Žochárske plnené kurča

Martin Krasňanský
sous chef reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 26. januára 2014
Žochárske plnené kurča
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Západoslovenský stôl sa vždy prehýbal pod ťarchou dobrôt. Naši pradedovia vďačili za ne najmä bohatosti a pestrosti úrody a chovu. Vo svetovom gastronomickom národopise Zobraziť celý popisZápadoslovenský stôl sa vždy prehýbal pod ťarchou dobrôt. Naši pradedovia vďačili za ne najmä bohatosti a pestrosti úrody a chovu. Vo svetovom gastronomickom národopise sa teda máme čím pochváliť.

4
porcie
120 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
4 - 6 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Kurča očistíme a umyjeme. Pečivo nakrájame na menšie kocky.

  2. 2

    Zo smotany, z nasekanej vňate, vajec, soli a korenia pripravíme zmes, do ktorej pridáme nakrájané pečivo a všetko dobre premiešame. Touto plnkou naplníme kurča. Ak je jej viac, plnku môžeme opatrne vložiť aj pod kožu na prsiach.

  3. 3

    Naplnené kurča vložíme do rúry na vymastenom plechu a počas pečenia podlievame. Pečieme na 180 °C. Na zlepšenie alebo spestrenie jedla môžeme do plnky pridať opražené sekané mandle alebo orestovanú kuraciu pečeň na cibuľke.

Diskusia k receptu

pseudocognac
Vo svetovom gastronomickom národopise sa teda máme čím pochváliť.

Presne tak, suhlasim s Vami dobodky, rada vyskusam aj ine kuchyne, ale opicit sa neustale po inych a "na druhom brehu trava zelensia" je smiesne...ale caste, bohuzial.
beatacsontosova
zbožňujem plnené kura, no vždy ma odrádzalo vykosťovanie, ešte za mojich študentských čias som chcela ulahodiť švagrovi a vykostila som kura, no strávila som pri tom priveľa času, tak ma to odradilo a odvtedy som to už nerobila, páči sa mi toto plnené kuriatko, žiadne babranie sa, vyskúšam :-)
zinnajdha
podobne plníme podľa mojej prababičky (výborne varila) aj zemplínske kurča, ale hlavne pod kožu.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia