Žravá torta fotorecept

papkoska - fotkapapkoska, 30. októbra 2012
Žravá torta (fotorecept)
Foto: papkoska

Variácia na obľúbené žravé rezy alebo svieže ovocno-smotanové rezy, každý ich pozná pod iným názvom.

16
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

3 ks
1 ks
80 g
z polovice citrónu
100 g
1/2 čajovej lyžičky
50 g
Plnka:
250 ml
400-500 g
2 ks
1 ks
1 veľký alebo 2 malé
Poleva:
1 ks, podľa príchute kompótu
1 ks
2 vrchovaté polievkové lyžice
450 ml + voda




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 160-180°C. Oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky a vanilkový cukor vyšľaháme do svetlej peny, trvá to asi 5 minút.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Metličky dôkladne umyjeme a vyšľaháme si vo väčšej miske bielky s časťou cukru do polotuha, prisypeme zvyšok cukru a došľaháme pevný sneh.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si 26 cm tortovú formu, ja len obkreslím dno, vystrihnem papier na pečenie, prilepím ho trochou masla. Boky nevytieram, aby sa mi cesto neodlepilo a nespadlo. Žĺtkovú zmes primiešame k snehu z bielkov.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, preosejeme múku s kypriacim práškom. Zľahka premiešame, prilejeme olej a ešte raz premiešame.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto ihneď presunieme do formy, uhladíme povrch.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme asi 35-40 minút, vyskúšame špáratkom pichnúť do stredu, či je hotová.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si suroviny na plnku. Ja som u nás v Jednote objavila ovocný kompót pomarančový, mali aj grapefruitový, tak som ho chcela vyskúšať namiesto mandarinkového.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kompót precedíme, šťavu zachytíme, ovocie nakrájame. Vyšľaháme šľahačku s vanilkovým cukrom. Pridáme kyslú smotanu. Potom nasleduje akcia "guľový blesk". Musíme pracovať rýchlo, lebo stužovač sa rád hrčká. Zohrejeme si 1dcl kompótovej šťavy, metličkou v nej rozšľaháme želatinový stužovač, trvá to asi 20 sekúnd, tak som nestíhala fotiť. Pridáme pár lyžíc smotanovej zmesi, rýchlo rozmiešame a pridáme k zvyšku smotany. Dobre a rýchlo rozmiešame, asi 4 lyžice zmesi som si odložila na zdobenie. Potom pridáme ovocie a navrstvíme na tortu. Odložíme do chladničky.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Šťavu doplníme vodou na potrebné množstvo. Pridáme šumienku, cukor, vanilkový puding (môže byť aj Zlatý klas). Uvaríme, necháme v studenom vodnom kúpeli trochu vychladnúť, nalejeme na plnku a dáme do chladničky. Ja som upečený korpus pred plnením vybrala z formy a premiestnila do inej formy, krorá je vyššia a dá sa prispôsobiť jej priemer, len nemá dno.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Necháme vychladiť, ja som trochu pridala grády na chladničke a za tri hodiny som mohla krájať. Je však lepšie bez stresu urobiť koláč deň vopred. Zdobíme napr. čokoládovými hoblinkami. Pred odstránením formy obrežeme okraj nožom, aj boky som natrela plnkou a obsypala hoblinkami čokolády. Rez nemám odfotený, lebo som tortu niesla na návštevu.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečiem tento zákusok rada aj vo forme koláča, tentokrát som urobila polovicu jahodovú a polovicu mandarinkovú. Trochu prácne, ale dve muchy jednou ranou. Na celý plech ale robíme polevu z 900 ml šťavy, zdvojnásobíme si aj suroviny na polevu.

    Žravá torta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jajaem
vyzerá dobre :) aj ten na plechu, super :)
evanaaa
Takýto sa mi ozaj páči. Raz som robila podobný, myslím tým, že som navrch naliala tú polevu, ale trochu inú, stačil mi práškový džus a Zlatcie klas, iste poznáte, nebolo treba ani stužovač. Ale aj toto je dobré. Len na margo toho šľahania: nebolo by jednoduchšie, najprv si vyšľahať sneh a až potom žĺtky, vtedy netreba ani vyberať a umývať šľahacie metly.
domci4
krásna tortička, ty máš tu formu nastavitelnu? :P
papkoska
@evanaaa Máš pravdu, len mne vadí, že keď vyšlahané bielky čakajú na žĺtky, tak sa tam vyzráža na dne misky akoby "voda", ale určite sa to dá aj opačne a bez umývania.
@domci4 ďakujem, piekla som v normálnej forme, plnila v nastaviteľnej, lebo je vyššia.
mata3636
@papkoska - ja si cukor, ktorý sa má podľa receptu vyšľahať so žĺtkami, rozdelím na polovicu a jednu polovicu vyšľahám najprv s bielkami a potom zvyšok cukru /bez umývania metličiek/ vyšľahám so žĺtkami. Vtedy sa v miske s bielkami neurobí voda a sneh je pekne pevný
domci4
musím aj ja svoju nastaviteľnú už vyskúšať :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia