Zemiakové strapačky so špenátom
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. marca 2011
Foto: archív Vojtecha Artza
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiakové halušky naparíme na pare, premiešame s masťou a osolíme. Cibuľu orestujeme zľahka domäkka, pridáme rozmrazený špenát a pomaly zahrievame za občasného miešania na 65–70 °C. Pridáme prehriate strapačky a dochutíme soľou, nastrúhaným cesnakom a zjemníme smotanou. Uchováme na teple, max. však na 75 °C (inak špenát začne tmavnúť).
- 2
Slaninu opečieme a do výpeku dáme cibuľku na ozdobu. Vajce uvaríme namäkko alebo dostratena a spolu so slaninou položíme na špenátové strapačky.
- 3
Náš tip: Listy čerstvého špenátu treba hneď prebrať, neskladujeme ich, lebo rýchlo vädnú a strácajú nutričnú hodnotu. Zo začiatku ich varíme neprikryté v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody, aby nestratili svoju sýtozelenú farbu. Mladý špenát sa varí asi 3 minúty, starší alebo zimný asi 8–10 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu