Zaváraný štiav, šťaveľ na zimu /fotorecept/
Autor receptu: izabella929
Máme radi šťaveľovú omáčku, ,preto si každý rok odložím aj na zimu.Počas celého leta si ju
postupne oberám a zaváram.Po šťaveli príde zber šalátu a vtedy robíme jedlá šalátové a
šťaveľ už tak zostáva v úzadí.Občas ale predsa urobím aj šťaveľovú omáčku s volským
okom.
40 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Nevážila som suroviny, pretože, si to každý urobí podľa toho, koľko ho práve má k dizpozíci.Vždy keď sa mi nazbiera viac a práve nemáme chuť na omáčku, oberem všetky listy.Najlepšie je ich oberať, keď sú krehké, aby nemali v sebe cverny..to sú už nie vhodné, lebú sú tvrdé..
- Listy som poriadne umyla.Nechala som vodu odkvapkať.Do hrnca som dala 2 lyžice oleja a nechala som ho zohriať.
- Postupne som pridávala do oleja šiav a stále som ho miešala, aby sa listy roztopili..
- Keď je už všetok štiav v hrnci, tak ho varím do vtedy, pokial sa všetok úplne nerozpustí a 2O min ešte povarím..stále treba miešať...
- Uvarený horúci štiav plním do malých pohárov.Na vrch štiavu dám tolľko oleja, aby pokrylo celú plochu.Poháre zatvorím a uložím do špajze.Ja nesterilizujem, ale pokial nemáte istotu, môže sa sterilizovať pár minút.Na vrch namiesto oleja sa môže použiť aj bravčová masť.
- .V zime sa pripravuje omáčka tak, že sa iba do hotového šťaveľu pridá soľ,cukor a zahustí sa smotanou, alebo mliekom , tak ako sa to robí z čerstvej.Výborná vec na spestrenie jedálnička počas zimných dní.Dobrú chuť..
- a takto vyzerá šťavel na záhradke,,,lenže tu je ešte malý...keď som ho obrala mal obrovské listy dlhé až 30 cm..Keď dorastie na konzumnú veľkosť, odfotím ho znovu a dám sem...vo voľnej prírode má troška tmavšiu farbu listov a sú menšie, ale sú omnoho kyslejšie...