Vtáčie mlieko fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 26. augusta 2011
Vtáčie mlieko (fotorecept)
Foto: ancicka

Už ako deti sme milovali vtačie mlieko. Naše deti ho milovali a taktiež aj naše vnúčatka ho ľúbia. Urobte im radosť.

15-20 minút
príprava

Suroviny

1 l
1 ks
4 ks
1 ks
4 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mlieko dáme variť z 2 pl cukru,do väčšieho hrnca /5 l /. Doň budeme zavárať snehové halušky.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka odlejeme a pridáme žĺtka.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do toho pridáme puding a do mlieka vanilkový cukor.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa mlieko varí, tak si vyšľaháme z bielkov sneh a pridáme práškový cukor a poriadne vyšľaháme.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď začne mlieko vrieť, tak lyžicou zavárame z vyšľahaného snehu halušky.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preto treba väčší hrniec, lebo sa pri varení obsah zväčší.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú zavarené, tak cedidlom vyberieme do inej misky.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do mlieka zavaríme rozhabarkovaný puding a uvaríme.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do uvareného pridáme snehové halušky,

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zamiešame a odstavíme. Porcujeme!

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

48 komentárov k receptu
môžem iba potvrdiť - je to výborné, aj v mojej rodine to všetci majú rady. Recept mám rovnaký... doporučujem !!!
toto vždy bodovalo aj u mojich detí..... Ja nedávam do snehu cukor, možno robím trochu sladšiu omáčku, redšiu ako puding. Dávno som nerobila, ďakujem za pripomenutie :)))
Eliška, kto má rád sladké, má to radšej ako koláče a ešte v zime, keď si dáš teplú vtáčacinu .... paráda....Pritom je to veľmi rýchle a aj lacné.
Ke´d sme od mamy drankali niečo sladké na maškrtenie a na koláč nebolo dosť času, zvyčajne spravila vtáčie mlieko. Robila ho tak ako ty a tak ho robievam aj ja. Zvyčajne si ho žiada jeden zo zaťov, ten ho miluje.
Ktovie odkiaľ sa vzal názov vtáčie mlieko (asi pre tie vajcia). Keď sme boli v Rusku, videli sme ho v bufete a tam ho ponúkali pod názvom "ničevó" (preklad pre mladších = nič).
ANO, tohle uuuuuuzasneee, delala mi to babicka, delam to i ja, hoste vzdy prekvapeni a nedsen. Pravda, delam vetsi a po jednom, pak dam na velikou hlubokou misu doprostred stolu. Na vrch kazdeho pak macenou hrozinku , treba v rumu , nebo to je jedno. Take je vyborne uvarenou "vogelmielu" jak jim rikala babicka, do odpoledni kavy instantni nebo prekapavane misto slehacky. To ale nedelam do pudinku, jen do mleka .
Urcite vyzkousejte! Skoda, ze nelze pridavat fotky jinych varechru ....
mijaita@ to myslíš uvarené snehové halušky v mlieku dať si do kávy namiesto šľahačky? Tak daj recept - veď nemusí byť s foto. Ide len o to aby sme si ho mohli dať do kuchárskej kníihy, lebo takto to musíme opisovať.
Vtáčie mlieko asi tak ako každému mi pripomína detstvo a tak ako píše @ sovka 62 keď sme už z kredenca vyjedli všetko sladké a mama nemohla počúvať tie zúfalé otázky
"mamííí ......... nemáme niečo dobréééé?"
tak nám urobila vtáčie mlieko. A na chvíľu nám zalepila huby.
Som veľmi rada,že som vám to pripomenula.
@betty21 ,ked dám do snehu cukor,tak je sneh jemne sladky a do pudingu dám menej.
Ja som neraz tiež rozmýšľala ked som bola mladšia,že kedy a prečo vznikol ten názov.
Dakujem za milé komentáre.
vracia nás to do detstva, táto maškrta musela byť každú nedeľu, lebo na drahé neboli peniaze. Ale my sme ho robili bez pudingu
Dobre, že si pripomenula. Naposledy som ho robila, keď bola moja dcéra a sestrine deti malé. Musím spraviť aj vnúčatám, veď aká by som to bola babka.
:-))))))))))))))))aj ja ďakujem za pripomenutie, už aj to idem dcérke pripraviť, lebo už si nespomína, ako jej chutilo, keď bola malá , výborný fotorecept
@hubata , to bych dala recept vice mene stejny ! Do mleka jak je tu v popisu se z uslehaneho snehu polevkovou lzici vkladaji noky . Mleko se nesmi uplne varit, spis jen udrzovat horke, aby se noky nerozplavaly. Nechat tak 2 min na jedne strane a pak lzici otocit. kazdy zvlast dat na talir a pak do mleka vmichat zloutky smichane s cukrem a vanilkovym cukrem a do toho ty noky a pak odebrat jeden nebo dva a dat na vrch do salku (skleneneho je to krasne) s kavou a ozdobit rozinkou. Magnific !
Uloz si to do receptu uvedeneho , az bude mozne pridavat k receptum poznamky, nebo nekam do pc. Mam vsechny recepty i z Varechy ulozene v pc . jeden nikdy nevi prece a prijit o ne bych rozhodne nechtela. A take si k nim muzu delat poznamky, kopirovat poznamky druhych a pridavat i svoje fotky, coz tady mozne neni.
Najbližšie to urobím vnúčatám ! Však takáto pochúťka nesmie upadnúť do zabudnutia. Ďakujem za pripomenutie. V jednoduchosti a kvalite ...je krása :-))
Pripomenula si mi, ako sme takmer denne chodili rovno zo školy do Mliečneho baru na pohár vtáčieho mlieka. Dávno som ho nerobila, tak skúsim pre vnúčatá, snáď zachutí. Ja si ho ale pamätám redšie ako to tvoje, a robila som zo zlatého klasu, aby nebolo také husté, mojim deťom to chutilo, takže určite uvarím.
Aj ja sa pripájam, ďakujem za pripomenutie, vtáčie mlieko som si nerobila už sto rokov :)) Nám ho tiež mamina robievala redšie a občas som si vrch trošičku posypala grankom. Mňam :)
Aj ja sa pripájam, ďakujem za pripomenutie, vtáčie mlieko som si nerobila už sto rokov :)) Nám ho tiež mamina robievala redšie a občas som si vrch trošičku posypala grankom. Mňam :)
Hm, definitivne vyskusam pre mojho maleho maskrtnika. Nam to robievala moja neboha babka, takze recept nemam :( Pametam si ale ze to mliecko bolo redsie, ale vyskusam to s pudingom, urcite to bude mnamca :))))
Ja som to tiez robievala svojim detom a teraz to robievam ked pridu vnuci. Vsetci to maju velmi radi. Poznaju to aj australania volaju to tu -floating islands- plavajuce ostrovceky
mňam,mňam, predstavte si ,že mne to ešte pred 18-timi rokmi varila a doniesla do nemocnice mamina ,keď sa mi narodila prvá dcéra ,že z toho sa tvorí veľa mlieka pre kojenie :-),no veru mlieka som mala dosť :-) od vtedy som ho nepila, mamina mi krátko potom zomrela ,recept sa po nej nezachoval ,ale tá výborná chuť ,ešte teraz si ju viem predstaviť . vďaka za recept,vyskúšam ,už je v mojej KK.
@ancicka , mne to stále pripomína pôrodnicu, tam mi to nosila moja mama, lebo som mala zlý KO a "vtáčiky" to mali vylepšiť. Ja som to potom ako mama a svokra nosila do pôrodnice mojim mladým mamičkám a teraz hovorievam vnučkám: " ideme podojiť vtáčiky? - a prečo? - no či si uvaríme vtáčie mlieko?" Ako písali žienky vyššie - vynikajúca a nezabudnutá pochúťka!
Mama nám to robievala, ale asi ešte neboli tak pudingy ako teraz, tak rozmiešala v mlieku so žĺtkami maizenu a na snehové halušky dávala aj malú lyžičku džemu. A vtáčie mlieko má pôvod v Maďarsku , volá sa tam : Madártéj, ak by tu bol ronaldko, on by to potvrdil ( Ronaldkuchar). My sme to aj tak volali, nie Vtáčie mlieko, ale originál.Možno by aj vedeli povedať, prečo ten názov, možno aj preto, že vtákov nedojíme ( chichi).
óóóch,toto som nejedla asi 35 rokov.Možno aj viac.:-) Určite čoskoro urobím,tiež som na túto pochúťku akosi pozabudla.Dík za pripomenutie.:-)
Dakujem za veľmi milé komentáre.
@garanco ,Naše mamy nám asi všetkým nosili do pôrodnice vtačie mlieko.
Ja ked som čakala môjho druhého syna tak som preťahovala termím pôrodu.Vtedy na vyvolávanie dávali do žily iniekciu.Prišiel ku mne manžel a ja som mu vravela,že som dostala iniekciu.Prišiel domov a oznamil to mojej mame.No ,čo bolo prvé tak mi navarila vtačie mlieko. Telefony neboli ako dnes,tak ho ku večeru vypravila zistiť ,a že to už určite bude narodené,tak poslala dva litrovu kanevku z mliekom.Ja ked som to videla a on mňa,že som ešte celá tak navzájom sme sa veľmi pobavili na tom.Samozrejme,že mlieko mi nechal a ja som všetký mamičky hostila z vtáčim mliekom .Syn sa narodil potom až o dva dní a bez vyvolavania a vtačieho mlieka.Dnes je z neho 190 cm. chlap a je čerstvým oteckom a to mlieko čo je na foto tak tiež išlo pre nevestu.
@ancicka dneska som spravila podľa tvojho receptíku a velmi chutilo, ďakujem ti!:) Tiež som túto dobrotu ako malá ľúbila, preto som sa tvojmu receptu velmi potešila. S tým pudingom je to omnoho lepšie, taká som bola happy že som to musela aj odfotiť:D

Anička, až teraz som si uvedomila, že si opäť čerstvá babka, blahoželám, prajem veľa zdravia vnúčatku, jeho rodičom aj starým rodičom!
Je to následník trónu, či malá princeznička?
Milujem, milujem , milujem!!!ďakujem za pripomenutie-už som dlho(keď som bola s mladším synom(rok)tehotná)nemala...cez víkend robím.
Tak toto neviem mať rada... je to biele, penové a žlté, sladké ... no nie, to nie je pre mňa... nieee... ale mojim chlapom podľa teba určite zajtra pripravím, veľmi si pochutia. ďakujem ako si to pekne pripravila. Budú potešení.
Jéj, toto som naposledy videla pred 33 rokmi v pôrodnici rozliate na dlážke:-( Mamka to poslala s manželom do nemocnice v termoske, ktorej vrchnák sa nešrauboval a ten môj Zlatúšik chytil za vrch, termoska spadla, všetko sa vylialo a sestričky sa neskutočne "radovali" A už je načase , aby som to napravila - ja ho mám na rozdiel od Mariannky rada
Milujeem vtáčie mlieko. Babka mi ho vždy robieva na vyžiadanie :-) ale dnes sa ho chystám robiť prvý krát, dúfam, že sa mi podarí. už sa tešííím, mňaaaam :-)
milé. :-)))) tiež sa pamätám, ako to mama varievala pred viac ako 50-timi rokmi (panebože, až tak?) dávala do toho maizenu alebo Zlatý klas ale iba trošku. servírovalo sa to v hlbokých tanieroch a piškóty k tomu. otec sa tiež smial, že vtáčie mlieko vzniká dojením vtáčikov. polstoročné spomienky. neuveriteľné.
kedysi -veru-nebolo sladkostí na výber...niekedy som si tajne vymiešala žltko s cukrom...a zo dvakrát do roka sme mali toto luxusné vtáčie mlieko...nezabudnuteľné-sladké-spomienkovo...
Veru tiez dezert mojej CSSR mladosti, mal som nahodou nedavno moznost vyskusat povodnu francuzsku verziu tohto receptu, Oeufs à la neige, stoji za vyskusanie co sa da z takeho lacneho domaceho receptu vytvorit, plus ked mam to ukaze Michelinsky sefkuchar. Cheers



nie je to az taky zabudnuty recept, ja som ho robila aj mojim chlapcom, ked boli mensi, a teraz, ked som to spomenula mojmu dospelakovi, uz ma aj zenie ho robit, takze si pameta :) krasne dedicstvo , treba ho uchovat,, a ja idem na to, mala som co doma povedat :)

Pridaj komentár k receptu: