Veľkonočná pascha fotorecept

ancickaAncicka, 59 ročná žena, Spišské Podhradie., 27. marca 2012 13:20
Ďalšie jej recepty »

Veľkonočná pascha (fotorecept)Foto: ancicka

Na veľkonočnom stole nesmie chýbať pascha.Pokiaľ viem,voľakedy v každej rodine sa pascha piekla.Každý mal ten svojský rokmi odskúšaný recept na jej prípravu,ktorý sa dedil.Pasca sa pečie na Veľkú noc väčšinou na východe slovenska.Pascha -to môžeme vnímať v troch rôznych podobách.1.naša osobná pascha.2.Kristova Pascha-vzkriesenie.3.židovská Pascha ,pripomienka vyslobodenia Židov z Egyptského otroctva. Táto pascha sa nosí s ostatnými veľkonočnými jedlami svätiť vo Veľkonočnú nedeľu.

20
porcií
2 hod min
príprava
1 h-1,15 min
na 170 °C

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obidva múky preosejeme do misky,urobíme jamku,nalejeme trocha mlieka, pridáme trocha cukru a rozmrvíme droždie.Droždie necháme iba napučať.Kým droždie napučí,tak nastruháme cit.kôru.Oddelíme žltky od bielka a z bielkov vyšľaháme sneh.Pridáme ostatné suroviny,okrem hrozienok,tvarohu a kandizovaného ovocia.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    trocha premiešame a pridáme výšľahany sneh.Sneh zapracujeme do cesta ,

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a cesto dobré vypracujeme do hladká.Tak asi 15 min.Čím dlhšie ,tým lepšie.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vymiesení cesto rozdelíme na tri časti,tak asi po 700 g.Do každej časti cesta dridame inú ingredienciu a zapracujeme do cesta.Necháme pol hodinky podkysnúť.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom cesto na pomučenej doske vyvaľame ,

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a každý bochník vyšúľame asi na 70 cm a spletieme do vrkoča.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrkoč stočíme a vložíme do väčšej misky s vyšším okrajom.Moja mala priemer 25 cm.Miska musí byť vymastená a vysypaná múkov.Do stredu vložíme fľašu,tiež pomastenú.Takto uložené cesto necháme 1 hod.kysnúť.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja to robím tak,že si zapnem rúru na 50°C a vložím do rúry, aby nakyslo.Ked cesto nakysne do plnej misky,/asi 1 hod./,potom vyberiem cesto z rúry a rúru nahrejem na 170 °C a misku vložím do rúry piecť.Pečiem na spodnej priečke rúry,a keby náhodou vrch pripekal,tak zakryjem alobalom.Doba pečenia je najmenej 1 hod.Kontrolujeme špilkou,či sa cesto nelepí.Každy má inú rúru ,tak sa musí pridržiavať svojích skúsenosti.Ked by niekomu piekla rúra silnejšie,tak vtedy treba piecť na nižšej teplote.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení Paschu vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladiť.Dobrú chuť!

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Toto sú vajíčka v háčkovanom košičku pre kúpačov.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist