Vanilkový extrakt fotorecept

spydigy - fotkaspydigy, 1. júna 2014
Vanilkový extrakt (fotorecept)
Foto: spydigy

Velmi casto pouzivam vanilkovy extrakt, davam ho skoro do vsetkeho co sa tyka pecenia. a prislo mi dost drahe davat 7€ za taku malicku 1dcl flasticku. Tak som sa rozhodla, ze si spravim domaci :)

Suroviny

1 L
12 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    nachystame si veci

    Vanilkový extrakt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vanilkovy struk si prerezeme 1cm od vrchu. Semiacka nevybieme!

    Vanilkový extrakt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do jednej flasky davam 3 struky (objem je 2,5dcl)

    Vanilkový extrakt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom flasky naplnime vodkou a uzavrieme. Trosku pretrepeme a dame na chladne tmave miesto na dobu 2-3 mes. Flasku treba tretrepat tak zhruba kazdy tyzden mozno raz za 2 tyzdne

    Vanilkový extrakt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a je to :)

    Vanilkový extrakt (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
Ja som kupovavala cez www.pravavanilka.sk ... Raz za cas viac kusov a narobila som si cukor aj extrakt... Teraz pozeram, ze stranka uz je presmerovana na inu-cesku stranku aj ked tovar ostal... S www.pravavanilka.sk som mala dobre skusenosti: struky pekne plne a skor maksie ako preschnute.
mám zarobené od septembra, do každej či už piškoty cvrknem, či do krému, objednala som vtedy tu 15 ks za 11,99 bez poštovného, bola akcia, 5 som dala do extraktu, 5 do cukru a 5 používam na vyškrabkávanie
@safran , prišli mäkké, plné, zdravé struky, objednaj si tam, prerataj s poštovným a máš
 www.prava-vanilka.sk/pravavanilka/eshop/6-1-Vanilka-v-skle...


neskôr som objednala aj burbon, ale ja osobne, no nie som znalec, ale nevidela som rozdiel, grády má aj madagaskar, aj burbon
Veľmi chválim tento recept, tiež si už roky vanilkový cukor aj extrakt robievam už celé roky vlastné a nedám na ne dopustiť, milujem vanilku... Ale doporučujem zmeniť druh vanilky podľa rady od @havino :)
@renulienka vies co flasky som zhanala asi pol roka take pekne.. uz som dokonca aj pozerala na nejakej stranke kde, ktore rucne robili som si ich dala objednat a odpisali mi asi az po 2 mes.. a uz som bola z toho uplne taka zufala a isla som do kiku pozriet a tam som nasla tieto flasky za 50centov a boli posledne 4ks proste cakali na mna :D
@spydigy s tými informáciami, čo som získala, chválim recept, rady aj skvelé nálepky... ďakujem Tebe aj @havino , pre mňa výborný tip, @megdesign to akože máš aj struky? (tobolky) vanilkové? vie to tunajší hmyz opeliť, či opeľuješ štetcom?
"Patrí do čeľade orchideí. Vytvára asi meter dlhé úponky. Ideálna ako izbová rastlina v závesnom črepníku alebo v nádobe s opornou mriežkou. Viacročná. Vanilkové struky sa vyvinú zo žltých kvetov kvitnúcich v lete. Opelenie sa vykonáva ručne - čnelka sa opatrne nahne smerom dole a na bliznu sa jemným štetcom nanesie peľ. Dodávame dve silné rastliny v 12 cm črepníku."

8,5€
A potom nasleduje fermentacia:

"Suchá, čiže mexická metóda natrhané tobolky nechá zvädnúť v tieni, potom sa balí do vlnených prikrývok, aby sa zaparili. Následne sa suší na slnku. V noci, keď sa ochladí, sa zatvárajú do nepriedušných skríň. Celý proces sa opakuje niekoľko týždňov, kým tobolky zhnednú a získajú charakteristickú vôňu.
Mokrá cesta sa odlišuje od prvej najmä tým, že sa zozbierané tobolky, skôr než sa podrobia striedavému sušeniu na slnku, ponoria na 10 až 20 sekúnd do vriacej vody, potom sa osušia a následne sa sušia rovnakým spôsobom ako pri predchádzajúcej metóde."
Vsak som ti napisal ako sa to da, tam je link na farmu :-)
Len tak zo srandy vanilka nie je druhe najdrahsie korenie, asi je tam daaky technicky problem co soudruzi v nemecku nevyriesili.
@megdesign už som pestovala všeličo.. citróny, mandarinky, figy, granátové jablká, búrske oriešky... no v našich podmienkach je to skôr také hrajkanie, než skutočné pestovanie. O pestovaní vanilky som čítala, je to dlhodobá záležitosť a ešte aj piplačka. Však preto aj tá cena. Ja by som veru čakať na úrodu 5-7 rokov nevydržala a potom s ňou ešte absolvovať tortúru s opeľovaním a špeciálnym dozrievaním. Nie som taká trpezlivá :-) Každopádne držím ti palce a tu ti pripájam link, možno sa dozvieš niečo užitočné pre teba (viď užívateľ ichbinich)  www.modrykonik.sk/forum/recepty/kde-kupim-dobru-vanilku...
@katka78 ja mam doma kumquat a citronovnik pravy, uroda druhym rokom a citrony su ze ako päste. Neprehanam. Ziadne opelovanie, len na juh orientovany balkon a v zime v byte ;) Olejnicu podzemnu sme s otcom uspesne pestovali 8 rokov. Figovnik mam 5-tym rokom vonku na zahrade u svokrovcov, ziadne special staranie sa. Rodi druhy rok. Teraz najnovsie zasadene vedla figovnika rezidentne kiwi do +30°C, plne kvetov. /to su take samoopelive, co nepotrebuju samciu a samiciu rastlinu a ako kolega z prace hovorieva - neskriabu v krku - bez chlpkov/. Neviem. Ale mne sa s tymto micurinstvom neako dari ;) Tfuj, tfuj, tfuj :)
@megdesign , o rastlinách mám informácií dosť :-) ale napriek tomu sa mi páčil koment o 11.51, skôr som chcela poznať Tvoje vlastné skúsenosti... fakt máš vlastné tobolky vanilky? Olejnicou podzemnou si ma teda dostal :D (Podzemnica olejná) a už nespamujem @Spydigy prepáč, neodolala som... aj som sa niečo nové naučila, takže dík!
Choroby:

druhy Mycosphaerella na obilninách, banánoch a olejnici podzemnej;. Phakopsara pachyrhizi a Phakopsara meibomiae na sóji;. Phytophthora Ínfestans....

Alebo:

Vo vlhkých oblastiach sa pestuje banánovník a rôzne okopaniny, v riečnych údoliach ryža, v suchších fazuľa, olejnica podzemná,, pšenica a kukurica.

Zdroj:  www.svet-dovoleniek.sk/krajiny/kongodem/...


ach jaj.... Zas odbornici, co poznaju len podzemnicu... Sorry za spam :)
@megdesign , nechápem, čo sa hneváš, pomýlil si sa a mňa to kúzlo nechceného pobavilo, no a čo? nič na tom nie je... žiadna škodoradosť, môže sa stať hocikomu...radšej pridaj foto vanilkových toboliek, nech Ti ich môžeme závidieť :-)
a čo tak vanilku dopestovať? hmmm @megdesing , čo môžem a viem, dopestujem, ale kým ju dopestujem tie roky, s čím budem ochucovať pečenie? ak odmietam vanikové cukry s uhlím a minimálnym podielom vanilky? a vôbec to bavkanie sa so samopaľovaním a čo ja viem čím ešte a že dorastie do neviem akých rozmerov a potom ich sušiť nejako striedavo, no dakujem, kúpim hned zajtra, hrajkať sa budem s iným
@megdesign , necítim sa o nič múdrejšie ako ty ;-) čo si sa zle vyspal? inokedy si bral kartu slovami : som rád, že som ťa pobavil...aj ja sa na sebe zasmejem, ked niečo skomolím :-) ale ako vidím, držíš sa svojho pomenovania, tak to berieš asi veľmi, veľmi vážne. Vôbec nevylučujem, že sa ti niečo dobré podarí, držím palce!
@havino.... mno ono aj ked kupis selatko, tak ho hned nezabijes na oskvarky a maso, ale ho vykrmis... Na niektore veci je dobre si pockat, ci? Aj semena mrkvy nevaris v polievke, ale sadis, aby vyrastli, nie? ;)

Pohrat sa s inym mozes aj po opeleni vanilky... Aspon budu ruky po vanilke vonat :P
Len toľko - vanilkový extrakt v liehu mám už dlho, teda, vo vodke, ktorú občas dolievam, ale mám v tmavej fľaštičke. Je lepšie ju mať v takej ako v bielej, ale ak je v chladničke, hádam ani nevadí. A kupovala som ju tiež v Lídli, naposledy keď bola, tak dlho zostávala v regáli, už ju tak nekupovali ako zo začiatku, keď už na druhý deň po nej nebolo ani stopy.
Dakujem za recept aj za nalepky. Coskoro spravim, ved Vianoce su pomaly pred dverami a vanilka je tu v CH nehorazne draha.

Pridaj komentár k receptu: