Slez kučeravý je zabudnutá liečivá zelenina, listy obsahujú slizové látky, silice, triesloviny. Využitie - najlepšie čerstvé, do šalátov, ďalej do polievok, zeleninových jedál, ako špenát, do Zobraziť celý popisSlez kučeravý je zabudnutá liečivá zelenina, listy obsahujú slizové látky, silice, triesloviny. Využitie - najlepšie čerstvé, do šalátov, ďalej do polievok, zeleninových jedál, ako špenát, do francúzskych zemiakov, s cestovinami, plnené listy. Vysušené listy (5: 1) na čaj Čiastočne je mrazuvzdorná. Uľahčuje vykašliavanie, pôsobí pri prieduškových kataroch, dýchavičnosti, pri zápale sliznice žalúdka, pri žalúdočných vredoch, pri zápaloch mechúra, spojiviek, hojenie vredov predkolenia atď.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Na panvicu dáme trochu oleja, poukládáme polovicu zemiakov. Na to poukládáme na kolieska pokrájanú klobásu alebo na kocky mäkkú salámu, na to posekané listy slezu, trochu posolíme, okoreníme a polejeme kečupom. Ďalej dáme druhú polovicu zemiakov, prikryjeme pokrievkou a dusíme do polomäkka. Medzitým si rozšľaháme vajcia v mlieku, nalejeme na zemiaky a prikryté pod pokrievkou dodusíme, kým sa vajcia nezatiahnu.
- 2
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a vysušíme. Na panvicu nalejeme trochu oleja, dáme zemiaky, osolíme, okoreníme a opečieme. Medzitým si klobásu (mäkký salámu) nakrájame na kocky. Keď sú zemiaky skoro hotové, pridáme klobásu a oboje ešte chvíľu opečieme. Pridáme listy slezu pokrájané na pásiky, premiešame a ešte podusíme pod pokrievkou. Nakoniec pridáme rozšľahané vajcia s mliekom a necháme dusiť na panvici pod pokrievkou, kým sa vajcia nezatiahnu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu