Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 10. mája 2012

Máme radi šťaveľovú omáčku, ,preto si každý rok odložím aj na zimu.Počas celého leta si ju postupne oberám a zaváram.Po šťaveli príde zber šalátu Zobraziť celý popisMáme radi šťaveľovú omáčku, ,preto si každý rok odložím aj na zimu.Počas celého leta si ju postupne oberám a zaváram.Po šťaveli príde zber šalátu a vtedy robíme jedlá šalátové a šťaveľ už tak zostáva v úzadí.Občas ale predsa urobím aj šťaveľovú omáčku s volským okom.

40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Nevážila som suroviny, pretože, si to každý urobí podľa toho, koľko ho práve má k dizpozíci.Vždy keď sa mi nazbiera viac a práve nemáme chuť na omáčku, oberem všetky listy.Najlepšie je ich oberať, keď sú krehké, aby nemali v sebe cverny..to sú už nie vhodné, lebú sú tvrdé..

    Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Listy som poriadne umyla.Nechala som vodu odkvapkať.Do hrnca som dala 2 lyžice oleja a nechala som ho zohriať.

    Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Postupne som pridávala do oleja šiav a stále som ho miešala, aby sa listy roztopili..

    Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Keď je už všetok štiav v hrnci, tak ho varím do vtedy, pokial sa všetok úplne nerozpustí a 2O min ešte povarím..stále treba miešať...

    Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Uvarený horúci štiav plním do malých pohárov.Na vrch štiavu dám tolľko oleja, aby pokrylo celú plochu.Poháre zatvorím a uložím do špajze.Ja nesterilizujem, ale pokial nemáte istotu, môže sa sterilizovať pár minút.Na vrch namiesto oleja sa môže použiť aj bravčová masť.

    Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    .V zime sa pripravuje omáčka tak, že sa iba do hotového šťaveľu pridá soľ,cukor a zahustí sa smotanou, alebo mliekom , tak ako sa to robí z čerstvej.Výborná vec na spestrenie jedálnička počas zimných dní.Dobrú chuť..

    Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    a takto vyzerá šťavel na záhradke,,,lenže tu je ešte malý...keď som ho obrala mal obrovské listy dlhé až 30 cm..Keď dorastie na konzumnú veľkosť, odfotím ho znovu a dám sem...vo voľnej prírode má troška tmavšiu farbu listov a sú menšie, ale sú omnoho kyslejšie...

    Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/ - obrázok 7

Diskusia k receptu

omega202
Izabellka dakujem,, už zajtra idem zberat ešte a zavárat ,,velmi to mám rád!! Dikiiiii!
katarina1959
Mám túto omáčku veľmi rada s varenými zemiakmi a uvareným vajíčkom. Najlepšia príprava je v zime z nakladaného šťavelu. Obed je hotový za 15-20 min.
hubata
Doteraz som šťavel len mrazila.
Ty si ma zasa @izka prekvapila novým nápadom.
eldina
Izi,aj ja som len zamrazovala ako spomína @hubata vyššie,sparila som ho a hned ho bolo máličko/to ma na ňom štve,že si myslím,ako mám plný lavór a figu-len za pästičku/...:)ale ukladám,fajn vedieť..
izabella929
ešte mám aj druhý spôsob zavárania: nalejem do pohárov , nechám otvorený pohár, pokial úplne nezaschne vrch, urobí sa na vrchu štiavu kôra, potom zalejem olejom a zatvorím...nikdy sa mi to nepokazilo...
izabella929
@hubata , ja zaváram všetko...nič nemrazím,zmení sa tomu chuť...raz som zavarila za vrece dubákov, ale nemala som z nich pri varení dobrý pocit...boli bez dobrej dubáčikovej chuti...
izabella929
@eldina , šak aj pri tomto spôsobe sa to scvrkne, ale je toho dosť, keď sa zavára častejšie počas celého roka...mávam okoli 15 pohárikov...to úplne stačí...
modrykamen
Zvykneme zavárať všetko možné, ale zavárať šťaveľ ma nenapadlo. Možno preto, že ho nemáme až tak veľa, alebo ho porozdávame susedom. Ale ináč vďaka za nápad a radu. Naozaj netreba sterilizovať? Poháre v komore sa mi vidia lepšie, lebo nemožno všetko napchať do mrazničky.
izabella929
@modrykamen ,môžeš, ak sa chceš poistiť.Stačí len pár minút, lebo obsah pohára je uvarený a sterilizuje ho olej, alebo bravčová masť.Ja nemám rada zeleninu v mrazničke, lebo stratí chuť.Radšej zaváram všetko.
kata50
Radi si pochutnáme na šťaveli. Ale zavárať ho, to ma nikdy nenapadlo ! Ďakujem za nápad:-))
aroooo
Šťavel nemusím, jedine čerstvé lístky, ale zaujala ma táto metóda a preto sa pýtam:nedal by sa takto zavariť špenát? ušetrila by som miesto v mrazničke a špenát mám rada.
elisticka
jej Izabelka ja som doteraz nevedela ani ako vyzera stavel a co sa da z neho robit...
evkalibka
ani ja to nepoznám, rastie to voľne alebo sa pestuje v záhradke _
abdul
@evkalibka : Voľne na podmočených lúkach.Aspoň si tak myslím podľa našej lúky.
izabella929
@kata50..ve ľmi pekne ďakujem, za komentár.-) ano, zaváram všetko...a šiav máme radi..inak zaváram aj hlavkový šalát...keď ho budem za krátko robiť, dám sem recept..
izabella929
@arooo , jasné, že sa dá zavárať aj špenát..pokial máš o recept záujem napíš mi...mám ho, len nezaváram, lebo ho nemáme radi...
izabella929
@Eli ška, ámo šťaveľová omáčka je super.-) pridám ešte foto, ako vyzerá..ja ho pestujem na záhrade...
izabella929
@evkalibka , ano rastie aj vo voľnej prírode na lúkach/pozor, aby si si ho nepomýlila s konským šťaveľom/ ale dá sa pestovať na záhrade...dám sem foto, ako vyzerá..
aroooo
@izabella929 , ak by si mohla, poprosila by som o recept na zaváranie špenátu.Pre ti čo nevedia čo je šťaveľ-šťovík-šóška.
marta09
aj my máme na záhrade šťaveľ alebo po našom šošku ale nenapadlo ma zavárať ho určite to vyskúšam máme ho radi, ďakujem za recept
pipopapo
ja som sa naučil šošku-šťavel zavárať od babičky ale miesto oleja to robím so soľou a sterilizáciou. S olejom môže zaváranina zhorknúť.
izabella929
@pipopapo , lenže ja šťavel lejem do fliaš horúci, dám trošku oleja a nesterilizujem ho..každý má svoj zaužívaný spôsob, možno máš iné skúsenosti, ale mne nikdy nezhorkol...a môžem ti napísať, že mám v komore 2 ročné zaváraniny a všetky sú dobré...sterilizácia je možno dobrá, neviem, neskúsila som...vďaka za komentár..)
laurisia
Dnes som dostala plnú tašku, tak môžem zavárať :-)
Robím podľa @Izabella929 akurát nie na oleji, ale bravčovej masti a tiež mi nikdy nezhorkol.
gitusa77
Žasnem nad možnosťou zavárania šťavelu! Ja ho dávam do mrazničky len tak, nespracovaný a dobre nadávam, koľko mi zaberie miesta!
lala77
Chcem sa spýtať? Môžem šťavel takto zavárať celý rok, ak ho mám na terase v hrantíku a stále ho omladzujem? Alebo má tú správnu chuť len na jar! Ďakujem moc za super nápad - recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia