Príprava veľkonočnej šunky robí mnohým starosti, ako ju uvariť, aby bola pekná a dobrá. O dobrú šunku na Veľkú noc ma požiadala sesternica. Nechce Zobraziť celý popisPríprava veľkonočnej šunky robí mnohým starosti, ako ju uvariť, aby bola pekná a dobrá. O dobrú šunku na Veľkú noc ma požiadala sesternica. Nechce už ani vidieť rolované šunky v sieťkach. Z vonku pekná a vo vnútri zarolovaná slanina a aj koža. Stehno a karé bolo vždy suché. Ešte najlepšie vyhovovala vhodná krkovička. Tento recept mám od môjho zásobovača údenín.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mäso opláchneme vlažnou vodou a vložíme do hrnca. Hrniec volíme taký, aby bolo potrebné čo najmenej vody a mäso bolo zakryté vodou. Pridáme dva kávové lyžičky soli a nové korenie. Postavíme na malý oheň a pomaly privedieme do varu a rovnako pomaly varíme na slabom ohni 40 min.
- 2
Odstavíme a necháme mierne vychladnúť, aby sme mohli pohodlne a rovnomerne napichať klinčeky do mäsa cca 10 ks na 1 kg mäsa. Z vývaru odlejeme cca 2,5 dcl vody z každého litra. Nevyhadzujeme. Mäso vložíme naspäť a dolejeme rovnaké množstvo ako sme odobrali suchým červeným vínom. Pokračujeme vo varení cca 15 min. Po dovarení hrniec uložíme aj s vývarom na studené miesto. Mäso vyberieme z vody až na druhý deň.
- 3
Po obschnutí môžeme mäso krájať na stroji na jemné šťavnaté plátky. Víno nám dáva peknú červenú farbu mäsa a klinčeky zvláštnu vôňu a chuť. Odvar zlejeme spolu a uvaríme si "kyselo" Dobrú chuť a veselé sviatky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
My napichame korenie a varíme v alobale. Potom chladíme s alobalom v studenej vode.
Ešte kde zohnať tú dobre vyúdenú šunku :(((
Ja varím šunku - údené mäso- a v tlakovom hrnci na podložke, kde sa mäso vlastne len parí, soľ nepridávam, lebo údené jej má viac ako dosť a tam ho nechám aj vychladnúť. A z varenia šunky mám asi 1.5-2 dl vody, ktorú využijem do nejakej vhodnej polievky.
To "kyselo" mám variť vo vode po uvarení šunky , teda aj s vínom? Ďakujem za odpoveď, možno vyskúšam, ale rozhodne bez pridanej soli.