Zemiakové strapačky so špenátom

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. marca 2011
Zemiakové strapačky so špenátom
Foto: archív Vojtecha Artza
4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

520 g hotové
240 g
160 g
240 g
60 g
4 ks
50 g
40 g




Postup

  1. 1

    Zemiakové halušky naparíme na pare, premiešame s masťou a osolíme. Cibuľu orestujeme zľahka domäkka, pridáme rozmrazený špenát a pomaly zahrievame za občasného miešania na 65–70 °C. Pridáme prehriate strapačky a dochutíme soľou, nastrúhaným cesnakom a zjemníme smotanou. Uchováme na teple, max. však na 75 °C (inak špenát začne tmavnúť).

  2. 2

    Slaninu opečieme a do výpeku dáme cibuľku na ozdobu. Vajce uvaríme namäkko alebo dostratena a spolu so slaninou položíme na špenátové strapačky.

  3. 3

    Náš tip: Listy čerstvého špenátu treba hneď prebrať, neskladujeme ich, lebo rýchlo vädnú a strácajú nutričnú hodnotu. Zo začiatku ich varíme neprikryté v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody, aby nestratili svoju sýtozelenú farbu. Mladý špenát sa varí asi 3 minúty, starší alebo zimný asi 8–10 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia