Závin z bezlepkového kysnutého cesta (bez mlieka)
Foto: miika
prvý recept pri ktorom je paradoxne bezlepková verzia koláča chutnejšia, dlhšie vydrží koláč mäkký a prvý raz mi závin nepraskol :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
400 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
200 ml (napr. ryžové) |
|
80 g (nerafinovaný hnedý) |
|
80 ml (napr. Raciol repkový) |
|
štipka |
|
(alebo vajce) na potretie |
|
Postup
-
1
Zmiešame sušené droždie s múkou, následne pridáme všetky ingrediencie, zamiešame a cesto dáme vykysnúť (najlepšie do misky rýchlokysky)
- 2
z tohto množstva odporúčam max dve nohy závinu, inak sa bude cesto trhať. Cesto sa pomerne zle opracúva, odporúčam vyvaľkať hrubšie , aby sa netrhalo. Cesto som vaľkala rovno na papieri na pečenie, následne som s papierom závin s plnkou aj zavinula a ostatný papier, ktorý bol navyše som odstrihla a závin priamo na papieri som presunula na plech. Naplníme čím chcete - orechami, makom, kakaom, pokvapkáme maslom a zatočíme, presne ako pri kysnutom ceste z normálnej múky. Jeden podstatný rozdiel je v tom, že bezlepkový závin nepicháme pred pečením. Len ho potrieme olejom alebo žltkom aby mal peknú farbu.
- 3
Závin dáme do vyhriatej rúry na horný a spodný ohrev, pečiem 30min. na 180st, potom 20min. na 170st.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja som robila pirohy z bezlepkovej muky.Fantasticke,chutia ako tzv,tatarcane pirohy,kto ich jedol vie o com hovorim.