Zvolenská zapekanka

martina34 - fotkamartina34, 26. februára 2010
Zvolenská zapekanka
Foto: martina34

Tento recept konečne získala moja kolegyňa Katka2. Ja som ho robila predvčerom. Bol tu síce jeden recept na zapekanku, no zmizol. No tajomstvo tej Zobraziť celý popisTento recept konečne získala moja kolegyňa Katka2. Ja som ho robila predvčerom. Bol tu síce jeden recept na zapekanku, no zmizol. No tajomstvo tej pravej zapekanky sme odhalili.

10
porcií
30 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

cca 1/2 kg
1 ks
2 PL
1/2 čl
štipka
1 ks
10 ks
15 dkg
 (podľa chuti)
  (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Očistenú a umytú hlivu si nakrájame na menšie kusy a v kuchynskom robote v nádobe s otočnými nožíkmi ju nasekáme na jemno. Prípadne ju zomelieme na mäsovom mlynčeku. Nakrájame si cibuľu na jemno a popražíme ju na rozohriatom olivovom oleji. Pridáme posekanú hlivu a chvíľu popražíme. Pridáme soľ a mleté čierne korenie a podusíme cca 10 minút. Nakoniec pridáme syr z črievka a celé premiešame.

  2. 2

    Pripravíme si pečivo. Najlepšie rozkrojiť na polovičky, natrieme hlivovú zmes, posypeme strúhaným syrom. Takto pripravené pečivo poukladáme na plech a vložíme do zohriatej rúry. Takto zapekáme cca 8 minút. Po zapečení môžeme ochutiť najlepšie kečupom, kto chce môže aj tatárskou omáčkou.

Diskusia k receptu

lydia
Tak isto by som mohla použiť akékoľvek huby, v mrazničke ich mám že až! Mám ich spražené na oleji a cibuľke, lebo som hubárka a v takejto forme nezaberú v mrazničke veľa miesta. Vyskúšam to s mojou lesnou zmesou dubákov, suchohríbov a tak...
jozefj
Výborne. Keby som mal hlivu hneď vyskúšam.
martina34
@lydia , určite to bude super s dubáčikmi a suchohríbami, kolegyňa skúšala so šampiňónmi a vraj to bolo tiež dobré.
@jozefj , hlivu dostať kúpiť aj v marketoch aj v predajniach zeleniny-ovocia, ja sa chystám kúpiť si vrece so sadbou a pestovať ju doma v pivnici.
58vlasta
Aj ja spracúvam huby do mrazničky, tak sa tam nájdu aj kuriatka. Rýchly, jednoduchý a chutný recept, tie taniere sa mi zdajú nejaké známe...
martina34
Ako známe? Určite si si všimla, že skoro všetky recepty, čo som pridala, sú na týchto tanieroch. Túto súpravu používam väčšinou. :-) Ja som bola stále v tom, že na zapekanku ide niečo inšie, teda raz mi to pripadalo ako ryby, alebo neznáma zmes, až teraz kolegyňa zistila pravú ingredienciu na zapekanke.
milan2
martina34: tie zapekanky vyzerajú výborne. A k tým tanierom - keď som sa prvýkrát pozrel na dlhý zoznam Tvojich receptov a pri každom som zbadal fotku, v prvom momente som si pomyslel, že si ich (tie fotky) stiahla z netu, behom pár sekúnd som si však všimol, že väčšina je na tých istých tanieroch a hneď mi bolo všetko jasné.
martina34
Všimla som si že aj ty používaš rovnaké taniere. :))
Ja mám aj viac súprav, no používam len túto, tie ostatné majú zlatý pásik a v dobe mikrovlniek sú odpísané.
bembo
Určite ho vyskúšam.Ako rodený zvolenčan som sa čosi špecialí t z húb vďaka svojej starkej najedol.Dúfam že aj toto sa zaradí do mojich obľúbených receptov
marcel83
Vo Zvolene som jedol Zapekanku na pečive, nie na chlebe /alebo to na fotke nieje chlieb?/:



martina34
nie, na foto je celozrnná kaiserka, nie chlieb, ale podstatná je to, čo je na tom pečive, chutí to aj na chlebe
luckaprima
Veru Zvolenská zapekanka nemá chybu, aj keď naposledy už nebola tak fajne chrumkavá ako bývala, asi sa im pokazilo mikrovlnkové zapekanie :) nabudúce urobím doma podľa Teba.. mne teda bolo jasné že sú to hríby a nie ryby, netušila som síce či šampiňóny alebo hliva, ale syr v črievku je tu pre mňa fakt prekvapko.. no tak či tak som na ňu práva dostala chuť.
staflik
Skutočne vzácny recept, človeka poteší, že mu jeho tajomstvo zostáva neodkryté. Určite lepšia možnosť...
bravcovinka
Vyskúšal som a je to dosť zvláštna chuť. Je to slano-kyslo pikantné, pre mňa by si to pýtalo ešte trochu rasce. Na vrch k tomu podľa mňa pasuje lepšie kečup jemný než tatárska omáčka, ktorá je sama osebe dosť kyslá a ešte tú kyslosť teda znásobuje.

Ako raňajky alebo teplé predjedlo sa to dá. Dávam 5 bodov z 10.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia