1
porcia
1-3min. minút
príprava
2h minút
tepelná úprava

Suroviny

jeden velký hrnec
10-15 g
2 PL
4 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    do MALÉHO POHÁRA DAME SMOTANU KAKAO A MLIEKO

  2. 2

    do hrnca lad. polozit donho pohar z smotanou mliekom a kakaom

  3. 3

    na lad nasipat sol a zakryt vlhkou handrou celý hrnec. kazdých 45 - 50 min. miesat POZOR: PROSÍM NECHAT VONKU NA STOLE NEDÁVAT DO MRAZNICKY TEPLOTA V BYTE MAX 27 C°

Diskusia k receptu

sovka62
Nuž, asi je dobrá, ale jeden veľký hrniec ľadu na 1 porciu sa mi zdá dosť. Ja robím smotanovo vajcovú priamo v mrazničke bez miešania, nie sú v nej kúsky ľadu, je hladká, sladká a je je porcií..........
evanaaa
No, ja zasa nepochopím, že sa zmrzlina takto spraví, neroztopí sa ten ľad skôr, ako stihne zmrznúť? Ešte keby tak v chladničke, ak už nie v mrazničke, ale aj tak.....
Sovka, ty by si nemohla sem dať tú tvoju zmzku?
kucharronald
Ak pridáme 6PL tekutiny, a 2 PL kakaa, zmrzlina nebude príliž horká? Ja si myslím, že toho kakaa je veľa,,,
julica
kakaa by som dala aj viac, nech je poriadna, nie slabucka hneda, avsak chyba mi tu cukor. ta sol sposobi, ze lad sa rozdrvi na krystaliky a nebude sa topit rychlo na vodu?
kovodilo
lad sa nerostopi ja som to uz skusi a sovka62 ten phar polozim do ladu aa ten lad ne dam do toho..... a kucharronald 2 lizicky kakaa je dobre a evanaaa nemudruj....
evanaaa
Ja nemudrujem, ja sa len pýtam múdrejšieho......
2010
No to je ale vytvor , co keby som ten lad radsej postruhal a pridal to ostatne do toho ako tam cakal ako saso pri hrnci? a mal jeden kopcek...



jerica
@kovodilo keď budeš mať drzé komenty tak sa tu ani nenadýchneš. Pri komentoch keď nemáš slušný slovník pri sebe tak radšej nekomentuj , keď sa ti niečo nepáči dá sa to aj slušne okomentovať , trebárs "ja to viem aj ináč a ponúknem svoju verziu" alebo "mne sa to nepáči tak to nebudem robiť" , ale neurážaj svojim neslušným komentovaním. Bude dobre keď sa budeš prezentovať svojim kulinárskym umením , uvidíš ako ti to dobre padne keď sa bude páčiť tvoj príspevok ostatným ktorí pridávajú pracne pridávané recepty na portál varecha.sk
renfri
hhhhmmmmm takze do pohara dat mlieko, smotanu a kakao a potom to dat do hrca s ladom a ten lad navyse posypat solou a mala by z toho vzbiknut zmrzlina, no takze podla mna to nakoniec bude studené kakao, ktore bude plavat v hrnici s vodou, lebo ten lad bude vdaka tej soli roztopeni hned.
jamarlen
@kovod ílo, smejem sa, až mi slzy tečú.... predstavujem si prácu s kladivom, /len nie na niečej hlave/, statočnú tvrdú, ostravskú......, aj tých číňanov, čo tebou navrhovaným postupom robili zmrzlinu už v 15. storočí, a to nemali v škole ani chémiu, ani fyziku.
len palaciniek si urobil veľa a zmrzliny málo:)))
evanaaa
Aúú, Jamarlen, tak zase som sa nasmiala. A nepíš dlhé "í", ale krátke: Kovodilo, ja už som bola poučená.
Aj Renfri ma rozosmial(a), že vraj kakao, možno z toho bude kakaový kokteil, dobre vychladený.
2010
@kovodilo uz som skusil, jasne ze to funguje to nikdo neberie ale tu sa predavaju moderne verzie - hracky do zahrady .
Ale ten struhany lad je aj tak rychlejsi a lacnejsie vyrobit a plus je ho ovela viac.



garanco
@kovodilo - to musí byť naozaj tvrdá práca s tým tvrdým "urobyt" 6 PL zmrzliny. Ten hrniec na ľad má byť aký veľký - 10 litrový, či ešte väčší?
astheart
Netuším, na jakém principu fungují moderní zmrzlinové strojky. Ale fakt je, že led se solí funguje. Já mám přídavný zmrzlinový strojek starý asi 40 let k mixéru Pragomix nebo Etamira (všechno funguje, jen to dělá příšerný kravál, hehehe) a ten má vnitřní nehybnou nádobu, do které se dává směs na zmrzlinu, a vnější větší nádobu na led a sůl. Tako nádoba se otáčí a protože je kní připevněna hnětací metla (ta je ponořena do vnitří nádoby), tato metla neustále promíchává obsah zmrzlinové směsi. Zmrzlina je z toho úžasná, nadýchaná, akorát to chce mít připraveno dost toho ledu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia