Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 25. decembra 2010
Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept)
Foto: alexdidi

"Malá tekvica", florentský krémový zákusok je veľmi chutný dezert pochádzajúci z Talianska. Túto moju verziu asi nenájdete v žiadnej kuchárskej knihe, pretože vznikla v Zobraziť celý popis"Malá tekvica", florentský krémový zákusok je veľmi chutný dezert pochádzajúci z Talianska. Túto moju verziu asi nenájdete v žiadnej kuchárskej knihe, pretože vznikla v mojej kuchyni spojením niekoľkých receptov. Toto je výsledok niekoľkých skúšok, až kým som ho nedotiahla priam k dokonalej chuti(podľa mňa). Vyskúšajte, verím, že aj vám bude chutiť tak ako nám.

10-12
porcií
90 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

PIŠKÓTOVÝ PLÁT A KORPUS:
4 ks
120 g
100 g
2 PL
2 ČL
PLNKA:
400 ml
120 g
50 g
100 g
60 g
6 PL./amaretto
2 ČL, silná čierna
OZDOBENIE:
200 ml
20 g
2 ČL, silná čierna
100 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Menší plech na pečenie a tortovú formu s priemerom 22cm si vyložíme papierom na pečenie.Rúru zapneme na 180stC. Vajcia so soľou a cukrom šľaháme el. šľahačom do hustej peny. Metličkou zľahka zapracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva a škrób. múčku. Vylejeme na pripravený plech a do tortovej formy. Pečieme 10-15 minút. Po miernom vyhladnutí stiahneme papier a po úplnom vychladnutí piškótový plát pokrájame na trojuholníky.

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Misu s priemerom 22cm vyložíme potravinárskou fóliou a piškótovými trojuholníkmi. Menšími kúskami vyplníme prípadné medzery a pokvapkáme 2 PL likéru.

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si pĺnku: vo vodnom kúpeli rozpustíme varovú čokoládu, primiešame 2 PL likéru, kávu a necháme mierne vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny s cukrom, prišľaháme pripravenú čokoládu. 100 ml šľahačkovej smotany vyšľaháme do tuha a zľahka primiešame k maslovo-čokoládovej zmesi(tmavý krém). 300ml šľahačkovej smotany vyšľaháme a zľahka primiešame horkú čokoládu postrúhanú na hrubšom strúhadle(svetlý krém).

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Trojuholníky v mise natrieme krémom zo šľahačky s postrúhanou čokoládou(svetlý krém).

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vlejeme krém z roztopenej čokolády(tmavý krém).

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Doplníme svetlým krémom.

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryjeme upečeným tortovým korpusom. Misu zakryjeme a aspoň na 4 hodiny uložíme do chladničky.

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým vysypeme mandľové lupienky do pekáča a dáme pod gril asi na 5 minút. Občas premiešame. Necháme vychladnúť. 200ml šľahačkovej smotany vyšľaháme do tuha s práškovým cukrom a kávou.

  9. 9

    Dezert vyklopíme na podnos a odstránime fóliu.

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vrch potrieme pripravenou šľahačkou a posypeme opraženými mandľami.

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Čokoládová mašľa a stužka: Do marcipánu vmiesime preosiate kakao a vyvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 20 x 11cm. Rozkrájame na 8 rovnako širokých pásov. 5 pásov použijeme na stužky a ich konce šikmo zrežeme. Z ostatných pásov poskladáme mašľu a dáme ju do stredu.

    Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evusik
nádherný a určite aj vynikajúci zákusok :-)
mamatata2
Perfektné, ale asi by som si netrúfla, možno časom, uladám do KK.
alexdidi
@mamatata2 , nie je to zložité, ver mi, len sa do toho pustiť...a trochu námahy Ti určite vynahradí tá chuť...
gittka
mnaaam,určite výborná chut...a ako super vyzerá!!!
katkat
dokonale! hned ako najdem odvahu, skusim to urobit, vyzera to fantasticky:)
dorisa
Perfektné, dokonalé, už teraz vidím výhru na tvojom konte.
babav
@alexdidi , krasne si to skombinovala!Vsetky tvoje recepty
su naozaj originalne ,vhodne publikacie.Vela kucharskych knih je pekne ilustrovanych ,ale z receptov si clovek vela nevyberie.
Tvoje na Vareche su vyborne a pouzitelne vsetky !!!
babidka
je tam vlastne vsetko co mam rada - cokolada , mandle , slahacka....idealne ! Urcite to nie je "bezny nedelny kolac" ku kave ale taka krajsia a luxusnejsia verzia dezertu . Uz je v KK , vsak ja si najdem dovod preco ho musim urobit :-)))))
evanaaa
Krása už na pohľad a o chuti ani nepochybujem- tie lahodné šľahačkové krémy. Ešte som sa chcela spýtať - stačí to množstvo surovín na plech a aj do formy? Ale sa hlúpo pýtam, iste to máš vyskúšané. Aj tak si to zaznačím, čo ak raz.....
alexdidi
@evanaaa , piškóta nemá byť veľmi hrubá, takže podľa mňa stačí, iba ak by si chcela hrubšiu piškótu....
evanaaa
Nie, je to podľa teba správne, keď to robíš, tak vieš a určite by to hrubé také nebolo ako tvoje.
klaura
skvelý recepis ... ukladám si ... a tá mašľa ... to nemá chybu :)
marcy
pozor,toto je luxusný zákusok.....určite vyskúšam,sú to moje chute :o)
michsamant
wow, nadhera! U nas chodil program My kitchen rules a dve talianske tety (kucharky amaterky) tam tento dezert pripravovali. Uz len zvuk toho slova znel strasne dobre :) s tym pravym talianskym prizvukom.
haji
Kouzelný recept, musí to být veliká dobrota! Krásná práce, o chuti nepochybuji ani na vteřinu! Díky za tento - slavnostní - recept @Alexdidi !!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia