Žemľová (rožková) knedľa

tanulienka - fotkatanulienka, 24. novembra 2013

Tento recept mám od svojej drahej svokry, raz som túto knedľu vyskúšala a už inú ani nerobím :) Hodí sa k pečenej kačičke, segedínskemu Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej drahej svokry, raz som túto knedľu vyskúšala a už inú ani nerobím :) Hodí sa k pečenej kačičke, segedínskemu gulášu aj sviečkovej na smotane.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks (2-dňové)
300 g
250 ml
1 ks čerstvé celé
1 ks
1 ČL
2 plátky




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca si dáme zohrievať vodu, osolíme.

  2. 2

    Rožky si nakrájame na 1x1 cm kocky približne. Komu sa ako podarí.

  3. 3

    Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme PDP, soľ, vajce, mlieko a petržlenovú vňať (kto nechce alebo nemá, nemusí ju dať). Všetko dobre vareškou rozmiešame - vznikne nám konzistencia ako na halušky, ak je cesto tuhé, pridáme viac mlieka.

  4. 4

    Do cesta pridáme nakrájané rožky, dobre ich obalíme cestom. Rozdelíme hmotu na 2 časti. Ruky si namočíme do studenej vody, aby sa cesto nelepilo a vyformujeme dve podlhovasté knedle. Vložíme ich do vriacej vody a varíme.

  5. 5

    Asi v polovici času varenia knedle obrátime vo vode. Keď sú uvarené, vyberieme ich na tanier a popicháme ihlou. Vrch potrieme plátkom masla, aby sa nám nespravila tvrdá kôra.

Diskusia k receptu

hubata
Táto knedľa sa na Záhorí robí ku gulášu z diviny a najlepšia je s hríbovou omáčkou .... teda k všetkému čo behá po lese.
merylas
Taky dělávám, jsou super. Vařím buď v alobalu, ten se ale musí potřít olejem, nebo ve fólii. Když je knedlík k nějaké drůbeži, dělávám s kousky kuřecích jater. Játra pokrájím na menší kousky a chvíli je podusím s cibulkou na tuku.
malusa
Ja tiez take robievam a robim je v parnom hrnci,moze sa pridavat aj zelena petrzlenka aj i.
bozulka
Robievala som už dávno...ako píše @hubat á, na Záhorí je to známa knedľa...len ja to robím jednoduchšie... pokrájané rožky polejem /primerane / mliekom,pridám vajíčko,soľ,múku s PDP,zamiešam urobím jednu knedľu alebo veľkosti tenisovej lopty,to sa mi viac osvedčilo.. a ako píšeš môže byť vňaťka alebo nemusí,záleží k čomu sa podáva.Po vytiahnutí z vody potriem olejom...
Máš peknú knedľu a dobrú svokru...!!!
tanulienka
@bozulka keď poleješ rožky mliekom, už to nie je ono, to je úplne iná knedľa ako keď tie rožky obaľuješ cestom. Práveže toto je najjednoduchší recept aký som doteraz vyskúšala...ale každý robí ako mu chutí predsa a ako je zvyknutý...ja dávam len tip :)
uhlopriecka
Juj, no mne vysla daka tvrda... varila som ju vo folii cca 20min, v polovici otocila. tvar valceka ma perfektny, aj krasny prierez s petrzlenom, ale rozmyslam ci nedat do cesta olej, alebo vyslahane bielko...hm?
finczi
Robievam hrnčekové knedle. Skúsim niekedy aj takto...