Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Čo so zvyškom varených zemiakov z nedeľného obeda? Povedzme chutný lángoš a k tomu fazuľový krém na kyslo.
4-8 porcie |
55 minút príprava |
Postup- Varené zemiaky som postrúhala do hnetacej misy k múkam pomiešaným so soľou, pridala som aj vzídený kvások z teplého mlieka s cukrom a rozdrobeným droždím.
- Keďže dosť často pečiem už aj chlieb, manžel ma prekvapil robotom, ktorému som dala za úlohu cesto vymiesiť. Teplú vodu som pridávala postupne podľa potreby, aby vzniklo menej tuhé cesto.
- pomúčené som ho zakryla utierkou a nechala kysnúť asi pol hodiny.
- krásne nakyslo
- vyteperila som ho z nádoby na pomúčenú podložku, konzistencia bola skôr redšia, veľmi sa lepilo, ale to je dobre. Zbytočne som ho nepodsypávala, len aby sa dalo ako-tak sformovať(neprehnetávam ho už v tejto fáze), umelohmotným nástrojom z neho oddeľujem bochníčky, ktoré potom ešte nechám nakysnúť asi 15 minút. Mne z tohoto množstva vyšlo 4,5 kusa, to značí, že jeden mal hmotnosť asi 100g.
- moja malá pomocníčka si svoj malý lángošík formovala sama:-)
- Kým bochníčky kysli, rozhorúčila som väčšiu, hlbšiu panvicu a naliala do nej olej v dostatočnom množstve, aby sa v ňom lángoše mohli pri vyprážaní voľne pohybovať:-)
- Dopredu cesto nerozťahujem, až keď nakysne a olej je už horúci, naolejujem si dlane a vtedy bochník roztiahnem do požadovaného tvaru, my máme radi hrubšie lángoše, hlavne okraje musia byť kyprejšie, aby bolo do čoho zahryznúť. Teplotu mám odsledovanú, olej nikdy nesmie dymiť a pri vložení lángoša sa cesto nabublinkuje.
- zvrchu vidím, či cesto chytilo farbu odspodu, otočím ho a pražím do zlatista, pár minút z jednej aj druhej strany. Ak je teplota oleja nízka, cesto nasaje zbytočne veľa tuku, ak je privysoká, prepaľuje sa a lángoše rýchlo zhoria. Takže tak optimálne, treba len trochu praxe:-) vyberám na papierovú utierku odsať prebytočný tuk.
- Ak robím cesto bez zemiakov, mám lángoše ešte nadýchanejšie, zemiaky robia cesto ťažším. Môžete pridať aj viac zemiakov, budú ešte chutnejšie. Dokonca som videla recept na opačné garde: 50 dkg zemiakov a 10dkg múky. Neviem, či to bol omyl, ale také zvyknem robiť zemiakové krokety:-) Hneď za horúca sú lángoše chrumkavé a tvrdšie, po malom čase zmäknú a sú poriadne sýte! Ak chcete tenšie, urobte z tohoto množstva dvojnásobné množstvo bochníčkov (asi 8ks). Budú chrumkavejšie:-)
- A ešte foto z odhryznutého kúska. Dobrú chuť!
|