Zelený šalát s bryndzou

akrim - fotkaakrim, 5. júna 2014
Zelený šalát s bryndzou
Foto: akrim

Tento receptík by sa dal zaradiť aj do raw stravy - ale obsahuje bryndzu, preto by ho vitariáni zamietli. Ešte som nenašla nič čo Zobraziť celý popisTento receptík by sa dal zaradiť aj do raw stravy - ale obsahuje bryndzu, preto by ho vitariáni zamietli. Ešte som nenašla nič čo by túto úžasnú chuť napodobnilo. Preto aj naďalej zostáva v mojom jedálničku:-) a vrelo ho odporúčam aj ostatným...

1-2
porcia
10 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Množstvá som nepísala, nechám to na Vás :-) Šalát si umyjeme a preberieme, navrstvíme do misky. Ja som použila poľníček, zopár lístkov mangoldu, kel kučeravý (ten je už chuťovo výraznejší, ale ja ho mám rada) a zopár lístkov kapucínky. Kapucínka je jedlá rastlina - dajú sa jesť listy aj kvety, okrem toho, že je v záhradke krásne dekoratívna ťahavá rastlina v ľudovom liečiteľstve sa používa ako prostriedok proti parazitom v tráviacom trakte. Naviac má jemne korenistú chuť, takže aj výborne chutí (mne pripomína redkvičku). Ak však nemáte po ruke iné druhy šalátov, stačí aj samotný poľníček.

  2. 2

    Nakrájame paradajky, redkvičky, pažítku a všetko pridáme do šalátu.

  3. 3

    Posolíme (morskou, alebo himalájskou ružovou soľou), okoreníme (napr.korením štyroch farieb) a premiešame. Môžeme pridať olivový olej, ja som nedávala, nemám ho rada.

  4. 4

    Nakoniec posypeme bryndzou a dozdobíme kvetmi pažítky (chutí ako pažítka, ale je oveľa aromatickejšia, výraznejšia).

Diskusia k receptu

mariamka
opisala si to tak, ze hned mam na to chut :),, bryndzu a vsetko zelene milujeme, a mne tam ten oliv. olej pasuje, asi otazka zvyku a naslednej zavislosti :) peknee
2010
Mne osobne tam chyba dressing jemny vinny ocot alebo verjuice namiesto soli ked je tam bryndza, kazdy podla svojej chuti.
eviana
Pekny pestrý šalátik... soľ by som tiež vynechala, bryndza je dosť slaná a pridala by som trošku toho oliváča, prípadne citrónovej šťavy... :)
akrim
Ďakujem za nápady:-) Šalát je výborný aj s obmenami, napr. iným druhom slaného syra "balkánskeho typu", alebo čo koho napadne. Rada obmieňam, dopĺňam, skúšam. Fantázii sa medze nekladú. Človek ani nevie čo môže objaviť, alebo vyhodiť ak sa nepodarí...
markovka
Vyzerá to veľmi dobre.....vyskúšam no ja by som tam dala arganový olej vyskúšala si ho?....je fantastický má orieškovú chuť... ja lepší olej na šaláty nepoznám.....
akrim
@markovka - arganový som ešte neskúšala. Ďakujem za tip, skúsim zohnať na koštovku:-)
jamarlen
šalát podľa mojej chuti, obľubujem aj kvietok "lila pažiť", pridávame pre chuť aj mätu a citrón, či limetu…..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia