Zdravé muffiny

ailuj82 - fotkaailuj82, 14. februára 2011
Zdravé muffiny
Foto: ailuj82

Samé dobré ingrediencie

12
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
50 g
100 g
1 KL
1 KL
štipka
120 g, /VETO/
2 ks
70 g
100 g, posekané /zmes vlašské, lieskové, kešu.../
200 ml
hrsť
hrsť
40 g, posekaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame polohrubú a celozrnnú múku, pridáme ovsené vločky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, roztopené maslo, vajcia, cukor, orechy,, brusnice, hrozienka, čokoládu a vodu a zamiešame.

    Zdravé muffiny - obrázok 1
  2. 2

    Naplníme muffinové formičky

    Zdravé muffiny - obrázok 2
  3. 3

    a pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút. Muffiny majú naozaj skvelú chuť a nie sú presladené.

    Zdravé muffiny - obrázok 3

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Čo sa dá použiť namiesto VETA? Tieto tuky vyrobené z ropy naozaj nemusím a ani nepoužívam. Nemôže byť olej ,alebo maslo?
@ampara - pokiaľ viem, takéto maslá nie sú z ropy ale z rastlinných olejov. Veto používam, lebo je bez laktozy na ktorú má dcera alergiu. Ale kludne ho nahraď maslom.
Umelé maslá sú naozaj veľmi nezdravé, tam neexistuje minimálna dávka neškodnosti, škodlivé je aj najmenšie množstvo. Pre ľudské telo absolútne neprirodzená, umelá potravina. Kto neverí, nech hľadá info o tom na internete.
vyzeraju dobre, ale ak chcete aby boli skutocne zdrave, tak pouzite spaldovu muku - ja pouzivam bielu spaldovu s celozrnnou v pomere 1:1, ziaden biely cukor!!! - ak tak kvalitny hnedy, ale lepsia je rapadura, ziaden margarin!!! - jedine maslo, ziaden prasok do peciva - kupte si vinny kamen, je zdravy a cesto vzdy krasne nakysne, a susene ovocie samozrejme v biokvalite.
dnes som ich piekla a su naozaj skvele !!! :) s malinkou obmenou, namiesto VETA som dala olivovy olej a muku (spaldova celozrnna, razna a polohr.psen.v pomere 1:1:1). Doma som z orechov mala len slnecnicove jadra, aj to len malinko, tak som cesto dohustila psenicnymi otrubami. Vynikajuci recept, da sa podla potreby obmienat, kazdemu to, co ma rad, co mu chuti... :) @Ailuj82 dakujem za recept.

súhlasím s @lydia ,
čo som čítala, tak "rastlinné maslá" sa jednou molekulou odlišujú od umelej hmoty... inak stačí malý pokus - nechať misku s vetom (alebo podobným) dakde vonku, alebo v pivnici, ani po dlhšej dobe žiadna zmena a ani len tie myši to nezožerú...

muffinky vyzerajú geniálne, tiež ich idem hneď robiť, len musím orechy dačím nahradiť ..možno skúsim tie slnečnicové jadrá...
@efa007 - k tomu vínnemu kameňu - to ma úplne prekvapilo - používaš ho namiesto prdopeču? ja kupujem bio prášok do pečiva, vínny kameň som objednávala akurát na výrobu domácej plastelíny (inak úžasná vec - lepšia než PlayDooh)
super recept :) konecne nieco, do coho nejde mlieko a viem, ze sa mi to podari aj s vodou.. lebo inak si musim recepty rozne upravovat.. dakujem :)
Potvrdzujem, že tieto muffinky sú fakt skvelé :) Také ľahučké, nie sú mastné ani suché. Ja som síce tiež dala slnečnicu miesto orechov (nechcelo sa mi večer sekať) a do časti cesta som zamiešala kakao, aby boli dvojfarebné, ale výsledok bol výborný! Takže si viem predstaviť alternatívu s orechami a kúskami čokolády podľa autorky :) A čo najviac oceňujem - sú málo sladké, resp. tak akurát! Väčšina receptov je tu totiž presladená (na môj vkus), ale každému podľa chuti. Takže, @Ailuj82 , ďakujem za výborný recept! :)
... a k tým vyjadreniam o rastlinných maslách.... Dámy, je rozdiel na internete čítať a čítať. Treba pozerať rôzne zdroje, alebo skôr vyberať dôveryhodné zdroje! Problém s margarínmi bol kedysi, dnešné by mali byť kvalitnejšie. Aj keď, kvalitné nie je ani kravské maslo od tých lepších výrobcov. Možno keď si ho urobíte doma sami z čerstvého mlieko z družstva... Tu nejaké info, ktoré ja osobne považujem za dôveryhodný zdroj  www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=v...
Ja osobne margaríny nepoužívam kvôli malému, aj keď za posledné 4 roky som ho už mala kúpené asi 2x. Takže, dámy, trochu tolerancie - sú tu aj ľudia, ktorí majú problém s mliečnou bielkovinou a možno práve preto vznikol takýto recept... a možno nie... :)
ja by som sa chcela opytat,ci sa da toto cesto urobyt takym sposobom,ze ho dam piect vo forme na chlieb,alebo srnci chrbat ?

Pridaj komentár k receptu: