Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/

Autor receptu: izabella929

Máme radi šťaveľovú omáčku, ,preto si každý rok odložím aj na zimu.Počas celého leta si ju postupne oberám a zaváram.Po šťaveli príde zber šalátu a vtedy robíme jedlá šalátové a šťaveľ už tak zostáva v úzadí.Občas ale predsa urobím aj šťaveľovú omáčku s volským okom.

40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nevážila som suroviny, pretože, si to každý urobí podľa toho, koľko ho práve má k dizpozíci.Vždy keď sa mi nazbiera viac a práve nemáme chuť na omáčku, oberem všetky listy.Najlepšie je ich oberať, keď sú krehké, aby nemali v sebe cverny..to sú už nie vhodné, lebú sú tvrdé..
  2. Listy som poriadne umyla.Nechala som vodu odkvapkať.Do hrnca som dala 2 lyžice oleja a nechala som ho zohriať.
  3. Postupne som pridávala do oleja šiav a stále som ho miešala, aby sa listy roztopili..
  4. Keď je už všetok štiav v hrnci, tak ho varím do vtedy, pokial sa všetok úplne nerozpustí a 2O min ešte povarím..stále treba miešať...
  5. Uvarený horúci štiav plním do malých pohárov.Na vrch štiavu dám tolľko oleja, aby pokrylo celú plochu.Poháre zatvorím a uložím do špajze.Ja nesterilizujem, ale pokial nemáte istotu, môže sa sterilizovať pár minút.Na vrch namiesto oleja sa môže použiť aj bravčová masť.
  6. .V zime sa pripravuje omáčka tak, že sa iba do hotového šťaveľu pridá soľ,cukor a zahustí sa smotanou, alebo mliekom , tak ako sa to robí z čerstvej.Výborná vec na spestrenie jedálnička počas zimných dní.Dobrú chuť..
  7. a takto vyzerá šťavel na záhradke,,,lenže tu je ešte malý...keď som ho obrala mal obrovské listy dlhé až 30 cm..Keď dorastie na konzumnú veľkosť, odfotím ho znovu a dám sem...vo voľnej prírode má troška tmavšiu farbu listov a sú menšie, ale sú omnoho kyslejšie...