Foto: tothka
Vianočná večera sa u nás nezaobíde bez šošovicovej polievky a určite je takýchto rodín viac, takže oprávnene patrí medzi vianočné jedlá
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Šošovicu vysypeme na stôl a povyberáme z nej prípadné nečistoty
-
2
Prebratú šošovicu dáme do hrnca, prepláchneme vodou, pridáme umyté sušené hríby, bobkový list , zalejeme vodou a dáme variť. Polievku solíme až keď je šošovica takmer do mäkka uvarená.
-
3
Varíme asi 30 min, pridáme sušené slivky a skontrolujeme, či je v hrnci dostatok vody, prípadne ju dolejeme, posolíme a necháme ešte variť asi 10 min. Pripravíme si smotanu a ak chceme mať polievku krémovitejšiu, pridáme do smotany podľa množstva polievky 1 - 2 lyžičky kukuričnej škrobovej múčky Gustin.
-
4
Smotanu necháme krátko povariť a do mierne vychladnutej polievky pridáme na dochutenie citronovú šťavu, prípadne ocot, podľa chuti. Podávame ako jeden z chodov pri štedrej večeri.
Diskusia k receptu