Zemiakové lángoše kyprých tvarov fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 28. júla 2014

Čo so zvyškom varených zemiakov z nedeľného obeda? Povedzme chutný lángoš a k tomu fazuľový krém na kyslo.

4-8
porcie
55 minút
príprava

Suroviny

250 g
200 g
100 g
0,5 ks
1 ČL
1 dcl
2 dcl
1 ČL
2 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Varené zemiaky som postrúhala do hnetacej misy k múkam pomiešaným so soľou, pridala som aj vzídený kvások z teplého mlieka s cukrom a rozdrobeným droždím.

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keďže dosť často pečiem už aj chlieb, manžel ma prekvapil robotom, ktorému som dala za úlohu cesto vymiesiť. Teplú vodu som pridávala postupne podľa potreby, aby vzniklo menej tuhé cesto.

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomúčené som ho zakryla utierkou a nechala kysnúť asi pol hodiny.

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    krásne nakyslo

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vyteperila som ho z nádoby na pomúčenú podložku, konzistencia bola skôr redšia, veľmi sa lepilo, ale to je dobre. Zbytočne som ho nepodsypávala, len aby sa dalo ako-tak sformovať(neprehnetávam ho už v tejto fáze), umelohmotným nástrojom z neho oddeľujem bochníčky, ktoré potom ešte nechám nakysnúť asi 15 minút. Mne z tohoto množstva vyšlo 4,5 kusa, to značí, že jeden mal hmotnosť asi 100g.

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    moja malá pomocníčka si svoj malý lángošík formovala sama:-)

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým bochníčky kysli, rozhorúčila som väčšiu, hlbšiu panvicu a naliala do nej olej v dostatočnom množstve, aby sa v ňom lángoše mohli pri vyprážaní voľne pohybovať:-)

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dopredu cesto nerozťahujem, až keď nakysne a olej je už horúci, naolejujem si dlane a vtedy bochník roztiahnem do požadovaného tvaru, my máme radi hrubšie lángoše, hlavne okraje musia byť kyprejšie, aby bolo do čoho zahryznúť. Teplotu mám odsledovanú, olej nikdy nesmie dymiť a pri vložení lángoša sa cesto nabublinkuje.

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zvrchu vidím, či cesto chytilo farbu odspodu, otočím ho a pražím do zlatista, pár minút z jednej aj druhej strany. Ak je teplota oleja nízka, cesto nasaje zbytočne veľa tuku, ak je privysoká, prepaľuje sa a lángoše rýchlo zhoria. Takže tak optimálne, treba len trochu praxe:-) vyberám na papierovú utierku odsať prebytočný tuk.

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ak robím cesto bez zemiakov, mám lángoše ešte nadýchanejšie, zemiaky robia cesto ťažším. Môžete pridať aj viac zemiakov, budú ešte chutnejšie. Dokonca som videla recept na opačné garde: 50 dkg zemiakov a 10dkg múky. Neviem, či to bol omyl, ale také zvyknem robiť zemiakové krokety:-) Hneď za horúca sú lángoše chrumkavé a tvrdšie, po malom čase zmäknú a sú poriadne sýte! Ak chcete tenšie, urobte z tohoto množstva dvojnásobné množstvo bochníčkov (asi 8ks). Budú chrumkavejšie:-)

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A ešte foto z odhryznutého kúska. Dobrú chuť!

    Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
vymakane langose, len co je pravda,, a vyborne grify, podobnee pouzivam, akurat cesto bez zemiakov, ale krumpla ziadne jedlo nepokazi,, ja davam trosku rasce a cesnaku rovno do cesta, urobi vybornu chut, nuz kypre su jedna radost a tie sikovne rucky, robia ti iste radost :))
v súhrne som postrehla recept a na langoše ich nikdy nie je dosť, ale teda sú ukážkové a tie prstíky pracovité, radosť čítať, šikulka
Ďakujem pekne za milé hodnotenie, @klukodvody. Ja som teraz holkaodvody, behali sme s dcérami pri tunajšom potoku, už kvitnú tie kríky(tuším bahniatka), fantastická vôňa sa šíri prírodou, nádherná jar je tu!:-) V Čechách máte krásne rybníky, že by si ho mal nablízku?:-)

Pridaj komentár k receptu: