Vianočková žemľovka

monicka32 - bez fotkymonicka32, 18. februára 2011

Kedže od detsva som nemala žemlovku ako taku rada urobila som si ju po svojom :) Chutí mne aj celej rodine a známim .

30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
4
4-5 250ml
1
1 450g
7-8PL
asi 1 L




Postup

  1. 1

    Vianočku si nakrájame asi na 1cm plátky,mlieko si zmiešame zo žltkami a van.cukrom a 2PL kr.cukru.V druhej miske si vymiešame k.smotanu s 2-3 PL cukru.Broskyne s kompotu zlejeme zo štavy, nakrájame na kusky.Z bielok si vyšlaháme tuhý sneh a pridáme donho zvyšný cukor.Kým urobíme žemlovku dáme ho do chladničky aby nespadol v teplej kuchyni.Pripravýme si plech s vyšším okrajom a velkost asi 40/30 cm. A teraz už ideme na to!!!!

  2. 2

    Plátky vianočky dobre namočíme v mlieku a ukladáme na plech-na tesno vedla seba .Ked dokončíme prvu vrsvu dáme na to nakrájané broskynky a na to smotanu s cukrom. Dalšia vrstva bude opät vianočka dobre namočená v mlieku a dáme do horucej truby pokial nebude zhora mierne ružová.Potom vytiahneme,dáme na vrch sneh z bielkov a dopečieme -asi 5m do ružova.

  3. 3

    Po upečení necháme vychladnut a možeme podávat teplé aj studené.Je to mnamka .Dobru chut :)

Diskusia k receptu

dorisa
Ja som raz robila vianočkovú žemľovku, podla navodu nejakej kamaratky, vadilo mi to, namočenie do mlieka. Neviem. Ale to bol iný recept,nie taký,ako máš ty, tak neviem posúdiť. Určite je chutná tá tvoja. Neber to,ako kritiku,ale len som chcela svoju skusenosť napísať.
mariaklara
Podľa mňa je to skôr žemlovka, tú robím podobne , bez tej smotany.
evanaaa
Mariaklara, ano, je to žemľovka, aj v názve. Zvianočky som aj ja robila ( z dia), tak isto, až na tú smotanu. Je trochu jemnejšia ako z pečiva. Dorisa, netreba veľa máčať, treba plátok ponoriť a hneď vytiahnuť aby nebola moc napitá. Ani suchá nie je dobrá, neviem, pravdou je, že každý má svoj osvedčený recept. Ale skúšam aj podľa iných.
evanaaa
Monicka32, kládla si plátky stojato, alebo ležato. Pýtam sa preto, lebo tak robil aj J.Olivier stojato), aj na TV Gusto tak robili, ale na tom nezáleží, chuť je rovnaká.
dajanca
Tiež robievam žemľovku z vianočky...nebavilo ma to ukladanie koliesok z rožkov, a tiež mi takáto viac chutí :-)
tinca
ja som ju robila, ale nemáčala som v mlieku, ale som ním len plátky pofrkala mliekom, no a tvaroh, hrozienka, ovocie a navrch sneh
monicka32
evanaaa naležato ju ukladám a robím to zo smotanou preto ,lebo nemám rada uvarený tvaroh,smotana ostane jemná krémová a vláčna kdežto tvaroh ked sa zohreje tak je hrčkatý akoby zgrcnutý ....prepáčte za výraz :).Kto ju vyskuša myslím že inu ani nebude robit naozaj je výnimočná .
monicka32
Dorisa jasné každý mame radi niečo iné ,neberiem to ako kritiku skorej by som bola rada keby si ju vyskušala podla mojho rcp a potom by som si povedala ok vyskušala a nechutilo ...je to ok:)
bejaja
@monicka32 , ...robím podobne, ale s tvarohom, ukladám a vyskúšam podľa tvojho receptu, ...nepomýlila si sa?, keď si napísala "dopečieme -asi 5m do ružova".
monicka32
jasné dopečieme 5 min.doružova -to bolo myslené už iba s tým snehom ja to mám tak 5 min. :)v teplovzdušnej trube :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia