Veľkonočná šunka - varenie

Autor receptu: terakota

Príprava veľkonočnej šunky robí mnohým starosti, ako ju uvariť, aby bola pekná a dobrá. O dobrú šunku na Veľkú noc ma požiadala sesternica. Nechce už ani vidieť rolované šunky v sieťkach. Z vonku pekná a vo vnútri zarolovaná slanina a aj koža. Stehno a karé bolo vždy suché. Ešte najlepšie vyhovovala vhodná krkovička. Tento recept mám od môjho zásobovača údenín.

5 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso opláchneme vlažnou vodou a vložíme do hrnca. Hrniec volíme taký, aby bolo potrebné čo najmenej vody a mäso bolo zakryté vodou. Pridáme dva kávové lyžičky soli a nové korenie. Postavíme na malý oheň a pomaly privedieme do varu a rovnako pomaly varíme na slabom ohni 40 min.
  2. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť, aby sme mohli pohodlne a rovnomerne napichať klinčeky do mäsa cca 10 ks na 1 kg mäsa. Z vývaru odlejeme cca 2,5 dcl vody z každého litra. Nevyhadzujeme. Mäso vložíme naspäť a dolejeme rovnaké množstvo ako sme odobrali suchým červeným vínom. Pokračujeme vo varení cca 15 min. Po dovarení hrniec uložíme aj s vývarom na studené miesto. Mäso vyberieme z vody až na druhý deň.
  3. Po obschnutí môžeme mäso krájať na stroji na jemné šťavnaté plátky. Víno nám dáva peknú červenú farbu mäsa a klinčeky zvláštnu vôňu a chuť. Odvar zlejeme spolu a uvaríme si "kyselo" Dobrú chuť a veselé sviatky.