Veselé ksichtíky

mama3chlapov - fotkamama3chlapov, 14. septembra 2012

Tento recept sa hodí pre detičky, na detskú párty, narodky, MDD alebo len tak deťom na desiatu pre radosť. Je to recept z jedného Zobraziť celý popisTento recept sa hodí pre detičky, na detskú párty, narodky, MDD alebo len tak deťom na desiatu pre radosť. Je to recept z jedného magazínu českého supermarketu. Nápad sa mi veľmi zapáčil, tak vám ho ponúkam ďalej.

15
porcií
11 minút
na 160 °C

Suroviny

125 g
80 g
140 ml
1 KL
350 g
1 KL
Na zdobenie:
4 ks
600 g




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Veselé ksichtíky - obrázok 1
  2. 2

    Maslo a cukor dáme do misy a ručným šľahačom 5 minút šľaháme. Pridáme med, múku a sódu a vymiešame asi takéto cesto:

    Veselé ksichtíky - obrázok 2
  3. 3

    Cesto ďalej už ručne spracujeme do guľky a keď je z toho nášho mačkania riadne unavené, dáme ho do fólie vyspať do chladničky (aspoň na pol hoďky). Ja som robila večer vopred a dala na celú noc vyspinkať doružova.

    Veselé ksichtíky - obrázok 3
  4. 4

    Rúru su vyhrejeme na 160 °C, cesto postupne rozvaľkáme medzi dvoma hárkami papieru na pečenie na plát cca pol centimetra hrubý.

    Veselé ksichtíky - obrázok 4
  5. 5

    Z plátu vykrojíme koliečka o priemere 8-10 cm, podľa toho aké veľké tváričky chcete. Ja som robila menšie, lebo som ich potrebovala veľa. (Tých 9 cm výjde okolo 15 ks.). Vykrojené zbytky znova zmiesime, rozvaľkáme,vykrojíme atď.

    Veselé ksichtíky - obrázok 5
  6. 6

    Kolieska preložíme na plech na papier resp. fóliu na pečenie, ukladáme ďalej od seba, lebo krásne napuchnú a do prostriedka vložíme nanukovú paličku. Pečieme cca 10-12 minút pri teplote 160°C. Treba sledovať podľa rúry, ja som piekla presne 11 minút.

    Veselé ksichtíky - obrázok 6
  7. 7

    Po vybratí z rúry sa musia nechať na plechu vychladnúť (sú mäkké), takže ešte trochu dôjdu zo spodku.

    Veselé ksichtíky - obrázok 7
  8. 8

    V originálnom recepte sa potom potierajú polevou vymiešanou z bielok a prášk. cukru. Urobí sa tvárička a dozdobí cukríkmi. Ja som použila bielu čokoládu, gumené cukríky, lentilky, hadíky.

    Veselé ksichtíky - obrázok 8
  9. 9

    Hlavný zdobič našej rodiny zostal trčať na ceste domov kvôli havárke, preto nie sú ozdobené až tak nádherne. Vám sa podaria určite aj krajšie. Prajem veľa zábavy a trpezlivosti (lebo tú to vyžaduje).

    Veselé ksichtíky - obrázok 9
  10. 10

    A už máme sladučké medové tváričky

    Veselé ksichtíky - obrázok 10
  11. 11

    alebo

    Veselé ksichtíky - obrázok 11
  12. 12

    alebo ako darček

    Veselé ksichtíky - obrázok 12
  13. 13

    Decká pre Varechu aj zapózovali :o))))))))) . A ako ich to učíme, neukázať vlastnú tvár na internete !!!

    Veselé ksichtíky - obrázok 13

Diskusia k receptu

babidka
je to velmi pekne ! urobim vnucatam a ked sa im to bude pacit / a to urcite bude / tak im na narodeniny upeciem pre spoluziakov v skole :-)
valeri
No paráda, sú rozprávkové, už sú uložené,
danielas
Rozkošnééé :-))) Máš môj hlboký obdiv Katka. Neviem,či by sa hlavnému zdobičovi podarili až tak krásne. Ešte mi chýba tretia hlavička, ale tá asi spinkala
mama3chlapov
Ďakujem Vám za milé komentáre. Mne sa nápad tiež páčil a sú aj chutné, škoda, že som nemala čas sa s tým viac vyhrať. Mala som doma paličky od nanukov, ale neviem si spomenúť, kde som ich kúpila. Možno papiernictvo? Prepáčte, fakt už neviem.
salinka
...kreativne, krasne, deticky sa urcite velmi tesili:-)))
sovka62
No nehovor, takéto čosi sa dá vyrobiť doma? Len vyvaľujem oči, nemôžem sa vynadívať!
ola111
Veľmi milé,veselé lízanky,ešte popozerám dakde tie paličky a budeme
s vnúčatkami tvoriť podľa teba,už vidím tie nadšené tváričky,naozaj
vynikajúci nápad,ďakujem za inšpiráciu:-)))))))
niniatko
ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, nenašla som žiadnu náhradu za nanukové paličky, jedine tak špajdle, ale ti sú na tak veľkú tvár príliš malé a vyzeralo by to smiešne, tak som sa rozhodla spraviť len tváričkové sušienky... budúcu sobotu budem mať doma cca 6 detí, určite z nich budú mať radosť :)
babinka
krasne, vynikajuca inspiracia, zeby som to skusila na medovnikoch? Ale ta dekoracia je pre mna vysoka skola zdobenia, nic to, zacat treba a snad z MMF urobim detom nejake "nahradne diely" a necham ich vyblaznit sa. Uz viem, ze vlasky urobim cez cesnakovy lis, pouzijem aj cokoladovu ryzu, ale na teba nemam :))
jerica
aké milé potešenie , to veru máš pravdu,žiadne foto na internete , ale toto tvoje to môže , inšpiratívny recept :-)perfektný fotopopis:-)
sneica
krasne...ja tym svojim to uz nebudem(su uz velky) ale dufam ze bude prilezitost upiect taketo ksichtiky...strasne sa mi pacia...
tatranka
Veľmi milé pečivko a určite,prekvapenie pre malých oslávencov.Je vidieť,že dokážeš dať kus zo svojej dušičky do týchto milých koláčikov.Si určite dobrá mamka a šikovnica.Veľmi pekne spracované,už len piecť.
evanaaa
Kupovať a papať nanuky a odkladať paličky. A možno v lekárni, tie, čo používajú lekári na vyšetrenie hrdla?
A le tie papuľky-tváričky iste rozžiaria očká detí, sú chutnučké - na pohľad aj na zjedenie.
mevik
ahoj, waaaww tie tváričky sú úžasné :) Chcem ich vyskúšať, no keďže som ešte len začiatočník rada by som sa opýtala pár otázok:
1.) môžem namiesto hnedého cukru použiť obyčajný kryštálový a dám viac kakaa, aby boli tmavšie ?
2.) Ako si vyzdobila tie tváričky ? Roztopila si bielu čokoládu a s čím si ju natierala na tie tváričky, aby mali taký super okrúhly tvar ?
3.) Ak by som šla podľa orig. rcp., tak si najprv vymiešam bielka na sneh a postupne zašľahávam ten cukor ?
4.) Potom sa tie ksichtíky majú dať do chladničky ? ( Pýtam sa preto lebo cesto budem robiť vo štvrtok večer, v piatok ráno ich ozdobím, no radosť budú robiť až v sobotu večer )
Ďakujem veľmi pekne za odpovede i za skvelý nápad ako urobiť radosť iným :)
mama3chlapov
Ahoj @mevik , dakujem za pochvalu. Prajem ti nech sa ti vydaria a trpezlivosť.
1.) môžeš určite použiť obyč.kr.cukor a o trochu viac kakaa, ale farba bude pekná medová aj vďaka medu
2.)Tváričky som zdobila roztopenou bielou čokoládou trochu rozriedenou Cerou, lebo bola moc hustá. Ja nerada robím s bielou čokoládou, ale išlo to. Rozotrela som normálnym príborovým nožom v tvare tváričky. Robila som to tak, že dve tváričky som natrela čokoládou a ozdobila cukríkmi. To je jedno aké použiješ: lentilky, gumenné cukríky, na noštek môžu byť aj v tvare jahôdky, dvojfarebné hadíky a podobne. A potom som ich šupla na minutku do mrazničky. Urobila som ďalšie dve, vybrala predchádzajúce a šup do mrazničky. Stvrdli by aj bez mrazničky, ale ja som ich hneď potrebovala nabaliť do škatule.
3.)Keby si robila bielkové, tak to sa robí ako na zdobenie perníkov, tzn. bielka nešľahať, ale len miešať aspoň 10 minút ručne s najemno preosiatym pr. cukrom. Musí vzniknúť hladká zmes, taká ťahavá a s tou sa vyfarbí tvárička.
4.) Keksíky sú trvanlivé, nie je potrebné ich držať v chladničke, len ak chceš, aby ozdoba rýchlejšie stuhla. Na druhý deň budú akurát mäkkšie ako v deň upečenia.
Kľudne napíš, ak niečo nebudeš vedieť. Držím palce,nech sa deti tešia a hlavne nech vám chutia.
mevik
ahoj :) podarili sa, všetci boli nadšení :) Ešte raz veľmi pekne ďakujem za rady i receptík. Drž sa :)
krtlik
krasne! :) urcite vyskusam ked budu mat moje baby detsku oslavu. vdaka za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia