popučiť a využiť do zemiakového cesta. Chlieb sa opraží vo vajíčku alebo zapečie v rúre so syrom. Knedľa sa dá podávať ako buchty na pare, stačí zohriať, natrieť lekvárom a posypať podľa chuti mletými orechami, makom alebo Grankom a poliať roztopeným maslom.Jana, Poprad
Z každého rožka troška
Do vrchných kapustových listov zabalím rozkrojenú cibuľu, aby nesmrdela v chladničke. Hlúb si ušetrím do polievky. Vodu po varení zemiakov a karfiolu použijem ako základ na zeleninovú polievku. Zo zvyšných zemiakov uvarených v šupke na druhý deň robím lokše. Usadeninu po vypití kávy používam ako píling na tvár, na ruky, a aj po opálení. Zvyšok varenej ryže použije na rizoto, plnenú papriku alebo cuketu. Z kuracieho mäsa z vývaru robím soté s rôznou zeleninou. Semienka z tekvice hokkaido usuším, opražím a osolím. Keď si na jar kúpim cantaloupe melón, ktorý mám veľmi rada, jadierka z neho hneď dám do kvetináčov so zeminou a vypestujem si vlastné melóny.Dáša, Košeca
Zapekané jedlá
Zo zvyškov robím väčšinou zapekané jedlá, k zvyšnému mäsu pridám ryžu, zemiaky alebo cestoviny a zapekám s obľúbenou omáčkou. Recept kombinujem podľa toho, čo chladnička dá. Za každým vznikne chutné nové jedlo. V mojej kuchyni žiadne jedlo neskončí v koši.Noémi, Dvory nad Žitavou
Hnojivo z kostí
Kuracie kosti možno zomlieť a použiť ako hnojivo na kvety.Simona, Mojmírovce
Večné karbonátky
Zeleninu z polievky použiť na karbonátky, pridať vajíčko dochutiť ako fašírku a vypražiť. Do zbytku ryže pridať párky, špekáčiky, salámu alebo sójový granulát, vajíčko a dochutiť a vypražiť ako karbonátky.Mária, Zvolen
Foto: Shutterstock.com
Zemiakové zahustenie
Varené mäsko zomlieť a urobiť z neho fašírku alebo mäsový šalát s pridaním kyslej uhorky, korenín, kapie a rôznej zeleniny. Ak ostanú uvarené zemiaky, dajú sa použiť na zahustenie polievky. Zo zvyšku uvarených cestovín sa dá spraviť cestovinový šalát.Mária, Obišovce
Omeleta so zemiakmi
Zo zemiakov robievam osúchy, alebo opečiem zemiaky so slaninkou a cibuľkou, zalejem rozšľahanými vajíčkami a urobím omeletu.Darina, Kysucký Lieskovec
Ujde sa aj zvieratkám
U nás ide tvrdé pečivo susedovým sliepkam, kávová usadenina do záhrady proti škodcom, rozdrvené škrupiny z vajec do skleníka proti slimákom bezdomovcom, odrezky zo zeleniny a ovocia do kompostéra, odrezky z mäsa mačkám, kosti a kože psom, jaderníky z jabĺk vtáčikom, kôstky divej zveri, popadané ovocie na kvas do pálenky... atď.Soňa, Kutniky
Spracujem celé kurča
Rada pracujem s celým kuraťom, rozporciujem ho, mäso použijem a zo zvyškov ako sú kosti, krk, spravím vývar. Z uvarených oberiem zbytky mäsa no a kosti rozsekám, zmiešam s ryžou, olejem, vývarom a psík si pochutí taktiež. Keď zvýši vývar dám ho do pohárov a je podklad pre iné polievky v týždni, alebo na podlievanie mäsových jedál.Katarína, Dolná Krupá
Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej ankety zapojili. Z účastníkov súťaže sme vyžrebovali troch, ktorí získavajú knihu Domáci chlieb:
Barbora M. z Bratislavy, Elena D. z Košíc a Darina F. z Kysuckého Lieskovca. Gratulujeme!
Zjesť prvé, po upečení sú najchutnejšie, dobre upečené :-)
Ja to robím už roky. Do pohára to dávam vriace a vydrží v pohode aj mesiac.
Ráda dělám selskou omeletu /s brambory/ a nebo rožkovú omeletu.
Masko z polévky udusím na cibulce, k tomu nějaký prívarok.
Jedlo málokdy vyhodím, hledím zpracovat v návaznosti - jídelníček přizpůsobím surovinám.
Ze staršího chleba hrianky, nebo chleba ve vajíčku. Také dělám chlebové knedlíky.
Chleba po upečení nakrájím a dám po dvou krajících na mrazák. Není to ono, ale jak jinak uchovat. Také dělám zásobu krutonků - chlebovým, rožkových. A ty chodím maškrtit do misečky k telce.
Brambory vařím nejraději ve slupce. Jdou z nich udělat placky - na slano, na sladko.
Když jsme doma chovali slepice, nevyšlo nic nazmar. Teď musím improvizovat. Dá sa.
Dělám také tak. Hlavně když vařím pro maminku. Když chytí víčko, je vyhráno. Někdy víčko nechytne, potvorka. To se musí ohlídat. Souhlas s tím cca měsícem v lednici! Po otevření spotřebu urychlit.