Zemiaky na panvici so slezom kučeravým

Autor receptu: paul1

Slez kučeravý je zabudnutá liečivá zelenina, listy obsahujú slizové látky, silice, triesloviny. Využitie - najlepšie čerstvé, do šalátov, ďalej do polievok, zeleninových jedál, ako špenát, do francúzskych zemiakov, s cestovinami, plnené listy. Vysušené listy (5: 1) na čaj Čiastočne je mrazuvzdorná. Uľahčuje vykašliavanie, pôsobí pri prieduškových kataroch, dýchavičnosti, pri zápale sliznice žalúdka, pri žalúdočných vredoch, pri zápaloch mechúra, spojiviek, hojenie vredov predkolenia atď.

2
porcie
20 min. minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Na panvicu dáme trochu oleja, poukládáme polovicu zemiakov. Na to poukládáme na kolieska pokrájanú klobásu alebo na kocky mäkkú salámu, na to posekané listy slezu, trochu posolíme, okoreníme a polejeme kečupom. Ďalej dáme druhú polovicu zemiakov, prikryjeme pokrievkou a dusíme do polomäkka. Medzitým si rozšľaháme vajcia v mlieku, nalejeme na zemiaky a prikryté pod pokrievkou dodusíme, kým sa vajcia nezatiahnu.
  2. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a vysušíme. Na panvicu nalejeme trochu oleja, dáme zemiaky, osolíme, okoreníme a opečieme. Medzitým si klobásu (mäkký salámu) nakrájame na kocky. Keď sú zemiaky skoro hotové, pridáme klobásu a oboje ešte chvíľu opečieme. Pridáme listy slezu pokrájané na pásiky, premiešame a ešte podusíme pod pokrievkou. Nakoniec pridáme rozšľahané vajcia s mliekom a necháme dusiť na panvici pod pokrievkou, kým sa vajcia nezatiahnu.