Zemiaková baba

bambulka51 - bez fotkybambulka51, 19. marca 2010

Jednoduché jedlo zo zemiakov .Keď je doma veľa hladošov a nevieš čo by si im navarila.

4-6
porcie
15 minút
príprava
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
2-3 čím viac tým lepšie
4-5 PL




Postup

  1. 1

    Ošúpané zemiaky nastrúhame,posolíme,pridáme kmín a v mlieke rozšľahané vajíčka ,rozmiešame a pridáme toľko múky,aby sa cesto dalo ľahko rozotrieť na olejom pomastenom pekáči.Pečeme v predohriatej trúbe 15-20 min. pekne do rúžova.

  2. 2

    Na pekáči rozporcujeme na vätšie štvorce ,podávame teplé a zapíjame mliečkom.

  3. 3

    Podobne postupujeme pri príprave "žida",vynecháme kmín a do cesta na plechu nakladieme buď slivky,alebo na kúsky nakrájané jablká.

Diskusia k receptu

sovka62
Tak toto skúsim. Včera so piekla babu, ale zo surových zemiakov a veľmi spokojná som nebola. Zdala sa mi príliš tenká (ale keď som prestým urobila hrubšiu, tiež to nebolo ono. Tak vyskúšam ešte túto z varených zemiakov, hádam bude lepšia. A ešte otázka: ako nahrubo asi natieraš to cesto?
jody
Všade sa robí baba ináč. My do nej dávame aj krúpy a pomleté kože, čo sa varili do huspeniny. A je zo surových zemiakov, plus čierne korenie a majorán. Dávame ju nahrubo a pečie sa aj dve hodiny. A najlepšia je na druhý deň zohrievaná (opekaná) na panvici. Keď ju budeme u mamy robiť, nafotím a pridám recept... :-)
bambulka51
sovka62 ,daj menší plech ,budeš mať vyššiu babu.A keď chceš na veľký plech ,urob dvojitú dávku.
js9mxd
Môj kamoš Ľubo robí babu zo surových zemiakov a strúha ich na veľkom drháči (takom ako sa strúha repa) samozrejme novom a je fantastická.
frezia68
Bambulka,aj my robíme zo surových zemiakov a máme to radi od detstva.Dnes to postraším na drobno pokrájanou klobásou KOHUT,trocha pikantná a mňam....
darinocka
Ja dávam aj cibuľu opraženú na slaninke.Nechám trochu vychladnúť a zamiešam ku surovým,ochuteným zemiakom.Do cesta pridám aj štipku sódy bicarbóny alebo PDP(prášku do pečiva).
darinocka
Ahoj,frezia!Podľa klobásy Kohút som Ťa tipovala za Prešovčanku a nemýlila som sa!I ja "koňarka".
veronika353
Když se mi nechce smažit placky, tak hodím těsto na plech a do trouby.Taky tam dávám klobásku a dost vajíček.Používám surové brambory, ale vyzkouším to i z těch uvařených.My jsme doma dělali jen placky,tu "babu" jsem se naučila od manželové babky.
frezia68
Darinocka a ja ani neviem,kto ju vyrába,veď si ma zahanbila.Ale tou klobásou na drobno nakrájanou zvyknem "postrašiť" aj klasické zemiakové placky a chutia všetkým :-)
hanina
Toto by som strašne rada vyskúšala, vyzerá to veľmi zaujímavo. A strašne sa mi páčia tie názvy / žid.../ - už len preto to vyskúšam. Vďaka.
58vlasta
Moja mama robievala túto babu zo surových zemiakov + hladká múka. Pridávala aj cibuľu, cesnak a majorán a navrch vždy pohádzala kôpky bryndze. S kyslým mliekom to bolo vynikajúce jedlo.
hefi
Ja som babu ešte nikdy nerobila, robievam klasické zemiakové placky, hádam skúsim daktoré z Vašich receptov.
medovka350
ja som ju robila zo surovych struhanych zemiakov s krupami ,majorankou,cesnakom,vajickami rozslahanymi v mliecku,dala som ju upiect do cervena,k tomu domacu kyslu kapusticku ,len sme sa zalizovali.nasi predkovia vedeli co je dobre.
garanco
Páči sa mi táto baba z varených zemiakov, ja robievam iba zo surových.
Vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia