Foto: ancicka
Na veľkonočnom stole nesmie chýbať pascha.Pokiaľ viem,voľakedy v každej rodine sa pascha piekla.Každý mal ten svojský rokmi odskúšaný recept na jej prípravu,ktorý sa dedil.Pasca Zobraziť celý popisNa veľkonočnom stole nesmie chýbať pascha.Pokiaľ viem,voľakedy v každej rodine sa pascha piekla.Každý mal ten svojský rokmi odskúšaný recept na jej prípravu,ktorý sa dedil.Pasca sa pečie na Veľkú noc väčšinou na východe slovenska.Pascha -to môžeme vnímať v troch rôznych podobách.1.naša osobná pascha.2.Kristova Pascha-vzkriesenie.3.židovská Pascha ,pripomienka vyslobodenia Židov z Egyptského otroctva. Táto pascha sa nosí s ostatnými veľkonočnými jedlami svätiť vo Veľkonočnú nedeľu.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
600 g |
|
400 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
2 čl + soľ |
|
1 ks |
|
4 ks |
|
1 dl |
|
1/2 l |
|
1 ks |
|
100 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
1 ks na potretie |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Obidva múky preosejeme do misky,urobíme jamku,nalejeme trocha mlieka, pridáme trocha cukru a rozmrvíme droždie.Droždie necháme iba napučať.Kým droždie napučí,tak nastruháme cit.kôru.Oddelíme žltky od bielka a z bielkov vyšľaháme sneh.Pridáme ostatné suroviny,okrem hrozienok,tvarohu a kandizovaného ovocia.
-
3
trocha premiešame a pridáme výšľahany sneh.Sneh zapracujeme do cesta ,
-
4
a cesto dobré vypracujeme do hladká.Tak asi 15 min.Čím dlhšie ,tým lepšie.
-
5
Po vymiesení cesto rozdelíme na tri časti,tak asi po 700 g.Do každej časti cesta dridame inú ingredienciu a zapracujeme do cesta.Necháme pol hodinky podkysnúť.
-
6
Potom cesto na pomučenej doske vyvaľame ,
-
7
a každý bochník vyšúľame asi na 70 cm a spletieme do vrkoča.
-
8
Vrkoč stočíme a vložíme do väčšej misky s vyšším okrajom.Moja mala priemer 25 cm.Miska musí byť vymastená a vysypaná múkov.Do stredu vložíme fľašu,tiež pomastenú.Takto uložené cesto necháme 1 hod.kysnúť.
-
9
Ja to robím tak,že si zapnem rúru na 50°C a vložím do rúry, aby nakyslo.Ked cesto nakysne do plnej misky,/asi 1 hod./,potom vyberiem cesto z rúry a rúru nahrejem na 170 °C a misku vložím do rúry piecť.Pečiem na spodnej priečke rúry,a keby náhodou vrch pripekal,tak zakryjem alobalom.Doba pečenia je najmenej 1 hod.Kontrolujeme špilkou,či sa cesto nelepí.Každy má inú rúru ,tak sa musí pridržiavať svojích skúsenosti.Ked by niekomu piekla rúra silnejšie,tak vtedy treba piecť na nižšej teplote.
-
10
Po upečení Paschu vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladiť.Dobrú chuť!
-
11
Toto sú vajíčka v háčkovanom košičku pre kúpačov.
Tento recept pečiem skôr ako koláč,ale k šunke pečiem inú.
Môžeš aj s polovičnej dávky.
@marianne69 ,pascha sa nepečie na slano,je skôr na sladko a je tvarohové.
@marianne69 ,budem sa snažiť,možno cez víkend.
@ marianja,budem sa snažiť.
@palokuchki ,dík za komentík.
@kuchticka ,všade je iný zvyk.
pekný deň prajem, chcem sa len spýtať kedy sa potiera žltkom pred kysnutim či po až pred pečením? dakujem
Po vládnutí.
Po kysnuti