Wacky cake

natt - fotkanatt, 5. júla 2013
Wacky cake
Foto: natt

údajne vznikol za druhej svetovej války, keď bol nedostatok mlieka, vajec a masla. Ideálny keď doma nemáte skoro nič, len základné potraviny na pečenie.Je Zobraziť celý popisúdajne vznikol za druhej svetovej války, keď bol nedostatok mlieka, vajec a masla. Ideálny keď doma nemáte skoro nič, len základné potraviny na pečenie.Je úžasne vlhký a nadýchaný. Píšem Vám priamo z oslavy, kde sa podáva. A verte či nie, najväčšiemu kritikovi rodiny-deduškovi- veľmi chutí. Pýtal recept! Ulahodiť jeho chuťovým bunkám(najmä keď kakao nepokladá za obľúbené) je pre mňa naozaj úspech. Suroviny prekvapia- až nebudete vertiť že z toho môže byť niečo dobrého. Kto neskúsi nevie :)

Suroviny

1 hrnček
1/2 hrnčeka
3-4 PL
3/4 hrnčeka
1/4 ČL
5 PL
1/3 hrnčeka
1 ČL
1 hrnček




Postup

  1. 1

    Do veäčšej misy dajte muku, kakao, sodu, pridajte cukor a soľ a dobre zamiešajte. V zmesi urobte dve diery, do jednej nalejte olej, do druhej ocot.

  2. 2

    To cele prelejte studenou vodou - do vody môžete pridať 1 čl kávy, nebude cítiť, len zvýrazní chuť kakaa - a miešajte, pokial v ceste niesu ziadne žmolky. Nalejte do formy a pečte - ako dlho záleží na forme, ktorú používate. Cupcakes asi 20-25 minut, tortu niečo cez pol hodiny (urobte test špajdlov).

  3. 3

    Recept je veľmi variabilný, môžete pridávat takmer čokoľvek chcete. Môžete pridat ovoce, orechy, nasekanú čokoladu, viac kávy, dochutiť rumom ... Podavajte len tak alebo napr. s čokoladovou polevou, krémom, sojovou šlahačkou, zmrzlinou, ovocím, marmeládou... Proste s tým robte čokolvek Vas napadne.

Diskusia k receptu

mismas
uzasna farba! :) da sa prosim niecim nahradit ten jablcny ocot?
evanaaa
Tak toto je suprové, aj by som vyskúšala, len nemám presne tie ingrediencie ( sójový olej, a iné), a z náhrad yb to asi už bola iná chuť, najmä, ak by som cukor zamenila sladidlom ( xylitol, ap.). Ale pre istotu si ukladám do KK.
natt
@mismas jablčny ocot sa dá nahradiť aj vínnym octom, pomôže? :)
@evanaaa olej môže byť akýkoľvek, a ja by som pokojne cukor za sladidlo vymenila, len sa toho nebojte! :) Aj keď voči xylitolu som si ešte nejaký vzťah neestihla vytvoriť, nepríde mi to ako najzdravšia alternatíva, skôr by som skúsila stéviu, pravda má viac takú bylinkovú chuť, ale kakao je dosť výrazné a tento recept nieje sladký až Vás z toho jazyk štípe, práveže je na ňom skvelé to že je sladký tak akurát, myslím že cukor tu nehrá hlavnú úlohu :)
janger
Tak toto si ludia pocas vojny este dobre vymysleli, ved toto je vlastne dobrotka :-). Vies, co ludia jedli v Holandsku pocas vojny, ked trpeli velkym nedostatkom potravin, hladom, pocas tzv.'hladovej zimy'? Jedli tulipanove cibule...
valeri
Mne sa recept celkom pozdáva a čo sa týka cukru, ja do všetkých receptov dávam len polovičné množstvá uvedené v receptoch a je to vždy dobré, chutí to aj mojim členom rodiny, ani nevedia, že tam toho cukru nie je toľko ako má byť :-). Zajtra si ich urobím.
Ešte otázka: to čo je na obrázku bolo pečené v mafinkách ?
natt
@valeri- tiež to tak robím, dávam menej cukru, v pôvodnom recepte je cukru ešte o 2-3 lyžice viac, a pokojne by som dala cukru ešte menej( kedže som pridávala kúsky čokolády) ale včera som radšej vsádzala na istotu :) Tie na obrázku sú pečené v silikónových formách na muffiny ( vo veľkých) :)
afataga
zaujimave, len isto by som nedala sojovy olej, soji sa vyhybam, stoji to za pokus a tiez trochu menej cukru
denyany
robievam niečo podobné s našim obyčajným olejom a octom ako korpus alebo aj ako mafiny a tiež zatiaľ všetkým chutil.
marianne
nooo, tak toto by som nepovedala,ze je Tvoje:-),ale zaujalo ma to okamzite...vyzera to pekelne dobre,presne moja sladka chut: cierne,horke a zaroven sladke ako peklo,:-)) a ja si tam este kusky horkej cokolady posekam...ked uz-tak uz...dakujem Ti,mila @natt , dam urcite vediet ako to dopadlo:-)
natt
@marianne tuším máme rovnaké chúťky, tiež som tam nasekala kúsky čokolády, ja takéto koláčiky rada, čím tmavšie tým lepšie, som taká čokoládová :)
natt
@veganvidya , áno koláčik bol robený presne podľa tohto receptu :) Dokonca aj postup som sem dala od tejto pani :) mmm vegatonic milujeme, ako aj zákuzky v reštaurácii Moment kde pisateľka blogu občas prispieva :)
ursula4
koláčik upečený,ochutnaný-je výborný.Ostáva v KK
citroen
@natt výborný,rýchly a bez vajíčok -super.Dal som repkový olej a cukru ako máš v recepte,vôbec to nie je presladené.Piekol som ich v muffinovej forme.Podával som ich so zmrzlinou a horúcim ovocím.Trochu mi to pripomína lávový koláčik.Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia