Zaváranie v slanom náleve

Autor receptu: cb1868

Nemáme pivnicu, bývame v bytovke a máme záhradku. Zeleninu preto zavárame do slaného nálevu už dlhé roky a ešte nikdy sa nepokazila.

Suroviny

Postup

  1. Očistenú a umytú surovú polievkovú zeleninu (zmes mrkva, petržlen, zeler, kaleráb...) nakrájať na väčšie kúsky, naukladať do pohárov, pridať jednu kávovú lyžičku kuchynskej soli na jeden pohár (na menší pohár pol lyžičky), zaliať vodou a zatvoriť pohár nepoškodeným viečkom. Potriasť pohárom, aby sa soľ rozpustila.
  2. Do vyššieho tlakového hrnca (kukta, papiňák...) na dno dať podložku (napr. noviny), uložiť toľko pohárov, koľko sa zmestí, zaliať vodou asi do 1/3, hrniec zatvoriť vrchnákom a na šporáku priviesť do varu. Keď začne z klobúčika unikať para, zoslabiť príkon a nechať syčať (stačí max. 15 min). Po tejto dobe odstaviť hrniec zo šporáka. Nechať vychladnúť do tej doby, kým už z hrnca neuniká para ani cez naddvihnutý poistný ventil.
  3. Takto zavárame aj samostatne mrkvu (nakrájanú ma kocky) do šalátov, hrášok, fazuľku, tekvicu na prívarok, ba aj huby (tie je vhodné pred sterilizáciu udusiť na oleji alebo bravčovej masti). Nie je potrebná žiadna ďalšia sterilizácia, pretože v tlakovom hrnci je teplota 118 st. Celzia, čo bezpečne ničí všetky hnilobné či kvasné mikroorganizmy. Skladovať takto konzervované polotovary je možné bez obáv aj niekoľko rokov a ukladáme si tak do zásoby zeleninu bez strát. Napr. mäsovú polievku pripravujeme tak, že keď je mäso mäkké, obsah pohára aj s vodou vylejeme do hrnca, krátko povaríme a polievka je hotová. Chutí rovnako ako z čerstvej zeleniny.