Žemľová (rožková) knedľa
Autor receptu: tanulienka
Tento recept mám od svojej drahej svokry, raz som túto knedľu vyskúšala a už inú ani nerobím :) Hodí sa k pečenej kačičke, segedínskemu gulášu aj sviečkovej na smotane.
4 porcie |
15 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Do väčšieho hrnca si dáme zohrievať vodu, osolíme.
- Rožky si nakrájame na 1x1 cm kocky približne. Komu sa ako podarí.
- Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme PDP, soľ, vajce, mlieko a petržlenovú vňať (kto nechce alebo nemá, nemusí ju dať). Všetko dobre vareškou rozmiešame - vznikne nám konzistencia ako na halušky, ak je cesto tuhé, pridáme viac mlieka.
- Do cesta pridáme nakrájané rožky, dobre ich obalíme cestom. Rozdelíme hmotu na 2 časti.
Ruky si namočíme do studenej vody, aby sa cesto nelepilo a vyformujeme dve podlhovasté knedle. Vložíme ich do vriacej vody a varíme.
- Asi v polovici času varenia knedle obrátime vo vode. Keď sú uvarené, vyberieme ich na tanier a popicháme ihlou. Vrch potrieme plátkom masla, aby sa nám nespravila tvrdá kôra.