Želatínové cukríky fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 19. apríla 2015
Želatínové cukríky (fotorecept)
Foto: dvorka

Mám veľmi rada sladké čo je na mne aj vidieť a preto ak už mlsať, tak trošku zdravšie. Včera som upiekla mrkvovú tortu so stéviou miesto cukru a urobila som želé cukríky z púpavového čaju. Púpavy máme na záhrade neúrekom tak som si nie len že veľa dala sušiť, ale aj skúsila nový recept. Tieto cukríky sa dajú urobiť z ovocnej šťavy, džúsu alebo silného bylinkového čaju.

Suroviny

250 ml
 alebo
podľa chuti
1 balíček (20 g)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vriacej vody som dala niekoľko hrstí púpavy s medovkou a nechala som chvíľu, asi 2 minúty variť. Občas som premiešala. Potom som čajovinu preliala cez sitko aby som oddelila bylinky a nakoniec som cez jemné plátienko preliala čaj aby sa mi zachytili prípadné nečistoty.

    Želatínové cukríky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odliala som si 2,5 dl čaju a pripravila sáčok želatíny a cukor. Kto chce robiť ovocné cukríky, pripraví si namiesto čaju ovocný džús alebo šťavu z ovocia. Podľa návodu na prípravu želé napísanom na sáčku som čaj dala zovrieť, pridala cukru podľa chuti aby nebol príliš sladký, ale ani málo. Po zovretí tekutiny som odstavila zo zdroja tepla. Nechala som čaj chvíľu postáť aby nebol príliš horúci. Nasypala som želatínu a miešala do vtedy, kým sa mi úplne nerozpustila.

    Želatínové cukríky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sladký čaj som ponalievala opatrne do silikonových pralinkových formičiek, nechala vychladnúť a potom som formy šupla do mrazničky.

    Želatínové cukríky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po pol hodinke boli cukríky tuhé a išli ľahko z formy. Nechala som ich celú noc vonku aby trochu preschli. Skúšala som aj obaliť v práškovom aj kryštálovom cukre ale to nedopadlo dobre. Vrchná vrstva cukríkov sa rozpustila a ostali mokré. Jeden cukrík som obalila v kukuričnom škrobe, no ten mi zas veľmi nechutil v ústach. Ráno som cukríky dala do sklenenej fľašky a odložila do chladničky.

    Želatínové cukríky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z ostavšieho čaju som urobila podľa receptu varecháčky Eldiny cukríky z liečivých byliniek, no sirup som málo uvarila lebo po vyklopení z formičky sa pomaly a iste skúšobný cukrík premenil na placku. Preto som ostatné cukríky vyklopila na tácku, dala do mrazničky a po zamrznutí do sáčku. Budem z nich mať chladiaci bylinkový cukor do čaju alebo ľadové cukríky.

    Želatínové cukríky (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Dezerty, Na sladko, Nepečené cukrovinky, Varené

Diskusia k receptu

mariamka
toto je unikatne!! uplne drahokamy,, robila som cukriky z cukety, tie sa susili a trvalo to dlho, toto je jednoduchsie, efektnejsie, vonavejsie, vyuzitelnejsie,, mam aj taku formu na pralinky, laka ma to velmi, stobodov*****
1x ilusa
ilusa
no mas krajsie ako z obchodu a urcite aj zdravsie a este ak su chutne,tak nemaju chybu
radost
@dvorka
na prvý pohľad veľmi milé..hodné zaľúbenia..
ja pustím sa i do urobenia..bylinkové-to je moje..už si píšem..už si značím..nech sa sebe i koliu zavďačím..
pozdravujem..ďakujem..
1x ilusa
kaatka
Tak tie su krásne, to by sme si asi viacerí zmlsli :))
frezia68
Milá @dvorka :si šikovnica vynaliezavá,sladkosť lákavá,pekná a iste aj chutná :-))) ukladám a 5 * .
mijaita
Mam male sovicky, zkusim pro maleho. Jednoduche a hezke.
motyka
Čo všetko ty nevymyslíš? Prekrásne a určite aj zdravé. Z byliniek aj liečivé. Tak to si určite urobím a nemusím kupovať z lekárne . Ďakujem za recept. Ukladám KK5*.
ubka
Čo už dodať k veľkej pochvale:-) určite hodné výhry za nápad,prispieval uložením do kk ako aj hviezdičkami.Prosím Ťa,nemáš vyskúšané ako dlho a akým spôsobom sa dajú skladovať? Mám veľa lipy,určite urobím.
dvorka
@ubka - včera som robila prvý krát preto viem len opakovať podľa pôvodného receptu, že uložené v chladničke vydržia týždeň. Ale či viac alebo menej, neviem. Moje asi ani toľko nevydržia. Pokaždé keď zavriem chladničku mám o jeden menej.
dvorka
Všetkým ďakujem za milé komentáre. Mňa samú tie cukríky ohúrili, keď som ich vyklopila z formičiek.
vanesa859
sú také isté ako gumové z obchodu? ...... a som raz robila gumové ale nepodarili sa a bol to zlý recept a chutili ako želatína... :(
rea1
každý druhý deň robím cviklovo-mrkvovo-jablkovú šťavu. ani ju netreba sladiť a prichucovať, lebo chuť má famóznu. myslíš, keby som do zohriatej dala rozpustiť želatínu, že by to zafungovalo? možno hej. veľmi sa mi tvoj nápad páči rozhodne vyskúšam, želatínu mám rada v akejkoľvek forme.
dvorka
@vanesa859 : tieto cukríky nie sú gumové, preto ani tak nechutia. Sú želatínové, ale chuť im dodá samotná šťava a dochutenie.
@rea1 : ak Ti chutí želatína, tak treba len skúsiť. Ja som dnes robila zo šťavy z tmavého hrozna čo som si na jeseň zasterilizovala.

mezi
Na osvieženie silný mätový čaj s kúskom malinového sirupu, alebo čierny čaj s bielym rumom. Po vyklopení poprášiť maizenou aby sa v dóze nelepili.
ubka
@dvorka ďakujem, chápem,že nehodno zbytočne chladničku otvárať:-))
vyskusam či ja budem vedieť odsledovat ich "životnost":-)))
deria
krásne, súhlasím, že je to 100 bodový rcp
babucka
Vyborny recept u nas idu cukriky na dracku,len stacit ich vyrabat.Vdaka za recept
premulka
recept vyzera naozaj vyborne :). vydržia aj mimo chladničky? napr. keby to skusim darovat ako darček, či sa to rozpusti...
dvorka
@Premulka : cukríky sa nerozpustia, aspoň tie čo som robila nie. Ale nie sú na dlho skladovateľné. Do týždňa ich treba zjesť. Trvanlivejšie sú z ovocného džemu a potom zasušené na radiátore ako uvádzam v recepte Dulové cukríky. Tie mám v sklenenej fľaške od jesene a občas si zobnem. Tiež vyzerajú dobre a chutia lepšie ako želatínové. A robila som ich aj ž černíc.