Foto: mesiar50
Postup prípravy je jednoduchý.
príprava
na 80 °C
Suroviny
1300 g |
|
Koreniny : | |
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (prípadne pálivá) |
|
Ďaľšie suroviny: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Kolienko položíme na pracovnú dosku plochou stranou.Špicou noža prípadne prstami nahmatáme kosť.Nôž povedieme rovným rezom popri kosti smerom nadol.Robme to na viackrát aby sme veľmi nedorezali mäso.
-
2
Nebudete mať s tým väčší problém keďže špiková kosť je docela rovná.
-
3
Ďalej si kolienko otočíme z hrubšou stranou kosti k sebe.Ako vidíte na ľavej strane sa nám pekne rysuje sval ktorý budeme odkosťovať.Kožu na kolienku narežeme aby sme sa ľahšie dostali k svalovine.
-
4
Pokračujeme odkosťovaním mäsa ako to vidíte na obrázku č.4.
-
5
Mäso si samozrejme musíme zakaždým pridržiavať prstami a pri odkosťovaní ho jemne odťahujeme od kosti.Ako máte možnosť vidieť pekne sa nám odlúpne od kosti.
-
6
Ďalej pokračujeme odrezaním kosti ktorá sa volá tuším ihlica.Malo by to fungovať jedným rezom.
-
7
Špikovú kosť som odrezal od ihlice.
-
8
Narežeme si kraj ihlice.
-
9
Ďalej kosť vylúpneme z mäsa.Keby sa vám nedarilo tak ju jednoducho,len vyrežte.
-
10
Odkosťovanie dokončíme odstránením šliach,drobných kostičiek a nežiadúcich franforcov.
-
11
Ja som si vykostené kolienko stočil do potravinárskej fólie
-
12
Spravíme si takúto akože salónku a varíme respektíve ju obárame pri cca.80 C cez 180 min.
-
13
Po čase nám mäso vypláva na povrch vody a tak ho musíme niečim zaťažiť.Na spodok hrnca som dal pre istotu parák na knedle aby sa mi fólia nebodaj nepripálila.
-
14
Mäso po uvarení rozrežeme na dve časti.Následne ho posypeme červenou mletou paprikou. Dochutíme čiernym korením,cesnakom a soľou.
-
15
Uvaríme si zemiaky v šupke.
-
16
Ďalej usmažíme cibuľu a potom k nej pridáme posekanú petržlenovú vňať a krátko ju posmažíme.
-
17
Nakoniec k tejto petržlenovej zmesy primiešame zemiaky.
Aj tvoja pečená verzia musí byť dozaista veľmi chutná.Ďakujem ti veľmi krásne a želám ti tiež pekný večer.
Šikuľka to žena ktorá sa vyzná nielen v pečení krásnych zákuskov,ale vidí aj do prípravy mäsových výrobkov.Srdečná vďaka.
Nerob si starosti s vykosťovaním margaretka28.Uvariť sa dá toto jedlo aj tradičným spôsobom.Treba dávať pozor iba nato aby sa kolienko moc nerozvarilo.Poznám ťa z varechy ako veľkú šikuľku a to vykosťovanie by si zvládla hravo.Ďakujem ti pekne.
Tak je ako píšeš milá medulienka122.Varí sa to relatívne dlho.Mäsové výrobky typu saláma sa varia pri 72-80 C niekoľko hodín..Údené kolienko sa dá tiež pripraviť týmto spôsobom a dokonca by malo byť chuťovo lepšie,keďže sa jedná o produkt vyzretý od soli.Vykostené údené kolienka sme dávali do foriem po 4 kusov a po uvarení museli ostať vo formách až do druhého dňa.Ďakujem ti veľmi pekne.
Veľmi pekne ti ďakujem.
Drahý priateľu. Vynikajúca robota. Poznám a robievam keď už som prejedený podhrdliny alebo bôčika. Pár krát som ho aj na tri dni šupsnul do slaného "izbového" nálevu. Môžem všetkým len odporučiť. Máš odo mňa všetkých 5*****.
Milé od teba.Moc ti ďakujem.
Milá @huck nemáš mi čo ďakovať.Recept sa dá pripraviť ako to podotkol aj priateľ @yogicek.Vykosten é mäso sa zaleje slaným nálevom a nechá sa zrieť v chladničke aspoň päť dní.Mäso zmäkne od soli a vyzrie.Ďakujem ti pekne za pochvalu a záujem.
Vyznáš sa v ,,tlačenici"milý priateľu.Ďakujem ti pekne.
Neni čo ďakovať.Výrobok sa solí po uvarení tak isto ako aj paprikový bôčik,alebo lalok.Nestane sa,ale nič keď ho posolíš pred varením.Ďakujem ti srdečne Evička.
na spôsob nášho paprikovocesnakového bôčika..!!
koleno máme veľmi radi..
ten popis..foto..slovo..výsledok..všetko spolu super ladí..
nuž..
v kuchyni si -Lacko-jedničkový muž..:-)
Môže sa to posoliť,ale v tom sáčku sa pri varení nahromadí kopec šťavy ktorá sa po uvarení výrobku aj tak vypustí keď sa fólia prereže.
Vďaka.
Ďakujem ti pekne.
otváranie resp. pitvanie hydiny je pre mňa zbožná práca, ked narežeš na husi brušnú časť a až po trtol vykukne pečienka, to sa nedá ani opísať to vzrušenie (@babidka to určite pozná), to platí aj pre vykosťovanie, je to maznanie sa práci s nožikom :-)
Som rád,že som ti mohol pomôcť.Ďakujem ti.
*****
Ďakujem ti pekne.
Pivko by iste ,,bodlo"po takomto výdatnom jedle,ale ja to mám zakázané už pomaly 20 r.,ale nie od mojej polovičky.xi..Ďakujem ti pekne priateľu.
Ďakujem ti milá @radost .
Máš pravdu Tánička.Domáci chlieb nemá páru.Neni čo ďakovať som potešený tým,že sa ti recept páči.Srdečná vďaka.
Jasnačka,že pivko k tomu pasuje a kyslé tiež.Ja by som to kolienko bol rád natrel ešte aj s takou,,trhavinou"akou ma ponúkol môj spolubývajúci a kolega v nl.Tak počúvaj prosím túto receptúru,:
Kilo cesnak a kilo feferónov sa zomelie na jemno a premieša sa s trochou soli.Kto má rád štipľavé tak si príde na svoje.Ďakujem ti pekne.
Od takej šikovnej kuchárky ako je tvoja osoba si pochvalu vážim.
Ďakujem ti veľmi pekne.
Som rád,že sa ti jedlo páči.Ďakujem ti pekne.
Ďakujem ti Ibyka.Vážim si tvoju pochvalu.
Bozky po takej trhavine by boli iste nie dvakrát príjemné.
Potešenie je na mojej strane,že sa ti ,,trhavina"môjho kolegu pozdáva.
Ďakujem ti ešte raz.
Klobúk dole za to odkosťovanie, už len kvôli nemu ukladám ako motiváciu. Ja som odkosťovať nikdy nič neskúšala, však sotva kura naporcujem, nieto ešte nejaké kosti z mäsa vyberať. Leda tak po upečení, keď sa samé oddeľujú od mäsa :-) Chválim za šikovnosť!
Iste to teraz nevyznie skromne.ale viem vykostiť hociktoré jatočné zviera.Tebe stačí milá katka78,keď to kolienko uvaríš tradičným spôsobom.Ale ak sa chceš naučiť vykosťovať tak to skúšaj v ochranných protirezných rukaviciach.Minule som ich videl v jednom obchode kde ponúkajú stavebný materiál.Srdečná vďaka.
Ďakujem ti veľmi pekne @terinka55 a tiež ťa pekne pozdravujem.
Rád ťa,,vidím"priateľu a tvoju pochvalu si vážim.Vďaka.
Je to,len nepatrný pokus o varenie metódou sous vide,ale bol som spokojný,keďže pri porcovaní kolienka mi z neho samovoľne vytekala šťava.Je to síce zdlhavejší proces,ale jedno čo nemám rád je vysušené mäso.Vyznáš sa v gastronómii ako málokto.Táto technológia je v našich domácnostiach ešte takpovediac tabu.Ďakujem ti pekne kamarát.
Priateľu ja som zo sáčku neodsával vzduch.Mám na tieto účely špeciálnu fóliu v ktorej sa dá piecť a variť.Syn ju priniesol,ale určite to dostať aj v obchodoch.Som doma 6 x do roka mne by sa takéto investície veľmi neoplatili.
Ďakujem ti pekne @methi .
Úprimne povediac išlo mi skôr o ukážku ako vykostiť bravčové kolienko,keďže mi prišlo na um ako sme raz na futbalovom turnaji varili paprikáš z paprčiek a kolienok.Dá sa to mäso samozrejme aj s kosťou posekať,alebo popíliť čo sme aj s paprčkami spravili,ale kolienko na také účely radšej vykostené.Nemáš mi čo ďakovať Evička,som naozaj rád,že ťa recept inšpiroval.To ja ti srdečne ďakujem.
Ďakujem ti pekne @sovka62 .
Ďakujem ti veľmi pekne @tiginko .
Mäso bolo potrebné rozkrojiť, keďže v jednom bode bolo pozdlžne rozštiepené.Nato aby mäso držalo pokope by som musel použiť prát resp.spojivo ako pri mojom recepte ,,roláda z kuracieho stehna."Samozrejme korenie sa dá na mäso aplikovať aj na začiatku varenia.Ja som ho použil po uvarení ako sa to robí pri paprikovom bôčiku,alebo laloku.S receptom prosím môžeš hýbať podľa tvojho uváženia a fantázie.Ďakujem ti za tvoj záujem a želám ti všetko dobré.
Pekný večer @evia .Mäso sa dá uvariť samozrejme aj v tlakovom
hrnci už,len prosím musíš dávať pozor aby sa ti nerozvarilo.Alebo si ho uvar len tak voľne vo vriacej vode pridaním soli,cesnaku,celého čierneho korenia a prípadne s trochou bobkového listu.
je to uplne iny recept, ale urcite sa tlakovy hrniec pouzit da ;-)
Potravinárska fólia udrží nejaký ten okrúhly tvar,ale aby sa mäso pri varení zlepilo sa musí zasoliť a vymasírovať v natom určenom zariadení aby sa z mäsa uvolnili bielkoviny lepkavej konzistencie.Druhá alternatýva je už horevyššie spomínaný prát.Najlepší je z hovädzieho mäsa.Spájali sme s ním dva kusy suroviny v celok.Budeš mať nejaký dotaz tak mi napíš,ale nie na TS,keďže ho mám off.Nemáš čo ďakovať,rado sa stalo.