Vtáčie mlieko fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 26. augusta 2011
Vtáčie mlieko (fotorecept)
Foto: ancicka

Už ako deti sme milovali vtačie mlieko. Naše deti ho milovali a taktiež aj naše vnúčatka ho ľúbia. Urobte im radosť.

15-20 minút
príprava

Suroviny

1 l
1 ks
4 ks
1 ks
4 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Mlieko dáme variť z 2 pl cukru,do väčšieho hrnca /5 l /. Doň budeme zavárať snehové halušky.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka odlejeme a pridáme žĺtka.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do toho pridáme puding a do mlieka vanilkový cukor.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa mlieko varí, tak si vyšľaháme z bielkov sneh a pridáme práškový cukor a poriadne vyšľaháme.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď začne mlieko vrieť, tak lyžicou zavárame z vyšľahaného snehu halušky.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preto treba väčší hrniec, lebo sa pri varení obsah zväčší.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú zavarené, tak cedidlom vyberieme do inej misky.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do mlieka zavaríme rozhabarkovaný puding a uvaríme.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do uvareného pridáme snehové halušky,

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zamiešame a odstavíme. Porcujeme!

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

bimka
môžem iba potvrdiť - je to výborné, aj v mojej rodine to všetci majú rady. Recept mám rovnaký... doporučujem !!!
betty21
toto vždy bodovalo aj u mojich detí..... Ja nedávam do snehu cukor, možno robím trochu sladšiu omáčku, redšiu ako puding. Dávno som nerobila, ďakujem za pripomenutie :)))
betty21
Eliška, kto má rád sladké, má to radšej ako koláče a ešte v zime, keď si dáš teplú vtáčacinu .... paráda....Pritom je to veľmi rýchle a aj lacné.
huck
presne ako hovori @betty21 - super studena letna pochutka, ale vynikajuco zahreje podavane horuce v čase mrazivych zimnych dni.
sovka62
Ke´d sme od mamy drankali niečo sladké na maškrtenie a na koláč nebolo dosť času, zvyčajne spravila vtáčie mlieko. Robila ho tak ako ty a tak ho robievam aj ja. Zvyčajne si ho žiada jeden zo zaťov, ten ho miluje.
Ktovie odkiaľ sa vzal názov vtáčie mlieko (asi pre tie vajcia). Keď sme boli v Rusku, videli sme ho v bufete a tam ho ponúkali pod názvom "ničevó" (preklad pre mladších = nič).
huslicka
super, teším sa, už sú to roky čo som to nejedla a dôvod, nemala som recept, takže ďakujem :-)
mijaita
ANO, tohle uuuuuuzasneee, delala mi to babicka, delam to i ja, hoste vzdy prekvapeni a nedsen. Pravda, delam vetsi a po jednom, pak dam na velikou hlubokou misu doprostred stolu. Na vrch kazdeho pak macenou hrozinku , treba v rumu , nebo to je jedno. Take je vyborne uvarenou "vogelmielu" jak jim rikala babicka, do odpoledni kavy instantni nebo prekapavane misto slehacky. To ale nedelam do pudinku, jen do mleka .
Urcite vyzkousejte! Skoda, ze nelze pridavat fotky jinych varechru ....
mijaita
Ó Boze, odpust mi ty preklepy a nedostatky v prispevku ! Varecharom se take omlouvam, editace mozna, bohuzel, neni !
hubata
mijaita@ to myslíš uvarené snehové halušky v mlieku dať si do kávy namiesto šľahačky? Tak daj recept - veď nemusí byť s foto. Ide len o to aby sme si ho mohli dať do kuchárskej kníihy, lebo takto to musíme opisovať.
Vtáčie mlieko asi tak ako každému mi pripomína detstvo a tak ako píše @ sovka 62 keď sme už z kredenca vyjedli všetko sladké a mama nemohla počúvať tie zúfalé otázky
"mamííí ......... nemáme niečo dobréééé?"
tak nám urobila vtáčie mlieko. A na chvíľu nám zalepila huby.
waocipa
po prve som to jedla u svokry v Poľsku sme to nie robili je to super......
sonulienka
Veru aj ja som to už dávno nerobila už si musím recept aj uložiť do KK aby som ho nemusela hľadať ďakujem za pripomenutie
ancicka
Som veľmi rada,že som vám to pripomenula.
@betty21 ,ked dám do snehu cukor,tak je sneh jemne sladky a do pudingu dám menej.
Ja som neraz tiež rozmýšľala ked som bola mladšia,že kedy a prečo vznikol ten názov.
Dakujem za milé komentáre.
babi
Sladkosť môjho detstva, aj dnes to často robievam. Milujú to deti aj vnúčatá.
tinca
vracia nás to do detstva, táto maškrta musela byť každú nedeľu, lebo na drahé neboli peniaze. Ale my sme ho robili bez pudingu
pivonka
Dobre, že si pripomenula. Naposledy som ho robila, keď bola moja dcéra a sestrine deti malé. Musím spraviť aj vnúčatám, veď aká by som to bola babka.
zdezda
:-))))))))))))))))aj ja ďakujem za pripomenutie, už aj to idem dcérke pripraviť, lebo už si nespomína, ako jej chutilo, keď bola malá , výborný fotorecept
duschko
Vratil som sa o niekolko desatroci spat. Uz som pomaly aj zabudol na tu dobrotu. Musim si ju pripomenut. Ukladam do MKK
mijaita
@hubata , to bych dala recept vice mene stejny ! Do mleka jak je tu v popisu se z uslehaneho snehu polevkovou lzici vkladaji noky . Mleko se nesmi uplne varit, spis jen udrzovat horke, aby se noky nerozplavaly. Nechat tak 2 min na jedne strane a pak lzici otocit. kazdy zvlast dat na talir a pak do mleka vmichat zloutky smichane s cukrem a vanilkovym cukrem a do toho ty noky a pak odebrat jeden nebo dva a dat na vrch do salku (skleneneho je to krasne) s kavou a ozdobit rozinkou. Magnific !
Uloz si to do receptu uvedeneho , az bude mozne pridavat k receptum poznamky, nebo nekam do pc. Mam vsechny recepty i z Varechy ulozene v pc . jeden nikdy nevi prece a prijit o ne bych rozhodne nechtela. A take si k nim muzu delat poznamky, kopirovat poznamky druhych a pridavat i svoje fotky, coz tady mozne neni.
kata50
Najbližšie to urobím vnúčatám ! Však takáto pochúťka nesmie upadnúť do zabudnutia. Ďakujem za pripomenutie. V jednoduchosti a kvalite ...je krása :-))
tothka
Pripomenula si mi, ako sme takmer denne chodili rovno zo školy do Mliečneho baru na pohár vtáčieho mlieka. Dávno som ho nerobila, tak skúsim pre vnúčatá, snáď zachutí. Ja si ho ale pamätám redšie ako to tvoje, a robila som zo zlatého klasu, aby nebolo také husté, mojim deťom to chutilo, takže určite uvarím.
angelheart
Aj ja sa pripájam, ďakujem za pripomenutie, vtáčie mlieko som si nerobila už sto rokov :)) Nám ho tiež mamina robievala redšie a občas som si vrch trošičku posypala grankom. Mňam :)
angelheart
Aj ja sa pripájam, ďakujem za pripomenutie, vtáčie mlieko som si nerobila už sto rokov :)) Nám ho tiež mamina robievala redšie a občas som si vrch trošičku posypala grankom. Mňam :)
sazuna
Hm, definitivne vyskusam pre mojho maleho maskrtnika. Nam to robievala moja neboha babka, takze recept nemam :( Pametam si ale ze to mliecko bolo redsie, ale vyskusam to s pudingom, urcite to bude mnamca :))))
palokuchki
Ja som to tiez robievala svojim detom a teraz to robievam ked pridu vnuci. Vsetci to maju velmi radi. Poznaju to aj australania volaju to tu -floating islands- plavajuce ostrovceky
kavicka
mňam,mňam, predstavte si ,že mne to ešte pred 18-timi rokmi varila a doniesla do nemocnice mamina ,keď sa mi narodila prvá dcéra ,že z toho sa tvorí veľa mlieka pre kojenie :-),no veru mlieka som mala dosť :-) od vtedy som ho nepila, mamina mi krátko potom zomrela ,recept sa po nej nezachoval ,ale tá výborná chuť ,ešte teraz si ju viem predstaviť . vďaka za recept,vyskúšam ,už je v mojej KK.
garanco
@ancicka , mne to stále pripomína pôrodnicu, tam mi to nosila moja mama, lebo som mala zlý KO a "vtáčiky" to mali vylepšiť. Ja som to potom ako mama a svokra nosila do pôrodnice mojim mladým mamičkám a teraz hovorievam vnučkám: " ideme podojiť vtáčiky? - a prečo? - no či si uvaríme vtáčie mlieko?" Ako písali žienky vyššie - vynikajúca a nezabudnutá pochúťka!
evanaaa
Mama nám to robievala, ale asi ešte neboli tak pudingy ako teraz, tak rozmiešala v mlieku so žĺtkami maizenu a na snehové halušky dávala aj malú lyžičku džemu. A vtáčie mlieko má pôvod v Maďarsku , volá sa tam : Madártéj, ak by tu bol ronaldko, on by to potvrdil ( Ronaldkuchar). My sme to aj tak volali, nie Vtáčie mlieko, ale originál.Možno by aj vedeli povedať, prečo ten názov, možno aj preto, že vtákov nedojíme ( chichi).
ketty3811
óóóch,toto som nejedla asi 35 rokov.Možno aj viac.:-) Určite čoskoro urobím,tiež som na túto pochúťku akosi pozabudla.Dík za pripomenutie.:-)
ancicka
Dakujem za veľmi milé komentáre.
@garanco ,Naše mamy nám asi všetkým nosili do pôrodnice vtačie mlieko.
Ja ked som čakala môjho druhého syna tak som preťahovala termím pôrodu.Vtedy na vyvolávanie dávali do žily iniekciu.Prišiel ku mne manžel a ja som mu vravela,že som dostala iniekciu.Prišiel domov a oznamil to mojej mame.No ,čo bolo prvé tak mi navarila vtačie mlieko. Telefony neboli ako dnes,tak ho ku večeru vypravila zistiť ,a že to už určite bude narodené,tak poslala dva litrovu kanevku z mliekom.Ja ked som to videla a on mňa,že som ešte celá tak navzájom sme sa veľmi pobavili na tom.Samozrejme,že mlieko mi nechal a ja som všetký mamičky hostila z vtáčim mliekom .Syn sa narodil potom až o dva dní a bez vyvolavania a vtačieho mlieka.Dnes je z neho 190 cm. chlap a je čerstvým oteckom a to mlieko čo je na foto tak tiež išlo pre nevestu.
orchidea
Robím tiež tak ako ty, je to super dobrotka pre malých aj veľkých.
cica2
@ancicka dneska som spravila podľa tvojho receptíku a velmi chutilo, ďakujem ti!:) Tiež som túto dobrotu ako malá ľúbila, preto som sa tvojmu receptu velmi potešila. S tým pudingom je to omnoho lepšie, taká som bola happy že som to musela aj odfotiť:D

garanco
Anička, až teraz som si uvedomila, že si opäť čerstvá babka, blahoželám, prajem veľa zdravia vnúčatku, jeho rodičom aj starým rodičom!
Je to následník trónu, či malá princeznička?
ancicka
@garanco ,dakujem ti veľmi pekne.Je to naša princeznička Julinka.Má 8 dní.Starší ma dvoch chlapcov,5 a 2 r.Toho mám na obrázku na rukách.
lia66
Milujem, milujem , milujem!!!ďakujem za pripomenutie-už som dlho(keď som bola s mladším synom(rok)tehotná)nemala...cez víkend robím.
marianna76
Tak toto neviem mať rada... je to biele, penové a žlté, sladké ... no nie, to nie je pre mňa... nieee... ale mojim chlapom podľa teba určite zajtra pripravím, veľmi si pochutia. ďakujem ako si to pekne pripravila. Budú potešení.
medulienka122
Jéj, toto som naposledy videla pred 33 rokmi v pôrodnici rozliate na dlážke:-( Mamka to poslala s manželom do nemocnice v termoske, ktorej vrchnák sa nešrauboval a ten môj Zlatúšik chytil za vrch, termoska spadla, všetko sa vylialo a sestričky sa neskutočne "radovali" A už je načase , aby som to napravila - ja ho mám na rozdiel od Mariannky rada
patrica
Milujeem vtáčie mlieko. Babka mi ho vždy robieva na vyžiadanie :-) ale dnes sa ho chystám robiť prvý krát, dúfam, že sa mi podarí. už sa tešííím, mňaaaam :-)
rea1
milé. :-)))) tiež sa pamätám, ako to mama varievala pred viac ako 50-timi rokmi (panebože, až tak?) dávala do toho maizenu alebo Zlatý klas ale iba trošku. servírovalo sa to v hlbokých tanieroch a piškóty k tomu. otec sa tiež smial, že vtáčie mlieko vzniká dojením vtáčikov. polstoročné spomienky. neuveriteľné.
radost
kedysi -veru-nebolo sladkostí na výber...niekedy som si tajne vymiešala žltko s cukrom...a zo dvakrát do roka sme mali toto luxusné vtáčie mlieko...nezabudnuteľné-sladké-spomienkovo...
2010
Veru tiez dezert mojej CSSR mladosti, mal som nahodou nedavno moznost vyskusat povodnu francuzsku verziu tohto receptu, Oeufs à la neige, stoji za vyskusanie co sa da z takeho lacneho domaceho receptu vytvorit, plus ked mam to ukaze Michelinsky sefkuchar. Cheers



mariamka
nie je to az taky zabudnuty recept, ja som ho robila aj mojim chlapcom, ked boli mensi, a teraz, ked som to spomenula mojmu dospelakovi, uz ma aj zenie ho robit, takze si pameta :) krasne dedicstvo , treba ho uchovat,, a ja idem na to, mala som co doma povedat :)
mariamka
vydarilo sa ,, vyhrabala som aj ten moj povodny zazltnuty recept, /cukru staci menej/




1x emil7
emil7
vyskusam uz dlho som to nejedol a deti ani nevedia co to je...diky za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia