Foto: papkoska
Variácia na obľúbené žravé rezy alebo svieže ovocno-smotanové rezy, každý ich pozná pod iným názvom.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
3 ks |
|
1 ks |
|
80 g |
|
z polovice citrónu |
|
100 g |
|
1/2 čajovej lyžičky |
|
50 g |
|
Plnka: | |
250 ml |
|
400-500 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 veľký alebo 2 malé |
|
Poleva: | |
1 ks, podľa príchute kompótu |
|
1 ks |
|
2 vrchovaté polievkové lyžice |
|
450 ml + voda |
|
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 160-180°C. Oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky a vanilkový cukor vyšľaháme do svetlej peny, trvá to asi 5 minút.
-
2
Metličky dôkladne umyjeme a vyšľaháme si vo väčšej miske bielky s časťou cukru do polotuha, prisypeme zvyšok cukru a došľaháme pevný sneh.
-
3
Pripravíme si 26 cm tortovú formu, ja len obkreslím dno, vystrihnem papier na pečenie, prilepím ho trochou masla. Boky nevytieram, aby sa mi cesto neodlepilo a nespadlo. Žĺtkovú zmes primiešame k snehu z bielkov.
-
4
Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, preosejeme múku s kypriacim práškom. Zľahka premiešame, prilejeme olej a ešte raz premiešame.
-
5
Cesto ihneď presunieme do formy, uhladíme povrch.
-
6
Pečieme asi 35-40 minút, vyskúšame špáratkom pichnúť do stredu, či je hotová.
-
7
Pripravíme si suroviny na plnku. Ja som u nás v Jednote objavila ovocný kompót pomarančový, mali aj grapefruitový, tak som ho chcela vyskúšať namiesto mandarinkového.
-
8
Kompót precedíme, šťavu zachytíme, ovocie nakrájame. Vyšľaháme šľahačku s vanilkovým cukrom. Pridáme kyslú smotanu. Potom nasleduje akcia "guľový blesk". Musíme pracovať rýchlo, lebo stužovač sa rád hrčká. Zohrejeme si 1dcl kompótovej šťavy, metličkou v nej rozšľaháme želatinový stužovač, trvá to asi 20 sekúnd, tak som nestíhala fotiť. Pridáme pár lyžíc smotanovej zmesi, rýchlo rozmiešame a pridáme k zvyšku smotany. Dobre a rýchlo rozmiešame, asi 4 lyžice zmesi som si odložila na zdobenie. Potom pridáme ovocie a navrstvíme na tortu. Odložíme do chladničky.
-
9
Šťavu doplníme vodou na potrebné množstvo. Pridáme šumienku, cukor, vanilkový puding (môže byť aj Zlatý klas). Uvaríme, necháme v studenom vodnom kúpeli trochu vychladnúť, nalejeme na plnku a dáme do chladničky. Ja som upečený korpus pred plnením vybrala z formy a premiestnila do inej formy, krorá je vyššia a dá sa prispôsobiť jej priemer, len nemá dno.
-
10
Necháme vychladiť, ja som trochu pridala grády na chladničke a za tri hodiny som mohla krájať. Je však lepšie bez stresu urobiť koláč deň vopred. Zdobíme napr. čokoládovými hoblinkami. Pred odstránením formy obrežeme okraj nožom, aj boky som natrela plnkou a obsypala hoblinkami čokolády. Rez nemám odfotený, lebo som tortu niesla na návštevu.
-
11
Pečiem tento zákusok rada aj vo forme koláča, tentokrát som urobila polovicu jahodovú a polovicu mandarinkovú. Trochu prácne, ale dve muchy jednou ranou. Na celý plech ale robíme polevu z 900 ml šťavy, zdvojnásobíme si aj suroviny na polevu.
@domci4 ďakujem, piekla som v normálnej forme, plnila v nastaviteľnej, lebo je vyššia.