Želatínové cukríky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Mám veľmi rada sladké čo je na mne aj vidieť a preto ak už mlsať, tak trošku zdravšie. Včera som upiekla mrkvovú tortu so stéviou miesto cukru a urobila som želé cukríky z púpavového čaju. Púpavy máme na záhrade neúrekom tak som si nie len že veľa dala sušiť, ale aj skúsila nový recept. Tieto cukríky sa dajú urobiť z ovocnej šťavy, džúsu alebo silného bylinkového čaju.

Suroviny

Postup

  1. Do vriacej vody som dala niekoľko hrstí púpavy s medovkou a nechala som chvíľu, asi 2 minúty variť. Občas som premiešala. Potom som čajovinu preliala cez sitko aby som oddelila bylinky a nakoniec som cez jemné plátienko preliala čaj aby sa mi zachytili prípadné nečistoty.
  2. Odliala som si 2,5 dl čaju a pripravila sáčok želatíny a cukor. Kto chce robiť ovocné cukríky, pripraví si namiesto čaju ovocný džús alebo šťavu z ovocia. Podľa návodu na prípravu želé napísanom na sáčku som čaj dala zovrieť, pridala cukru podľa chuti aby nebol príliš sladký, ale ani málo. Po zovretí tekutiny som odstavila zo zdroja tepla. Nechala som čaj chvíľu postáť aby nebol príliš horúci. Nasypala som želatínu a miešala do vtedy, kým sa mi úplne nerozpustila.
  3. Sladký čaj som ponalievala opatrne do silikonových pralinkových formičiek, nechala vychladnúť a potom som formy šupla do mrazničky.
  4. Po pol hodinke boli cukríky tuhé a išli ľahko z formy. Nechala som ich celú noc vonku aby trochu preschli. Skúšala som aj obaliť v práškovom aj kryštálovom cukre ale to nedopadlo dobre. Vrchná vrstva cukríkov sa rozpustila a ostali mokré. Jeden cukrík som obalila v kukuričnom škrobe, no ten mi zas veľmi nechutil v ústach. Ráno som cukríky dala do sklenenej fľašky a odložila do chladničky.
  5. Z ostavšieho čaju som urobila podľa receptu varecháčky Eldiny cukríky z liečivých byliniek, no sirup som málo uvarila lebo po vyklopení z formičky sa pomaly a iste skúšobný cukrík premenil na placku. Preto som ostatné cukríky vyklopila na tácku, dala do mrazničky a po zamrznutí do sáčku. Budem z nich mať chladiaci bylinkový cukor do čaju alebo ľadové cukríky.