Veľkonočná pascha fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 27. marca 2012
Veľkonočná pascha (fotorecept)
Foto: ancicka

Na veľkonočnom stole nesmie chýbať pascha.Pokiaľ viem,voľakedy v každej rodine sa pascha piekla.Každý mal ten svojský rokmi odskúšaný recept na jej prípravu,ktorý sa dedil.Pasca Zobraziť celý popisNa veľkonočnom stole nesmie chýbať pascha.Pokiaľ viem,voľakedy v každej rodine sa pascha piekla.Každý mal ten svojský rokmi odskúšaný recept na jej prípravu,ktorý sa dedil.Pasca sa pečie na Veľkú noc väčšinou na východe slovenska.Pascha -to môžeme vnímať v troch rôznych podobách.1.naša osobná pascha.2.Kristova Pascha-vzkriesenie.3.židovská Pascha ,pripomienka vyslobodenia Židov z Egyptského otroctva. Táto pascha sa nosí s ostatnými veľkonočnými jedlami svätiť vo Veľkonočnú nedeľu.

20
porcií
2 hod minút
príprava
1 h-1,15 minút
na 170 °C

Suroviny

600 g
400 g
200 g
2 ks
2 čl + soľ
1 ks
4 ks
1 dl
1/2 l
1 ks
100 g
150 g
100 g
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obidva múky preosejeme do misky,urobíme jamku,nalejeme trocha mlieka, pridáme trocha cukru a rozmrvíme droždie.Droždie necháme iba napučať.Kým droždie napučí,tak nastruháme cit.kôru.Oddelíme žltky od bielka a z bielkov vyšľaháme sneh.Pridáme ostatné suroviny,okrem hrozienok,tvarohu a kandizovaného ovocia.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    trocha premiešame a pridáme výšľahany sneh.Sneh zapracujeme do cesta ,

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a cesto dobré vypracujeme do hladká.Tak asi 15 min.Čím dlhšie ,tým lepšie.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vymiesení cesto rozdelíme na tri časti,tak asi po 700 g.Do každej časti cesta dridame inú ingredienciu a zapracujeme do cesta.Necháme pol hodinky podkysnúť.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom cesto na pomučenej doske vyvaľame ,

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a každý bochník vyšúľame asi na 70 cm a spletieme do vrkoča.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrkoč stočíme a vložíme do väčšej misky s vyšším okrajom.Moja mala priemer 25 cm.Miska musí byť vymastená a vysypaná múkov.Do stredu vložíme fľašu,tiež pomastenú.Takto uložené cesto necháme 1 hod.kysnúť.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja to robím tak,že si zapnem rúru na 50°C a vložím do rúry, aby nakyslo.Ked cesto nakysne do plnej misky,/asi 1 hod./,potom vyberiem cesto z rúry a rúru nahrejem na 170 °C a misku vložím do rúry piecť.Pečiem na spodnej priečke rúry,a keby náhodou vrch pripekal,tak zakryjem alobalom.Doba pečenia je najmenej 1 hod.Kontrolujeme špilkou,či sa cesto nelepí.Každy má inú rúru ,tak sa musí pridržiavať svojích skúsenosti.Ked by niekomu piekla rúra silnejšie,tak vtedy treba piecť na nižšej teplote.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení Paschu vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladiť.Dobrú chuť!

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Toto sú vajíčka v háčkovanom košičku pre kúpačov.

    Veľkonočná pascha (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marianne69
pekne @ancicka ,to cesto bude asi take vianockove,vsak?este so takuto paschu nepiekla,ale paci sa mi velmi,uvazujem,ze ju na velku noc upeciem...
marijanka712
@ancicka počula som o pasche , ale som to nepiekla , vy to jete ku šunke ? alebo sa to k niečomu inému podáva , lebo ja robím sladký koláč čistý teda vianočku a podávame to ku šunke s chrenom... možno, že tento rok to urobím podla teba a rozmýšlala som do čoho vložím asi do rimskeho hrnca .... no uvidím ako sa mi to podarí....
tatranka
Tu paschu máš krásnu!U nás je to tak s veľkonočným vencom,ktorý by nemal chýbať na veľkonočnom stole.
mama3chlapov
krásna pascha, aj keď mi pečieme doma takú neutrálnu pasku a jeme ju so šunkou, vajíčkami a hrudkami. Táto je ako vidím na sladko. Iný kraj, iný mrav... Prajem Vám krásnu požehnanú Veľkú noc.
cistinka
Perfektne spracovaný recept...odkladám si ho a určite vyskúšam, ďakujem za skvelú inšpiráciu :-)
valeri
Veľmi sa mi tento recept páči. Nikdy som paschu nepiekla, ale ukladám si recept a určite vyskúšam.
zdenkas
Aj pre mňa je to niečo nové a veľmi sa mi to páči. A krásne sú aj košíčky na vajíčka.Kúpači budú mať radosť.
ancicka
@marijanka712 ,pascha sa väčšinou pečie na východe slovenska,hlavne u grekokatolíkov ,ale aj u katolíkov.Aspoň u nás na spiši sa pascha vždy piekla.Ako píšem v úvode,tak každý má zaužívany ten svoj rcp.
Tento recept pečiem skôr ako koláč,ale k šunke pečiem inú.
Môžeš aj s polovičnej dávky.
ancicka
@mama3chlapov ,paschu neutralnú pečiem tiež k šunke a k zakýsanke s cmaru a je tvarohová.
@marianne69 ,pascha sa nepečie na slano,je skôr na sladko a je tvarohové.
dorisa
páči sa mi ta tvoja bábovka, či čo je to.
marianne69
@anicka ,keby si mala cas a chut pridat v buducnosti,mna by aj ta k sunke zaujimala,ale tuto spravim urcite,uz je schvalena jednohlasne:-)
vierik
Véľmi,véľmi pekná vydarená pascha,uložila som si ju a určite vyskúšam.


ria389
U nás nič také nepečieme ale tento rok tento recept určite vyskúšam.Dúfam že sa podarí.
marijanka712
@ancicka poprosím ta daj aj tu ku šunke ja by som rada takú upiekla ja som na Gemery a tu sa to nejako s tým východom prelína a tie zvyky miešajú je to dobre lebo ja aj tak rada skúšam všetko a čo zapasuje to si uchováme , už robím aj syrešek a ešte aj z tvojej kuchyne a pasche -niečo vyskúšam....aspon s 1/2 dávky
pivonka
Ty už máš takéto krásne veľkonočné zátišie? Pascha sa vydarila neúrekom, vysoká, krásne nakysla.
jarunka
Vydareny kolacik, krasny. My pecieme nieco take ako vianocka, vekonocny mazanec. Mozem vyskusat aj nieco nove.
salinka
Este som take nieco nejedla a ani o tom nepocula. Zase sme sa dozvedeli nieco nove na Vareche:-) Verim, ze to chuti tak dobre ako to vyzera. Tie hackovane kosicky su krasne.
mariaklara
U nás sa nepečie ani mazanec ani pascha, tiež mi pripomína vianočku, len sa pridá tvaroh.Ak mi vydá čas, tak vyskúšam, je krásna.
kuchticka
@ancicka , velmi pekne! Mne to tiez pripomina nas mazanec, alebo bochanek - vsade tomu hovoria inak. Je to z vianockoveho cesta, peciem kazdy rok na velku noc . Len ten tvaroh v tom bochanku chyba.
ancicka
@ dakujem vám za milé komentáre.Vyskúšajte.
@ marianja,budem sa snažiť.
ola111
Pekná je, u nás býva na veľkonočnom stole vianočka:-)
orchidea
Počula som už o tomto koláči ale nepiekla som ho, ty ho máš skutočne pekný a tie košíčky sú prekrásne. Recept si samozrejme ukladám.
ela77
@ancicka z tvojich receptov cítiť ešte aj zvyky aké máte u vás na sviatky, je to dobré, lebo na staré dobré osvedčené recepty a hlavne sviatočné sa zabúda. Takže nielen že sú pekné a chutné ale mnohokrát nám pripomínajú nám starším aj detstvo kedy tieto jedlá nechýbali na stole. Želám už dnes celej tvojej rodinke príjemné Veľkonočné sviatky a samozrejme aj všetkým varecháčom. Len v bode 10. si oprav-vyderieme na vyberieme. Maj sa krásne .
ancicka
@ela77 ,dakujem veľmi pekne.V mnohom máš pravdu.Aj môj muž mi vždy povie ,ked niečo nové skúšam,/a tu jest si z čoho vyberať/,nevymýšľaj,aje rob normalne.Prajem aj tebe požehnané sviatky.
tetrisss
Robila som dnes tvoju paschu, pravda len z polovicnej davky, vydarila sa na pohlad nadherne, ako chuti este neviem, poviem potom, ale kazdopadne sa s cestom vyborne pracovalo, vysledok je pekny, skoda, ze sa neda rovno pridat fotecka. Dakujem za recept a prajem prijemne prezitie sviatkov tebe a aj vsetkym ostatnym.
janger
Pekny a este aj poucny recept. Paschu nepoznam, my sme to nerobievali, ale je iste dobra.
marianne69
@ancicka srdecne Ti dakujem za paschu,piekla som 1x a vysla krasne:-).Prajem Ti prekrasne,pozehnane a spokojne prezitie Velkonocnych sviatkov Tebe aj tvojej rodinke...este raz vdaka
maruska86
@Ancicka (27.3.2012 17:08)

pekný deň prajem, chcem sa len spýtať kedy sa potiera žltkom pred kysnutim či po až pred pečením? dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia