Foto: mama3chlapov
Tento recept sa hodí pre detičky, na detskú párty, narodky, MDD alebo len tak deťom na desiatu pre radosť. Je to recept z jedného Zobraziť celý popisTento recept sa hodí pre detičky, na detskú párty, narodky, MDD alebo len tak deťom na desiatu pre radosť. Je to recept z jedného magazínu českého supermarketu. Nápad sa mi veľmi zapáčil, tak vám ho ponúkam ďalej.
porcií
na 160 °C
Postup
-
1
Potrebujeme:
-
2
Maslo a cukor dáme do misy a ručným šľahačom 5 minút šľaháme. Pridáme med, múku a sódu a vymiešame asi takéto cesto:
-
3
Cesto ďalej už ručne spracujeme do guľky a keď je z toho nášho mačkania riadne unavené, dáme ho do fólie vyspať do chladničky (aspoň na pol hoďky). Ja som robila večer vopred a dala na celú noc vyspinkať doružova.
-
4
Rúru su vyhrejeme na 160 °C, cesto postupne rozvaľkáme medzi dvoma hárkami papieru na pečenie na plát cca pol centimetra hrubý.
-
5
Z plátu vykrojíme koliečka o priemere 8-10 cm, podľa toho aké veľké tváričky chcete. Ja som robila menšie, lebo som ich potrebovala veľa. (Tých 9 cm výjde okolo 15 ks.). Vykrojené zbytky znova zmiesime, rozvaľkáme,vykrojíme atď.
-
6
Kolieska preložíme na plech na papier resp. fóliu na pečenie, ukladáme ďalej od seba, lebo krásne napuchnú a do prostriedka vložíme nanukovú paličku. Pečieme cca 10-12 minút pri teplote 160°C. Treba sledovať podľa rúry, ja som piekla presne 11 minút.
-
7
Po vybratí z rúry sa musia nechať na plechu vychladnúť (sú mäkké), takže ešte trochu dôjdu zo spodku.
-
8
V originálnom recepte sa potom potierajú polevou vymiešanou z bielok a prášk. cukru. Urobí sa tvárička a dozdobí cukríkmi. Ja som použila bielu čokoládu, gumené cukríky, lentilky, hadíky.
-
9
Hlavný zdobič našej rodiny zostal trčať na ceste domov kvôli havárke, preto nie sú ozdobené až tak nádherne. Vám sa podaria určite aj krajšie. Prajem veľa zábavy a trpezlivosti (lebo tú to vyžaduje).
-
10
A už máme sladučké medové tváričky
-
11
alebo
-
12
alebo ako darček
-
13
Decká pre Varechu aj zapózovali :o))))))))) . A ako ich to učíme, neukázať vlastnú tvár na internete !!!
s vnúčatkami tvoriť podľa teba,už vidím tie nadšené tváričky,naozaj
vynikajúci nápad,ďakujem za inšpiráciu:-)))))))
A le tie papuľky-tváričky iste rozžiaria očká detí, sú chutnučké - na pohľad aj na zjedenie.
1.) môžem namiesto hnedého cukru použiť obyčajný kryštálový a dám viac kakaa, aby boli tmavšie ?
2.) Ako si vyzdobila tie tváričky ? Roztopila si bielu čokoládu a s čím si ju natierala na tie tváričky, aby mali taký super okrúhly tvar ?
3.) Ak by som šla podľa orig. rcp., tak si najprv vymiešam bielka na sneh a postupne zašľahávam ten cukor ?
4.) Potom sa tie ksichtíky majú dať do chladničky ? ( Pýtam sa preto lebo cesto budem robiť vo štvrtok večer, v piatok ráno ich ozdobím, no radosť budú robiť až v sobotu večer )
Ďakujem veľmi pekne za odpovede i za skvelý nápad ako urobiť radosť iným :)
1.) môžeš určite použiť obyč.kr.cukor a o trochu viac kakaa, ale farba bude pekná medová aj vďaka medu
2.)Tváričky som zdobila roztopenou bielou čokoládou trochu rozriedenou Cerou, lebo bola moc hustá. Ja nerada robím s bielou čokoládou, ale išlo to. Rozotrela som normálnym príborovým nožom v tvare tváričky. Robila som to tak, že dve tváričky som natrela čokoládou a ozdobila cukríkmi. To je jedno aké použiješ: lentilky, gumenné cukríky, na noštek môžu byť aj v tvare jahôdky, dvojfarebné hadíky a podobne. A potom som ich šupla na minutku do mrazničky. Urobila som ďalšie dve, vybrala predchádzajúce a šup do mrazničky. Stvrdli by aj bez mrazničky, ale ja som ich hneď potrebovala nabaliť do škatule.
3.)Keby si robila bielkové, tak to sa robí ako na zdobenie perníkov, tzn. bielka nešľahať, ale len miešať aspoň 10 minút ručne s najemno preosiatym pr. cukrom. Musí vzniknúť hladká zmes, taká ťahavá a s tou sa vyfarbí tvárička.
4.) Keksíky sú trvanlivé, nie je potrebné ich držať v chladničke, len ak chceš, aby ozdoba rýchlejšie stuhla. Na druhý deň budú akurát mäkkšie ako v deň upečenia.
Kľudne napíš, ak niečo nebudeš vedieť. Držím palce,nech sa deti tešia a hlavne nech vám chutia.