Žravá torta (fotorecept)

Autor receptu: papkoska

Variácia na obľúbené žravé rezy alebo svieže ovocno-smotanové rezy, každý ich pozná pod iným názvom.

16
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 160-180°C. Oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky a vanilkový cukor vyšľaháme do svetlej peny, trvá to asi 5 minút.
  2. Metličky dôkladne umyjeme a vyšľaháme si vo väčšej miske bielky s časťou cukru do polotuha, prisypeme zvyšok cukru a došľaháme pevný sneh.
  3. Pripravíme si 26 cm tortovú formu, ja len obkreslím dno, vystrihnem papier na pečenie, prilepím ho trochou masla. Boky nevytieram, aby sa mi cesto neodlepilo a nespadlo. Žĺtkovú zmes primiešame k snehu z bielkov.
  4. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, preosejeme múku s kypriacim práškom. Zľahka premiešame, prilejeme olej a ešte raz premiešame.
  5. Cesto ihneď presunieme do formy, uhladíme povrch.
  6. Pečieme asi 35-40 minút, vyskúšame špáratkom pichnúť do stredu, či je hotová.
  7. Pripravíme si suroviny na plnku. Ja som u nás v Jednote objavila ovocný kompót pomarančový, mali aj grapefruitový, tak som ho chcela vyskúšať namiesto mandarinkového.
  8. Kompót precedíme, šťavu zachytíme, ovocie nakrájame. Vyšľaháme šľahačku s vanilkovým cukrom. Pridáme kyslú smotanu. Potom nasleduje akcia "guľový blesk". Musíme pracovať rýchlo, lebo stužovač sa rád hrčká. Zohrejeme si 1dcl kompótovej šťavy, metličkou v nej rozšľaháme želatinový stužovač, trvá to asi 20 sekúnd, tak som nestíhala fotiť. Pridáme pár lyžíc smotanovej zmesi, rýchlo rozmiešame a pridáme k zvyšku smotany. Dobre a rýchlo rozmiešame, asi 4 lyžice zmesi som si odložila na zdobenie. Potom pridáme ovocie a navrstvíme na tortu. Odložíme do chladničky.
  9. Šťavu doplníme vodou na potrebné množstvo. Pridáme šumienku, cukor, vanilkový puding (môže byť aj Zlatý klas). Uvaríme, necháme v studenom vodnom kúpeli trochu vychladnúť, nalejeme na plnku a dáme do chladničky. Ja som upečený korpus pred plnením vybrala z formy a premiestnila do inej formy, krorá je vyššia a dá sa prispôsobiť jej priemer, len nemá dno.
  10. Necháme vychladiť, ja som trochu pridala grády na chladničke a za tri hodiny som mohla krájať. Je však lepšie bez stresu urobiť koláč deň vopred. Zdobíme napr. čokoládovými hoblinkami. Pred odstránením formy obrežeme okraj nožom, aj boky som natrela plnkou a obsypala hoblinkami čokolády. Rez nemám odfotený, lebo som tortu niesla na návštevu.
  11. Pečiem tento zákusok rada aj vo forme koláča, tentokrát som urobila polovicu jahodovú a polovicu mandarinkovú. Trochu prácne, ale dve muchy jednou ranou. Na celý plech ale robíme polevu z 900 ml šťavy, zdvojnásobíme si aj suroviny na polevu.