Zavárané černice s cukrom a Amarettom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 16. augusta 2013

Dnes popoludní mi zazvonil jeden chlapček a pýtal sa, či nekúpim od neho černice, lebo jemu chýba ešte 5 E na školskú tašku...jasné, že Zobraziť celý popisDnes popoludní mi zazvonil jeden chlapček a pýtal sa, či nekúpim od neho černice, lebo jemu chýba ešte 5 E na školskú tašku...jasné, že som kúpila a pridala som mu ešte, aby mal aj na perečník...bolo mi ho veľmi ľúto..černice máme radi a dnes som ich popresýpala cukrom a na záver pridala po malej lyžičke amaretového likéru...

20 minút
príprava
10 minút
na 80 °C

Suroviny

5 l
300 g




Postup

  1. 1

    tak teakéto krásne lesné černice som kúpila...poriadne som ich umyla a nechala na sitku odkvapkať..

    Zavárané černice s cukrom a Amarettom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    naložila som ich do pohárov tak, že každú vrstvu som presypala cukrom až po vrch pohára..keď už bol pohár plný, potriasla som pohárom, aby sa čo najviac zmestilo do pohára...napokon som do každého pridala za kávovú lyžičku amareta...

    Zavárané černice s cukrom a Amarettom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    poháre som dobre uzatvorila...

    Zavárané černice s cukrom a Amarettom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a sterilizovala som ich na 80st. 10min..hotové vysterilizované....najradšej ich mám na krupicovej kaši...na tomto si vieme pochutnať...dobrú chuť..

    Zavárané černice s cukrom a Amarettom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

oravka
černice su velmi dobre, ked sa prekladaju s jablčkom, alebo hruškou.čiže vrstva černic, vrstva ovocia a opakovať,zaliať sirupom a bežne sterilizovať.ovocie nakrajať na drobne kusky
luss44
vlani som černice zavárala spolu s hruškami, ale s alkoholom ma ešte nenapadlo ... :) akurát som dnes pozerala, ešte nie sú dobre zrelé, ale asi tam potom to amareto šupnem :)))
izabella929
@kimlo...moja špajza je bez kľúčiková...) nemám dôvod ju pred nikým zamykať...vstup pre každého voľný,nikdy by som nedokázala zamykať potraviny pred nikým...kto má chuť, nech sa páči, zoberie si čo mu práve chutí.-) ďakujem ti pekne za milý komentár.-))
izabella929
@oravka...milujem černice, sú sladučké a majú výnimočnú chuť a preto ich nikdy nekombunujem so žiadnym ovocím...hoci minulý rok som sa pri zaváračkách vyšantila..robila som parádne poháre, ale tento rok je málo ovocia nedalo sa robiť kombinácie...záváram len svoje vlastné ovocie,ktoré nemám chemicky ošetrené...@luss44...treba vyskúšať aj s alkoholom, ktorý iba zvýrazní chuť ovocia...je tam toho málo, takže od toho sa nič nestane ani deťom...veľmi pekne vám ďakujem za milé komentáre.-))
anina6
izka aj ja som včera zavárala jablká s černicami, vyskúšam aj tvoje kompóty. sú určite famózne.
afataga
ja mam cernice rovno za plotom, uz dva dni sa chystam ich obrat, potom ti ich pridem predat :-), ale isto ich bude ovela menej, mozno urobim podla teba par poharikov, ak ich nepojeme, este ma napadlo, ze mozno ten chlapcek hovoril pravdu, ale aj lahko mozne, ze si vymyslal, uz aj deti su vynaliezave
izabella929
@anina6...nerobila som ich nikdy s iným ovocím...túto vynikajúcu lesnú fajnotku si najradšej vychutnávam samotnú...vždy tam čosi chýbalo, tak ma napadlo pridať tento likér a som presvedčená, že nič som tým nepokazila...ďakujem ti Aninka.-)))
izabella929
@afataga...vie š, tu sa všetci navzájom poznáme a viem o nich , že sú veľmi chudobní...u nás je vysoká nezamestnanosť a viem, že rodičia sú usilovní a veľmi slušní, takže som neváhala...inak, do hrnca nikomu nevidíme, ale verím, že ma neklamal...slzy mu cupkali, ked´ som mu pridala aj na perečníček...veľmi zlatý chlapček, pomáhajú im aj rodičia, ale na šťastie sú iba dvaja bratia, jeden má už 10 rokov a tento ide teraz do prvej triedy...nepredaj, pozaváraj, ja ich milujem na krupicovej kaši, aj ryži v mlieku, ale famózne sú aj na pudingových pohároch...vďaka za komentík...)
afataga
tak potom je to ine, ked ich poznas, lebo cudziemu by som moc neverila, ty mas zlate srdce :-), jasne, ze nepredam, ja ich vyuzijem najskor do nepecenej torty s tvarohom a smotanou
elixir
Černice sú úžasné... verím, že musí chutiť fantasticky.:)
ywett
milujem černice, teda my všetci doma :)....krásny recept a máš dobré srdiečko
sracz
... rcp na 1 *****, milá @izabella929 = a naviac si umne pridala aj následné použitie takto zaváraných černíc; veľmi sa mi píči a vysoko pozitívne hodnotím Tvoje sociálne cítenie a nedeprimujúci kladný názor na detskú dušu! ... aj v tom sme si rovní! Ďakujem Ti za Tvoju dobrú dušu a blahoželám k jej reakcii!
izabella929
@sracz...te ší ma, že sa ti moje černice takto zavarené páčia.-))) vieš, milujem deti, no a keby ma aj bol oklamal/ale viem, že nie/ nejak by ma to ani nemrzelo, v tejto zlej dobe u nás strašne veľa detí trpí nedostatkom...nie iba finančných prostriedkov, ale aj lásky...je mi to veľmi ľúto...a ďakujem pekne za milý kompliment aj komentár.-)
garanco
@izabella stále pridávaš výborné recepty a k tomu to Tvoje srdiečko:-)))
My máme černice v záhrade a tento rok sa ich urodilo neúrekom. Kompót robím podobne, ako Ty: naukladám ich do pohára, zasypem cukrom a dolejem vodu, potom sterilizujem. Pridávam ich aj do iných kompótov pre vôňu a farbu. Dnes som zavárala hrušky a navrch pohára som dala 4-5 černíc, nálev je pekný ružový. Skúsim zavariť aj podľa Tvojho návrhu:-))
alaba
zopar cernic - sice nie lesnych - asi budem mat aj ja, tak mozno skusim s tym amaretom. Minule som len dala zamrazit, ale toto bude asi lepsie. Kedysi som robila visne s rumom a tiez boli fajnove.
A ta "pridana hodnota" za dobre srdiecko bude urcite citit aj v zavaranine :-)
jozka2
milujem cernice v akejkolvek podobe a hlavne cernicovy dzem a s nim plnene buchty na pare omastene maslom a posypane mletym makom veeela maku ,ziaden zakusok sa tomu nevyrovna ta kyselkava chut cernic a osladeneho maku to je nebicko v papulke asi si ich zajtra urobim navnadila si ma.
jozka2
este chcem povedat,ze ked som nemala dost cernic tak som ich kombinovala s jablkami,jablk nesmie byt vela aby sa nestratila chut cernic.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia