Zázvor s citrónom a medom

irenaw - fotkairenaw, 18. januára 2013
Zázvor s citrónom a medom
Foto: irenaw

Na podporu imunity v tomto chrípkovom období. A tiež na zahriatie.

20 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Citrón ošúpeme tak, aby na ňom neostala vnútorná horká, biela šupka. Pokrájame ho na drobno. Odstránime jadierka.

  2. 2

    Približne rovnaký kus zázvoru, ako je citrón, tiež ošúpeme a pokrájame na drobno. Sklenenú fľaštičku so širokým hrdlom naplníme citrónom a zázvorom asi do 3/4. Celé to zalejeme medom. Premiešame.

  3. 3

    Skladujeme v chladničke. Denne konzumujeme jednu čajovú lyžičku. Zapijeme dostatkom vody. Nadmerná konzumácia zázvoru môže podráždiť žalúdok. Dospelým sa odporúča maximálne asi 1 cm koreňa na deň. Pre deti alebo pre ľudí s citlivým žalúdkom dávku znížime.

Diskusia k receptu

cien
A aký to má mat účinok vlastne?
trencanka
Ja davam zazvoru menej. Za tuto zimu uz konzumujem treti 7 dcl pohar :)) Rano do 3 dcl salky dam 1 polievkovu lyzicu a dolejem teplou vodou a tak pijem.
irenaw
jej @helca103 ja som aj pozerala, či tu také nájdem a tvoj recept som nenašla. tak ho schovám :-)
marikafil
ja ho mám tiež v chladničke, ale tento Tvoj recept si uložím, aby som nabudúce vedela, ako krásne mám ten citrón a zázvor pokrájať. takto sa asi aj lepšie vylúhuje...
martamm
Tiež robievam, len sa Vás chcem dievčatá spýtať, aj Vám ten med tak veľmi zredne, keď to zmiešate spolu? Myslela som, že to bude také hutnejšie, ale je to hodne tekuté.
irenaw
@marikafil tak ho neschovám? ;-) @martamm zredne to aj mne, zrejme zázvor a citrón pustia šťavu. vždy pred nabratím to premiešam.
irenaw
@garanco pozerám pred pridaním, ale som ho nenašla, lebo som hľadala zázvor v názve, uložím ho ako skrytý.
irenaw
neviem to uložiť, mrzne mi a padá editácia a medzitým už tu sú komentáre, nechám to tak. @mijaita vďaka :-)
ilusa
Robím si tento prípravok,ale citrón vyumývam,dám zmrazitˇa potom ho strúham na hrubom strúhadle. Citrónová kora má viac vitamínu,ako dužina
irenaw
@ilusa túto zimu som ešte nenatrafila na bio citróny, tak bez šupky :-)
janger
@irenaw , co budes schovavat, len nechaj to pekne tu. Ved rovnakych receptov je tu viac. A aj v komentaroch sa vselico zaujimave podozvedame.
garanco
Irenka, nič neschovávaj, aj komentáre k Tvojmu receptu majú cenu:-))
@mijaita výborný návod.
izabella929
výborné a iste aj skvelé liečivko.-) práve teraz o tomto bola relácia v rozhlase...
vegetariankajana
aj ja som robila tuto dobrotu dnes rano, ale len tak "od oka": 2 citrony na kolieska bez supky, dumbieru asi tak 5 cm a taky hrubsi kusok a dala som na to horsky medik a uz to aj zredlo. Ja si davam tak 2 lyzicky a ked sa minie tekutina, tak to zjem a basta mnam
helca103
@irenaw NIČ NESCHOVÁVAJ je to síce presne ten istý recept ale to nevadí ved sa nič nedeje,možno tu tiež nájdeme nejaký fajn komentár ktorý nás zaujme. :-)
helca103
Zober to tak, že toto je stránka pre nás všetkých a každej z nás sa predsa stane že pridá nejaký recept čo tu už je. Mne osobne to vôbec nevadí pretože čerpám inšpiráciu z každého jedného receptu a komentíky pri tvojom pomôžu aj mne.Takže z mojej strany OK :-)
evanaaa
Dúfam, že ak si to spravím, aj s tým medom, jedna lyžička denne mi neuškodí ( ako diabet.).
2010
Dnes som bol na trhu a takto vyzera ten nedrevnaty zazvor vola sa jarny alebo zeleny, da sa supat rukou ako mlade zemiaky alebo ani netreba. Bol som prekvapeny lebo cena bola 3 € za kilo co je menej ako klasickeho. ( Ten cerveny kvet je zazvor ).



jarunka
Toto zrovna potrebujem, nieco sa ma snazi dostat, ale ja sa nedam, zajta hned rano si to urobim, musim si dokupit zazvor.
mesiar50
Neviem prečo by si ho schovávala.Stačí keď je tam iná
tecnológia postupu a už to nieje to isté.Učíme sa jeden
od druhého. Aspoň ja som tak s tým
irenaw
@vegetariankajana to je presne taký recept od oka :-) @2010 všeličo som v obchodoch objavila, mladý zázvor veru ešte nie. teraz už viem ako vyzerá, možno raz sa mi pošťastí ;-) ďakujem za komentáre
enge149
je to výborný liek,aj ja ho mám stále v chladničke,hlavne v tomto období posilnuje imunitu,ničí baktérie a posobí aj na žalúdok...má veľa lieč.účinkov,je to super lacný a zdravý liek,ja si ho dávam každé ráno do šálky čaju 1 lyžičku,len treba dať pozor lyžičku neoblizovať a naberať vždy čistou,aby sa tam nedostali iné látky,ktoré by mohli spôsobiť pokazenie tohto lieku,aj med sa má jesť iba s čistou lyžičkou z pohára..veľa zdravíčka všetkým s domácou medicínou,pokiaľ môžme vyhýbajme sa chemickým a konzerv.látkam..
ab2103
a ja som to zaliala vodkou a tri dni som to nechala mecerovať, potom som to zliala a bol z toho taký fajný likér, ktorý sme užívali ako prevenciu. Každý večer štamperlík, alebo aj do čaju bol fajn.
dodo46
@ab2103
toto je ten najlepší recept. Mala by ho preplácať zdravotná poisťovňa.
medulienka122
Tak to musím urobiť, už to začína aj u nás byť vážne...@dodo46 ,poisťovňa nám preplatí akurát tak p&d, včera som bola na dvoch vyšetreniach , stálo ma to (zaťiaľ) 40 eur, a to som na tie vyšetrenia čakala už od augusta...:-( takže, hor´sa na prírodnú medicínu!
rajnica
Kde ste zobrali fámu o liečivosti zázvoru? Čo liečivé obsahuje, čo lieči? Ale vecné fakty, nie - suseda povedala, v rozhlase povedali...
irenaw
ále @rajnica mne sa nechce ťa presviedčať. presvedč ma ty, že nie je, alebo to nechajme tak ;-)
alena45
najviac sa mi páčili tie malé kocočky, keď ja strašne rada krájam... No už som písala, med nemám rada, zaliala som bazovým sirupom.
irenaw
@alena45 už ich vidím, kocočky ako maľované ;-) bazový sirup ani ja neodmietnem, dobrá obmena.
alena45
dnes som vzala do práce, najprv som zaliala studenou vodou do pohára, pridala bazový sirup, a poobede, keďže všetok spodok zostal, som zaliala vriacou vodou a ku koncu pracovnej doby vyjedla všetky kocky ! Ešte možno aj šalviu pridať, bude ešte zdravšie !
1x irenaw
jarasima
Niečo z netu - aj pre rajnicu :-)... tlmí množenie baktérií a vírusov, čím sa uplatňuje v prevencii respiračných ochorení, nádchy a chrípky,“ „zároveň zvyšuje imunitu. Má tiež vazodilatačný efekt, ktorý sa prejavuje zlepšením prekrvenia periférnych častí tela – rúk a nôh, ale má schopnosť prehriať aj celé telo.“
... pozitívne gastrointestinálne účinky zázvoru: stimuluje chuť do jedla, podporuje tráviace pochody, tvorbu slín a tráviacich štiav a urýchľuje metabolizmus živín. Zabraňuje nadmernej tvorbe plynov, tlmí črevné kŕče.

„Pre svoje antiseptické účinky môže byť zázvor nápomocný aj pri črevných virózach sprevádzaných hnačkami,“ nie málo, čo poviete?
rulik
@2010 vďaka za foto, ja som sa snažil ho aj dopestovať a vyšla mi len taká metla bez hľuzy s chabými korienkami-teda nič, konečne vidím naživo ako to vyzerá, nie len v debničke v obchode




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia