Žemľová (rožková) knedľa

Autor receptu: tanulienka

Tento recept mám od svojej drahej svokry, raz som túto knedľu vyskúšala a už inú ani nerobím :) Hodí sa k pečenej kačičke, segedínskemu gulášu aj sviečkovej na smotane.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do väčšieho hrnca si dáme zohrievať vodu, osolíme.
  2. Rožky si nakrájame na 1x1 cm kocky približne. Komu sa ako podarí.
  3. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme PDP, soľ, vajce, mlieko a petržlenovú vňať (kto nechce alebo nemá, nemusí ju dať). Všetko dobre vareškou rozmiešame - vznikne nám konzistencia ako na halušky, ak je cesto tuhé, pridáme viac mlieka.
  4. Do cesta pridáme nakrájané rožky, dobre ich obalíme cestom. Rozdelíme hmotu na 2 časti. Ruky si namočíme do studenej vody, aby sa cesto nelepilo a vyformujeme dve podlhovasté knedle. Vložíme ich do vriacej vody a varíme.
  5. Asi v polovici času varenia knedle obrátime vo vode. Keď sú uvarené, vyberieme ich na tanier a popicháme ihlou. Vrch potrieme plátkom masla, aby sa nám nespravila tvrdá kôra.