Zemiaky na panvici so slezom kučeravým
Autor receptu: paul1
Slez kučeravý je zabudnutá liečivá zelenina, listy obsahujú slizové látky, silice, triesloviny.
Využitie - najlepšie čerstvé, do šalátov, ďalej do polievok, zeleninových jedál, ako špenát,
do francúzskych zemiakov, s cestovinami, plnené listy. Vysušené listy (5: 1) na čaj
Čiastočne je mrazuvzdorná.
Uľahčuje vykašliavanie, pôsobí pri prieduškových kataroch, dýchavičnosti, pri zápale
sliznice žalúdka, pri žalúdočných vredoch, pri zápaloch mechúra, spojiviek, hojenie
vredov predkolenia atď.
2 porcie |
20 min. minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Na panvicu dáme trochu oleja,
poukládáme polovicu zemiakov. Na to poukládáme na kolieska pokrájanú klobásu alebo na kocky
mäkkú salámu, na to posekané listy slezu, trochu posolíme, okoreníme a polejeme kečupom.
Ďalej dáme druhú polovicu zemiakov, prikryjeme pokrievkou a dusíme do polomäkka. Medzitým
si rozšľaháme vajcia v mlieku, nalejeme na zemiaky a prikryté pod pokrievkou dodusíme,
kým sa vajcia nezatiahnu.
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a vysušíme. Na panvicu nalejeme trochu oleja,
dáme zemiaky, osolíme, okoreníme a opečieme. Medzitým si klobásu (mäkký salámu) nakrájame
na kocky. Keď sú zemiaky skoro hotové, pridáme klobásu a oboje
ešte chvíľu opečieme. Pridáme listy slezu pokrájané na pásiky, premiešame a ešte
podusíme pod pokrievkou. Nakoniec pridáme rozšľahané vajcia s mliekom a necháme dusiť
na panvici pod pokrievkou, kým sa vajcia nezatiahnu.