Foto: niniatko
Všade, kde som sa pozrela sa spomínal vanilkový extrakt a keďže som nevedela čoto a kdeto, tak som si to nakoniec našla a rozhodla Zobraziť celý popisVšade, kde som sa pozrela sa spomínal vanilkový extrakt a keďže som nevedela čoto a kdeto, tak som si to nakoniec našla a rozhodla spraviť sama.
príprava
Postup
-
1
Prichystáme si suroviny. Cukor môžete, ale aj nemusíte dať. V pôvodnom recepte sa píše na 0,5 l vodky až 7-8 strukov vanilky, no mne sa osvedčilo aj týchto 5. Vodka by mala mať maximálne 40 % a mala by byť kvalitná. Tiež budeme potrebovať 0,7 l pohár, ktorý sa dá dobre vzduchotesne uzatvoriť.
-
2
Pokiaľ máme pollitrovú fľašku vodky a chceme ju použiť, odlejeme si cca 0,5 dcl. Nasypeme cukor a poriadne pretrepeme.
-
3
Vanilkové struky pozdĺžne prerežeme (ja som ich nechala pri vrchu spojené). Môžu sa i rozrezať na 2-3 cm dlhé kusy.
-
4
Struky vložíme do fľašky tak, aby boli celé zaliate a fľašu poriadne uzavrieme. Uložíme na chladné a tmavé miesto, nie však do chladničky (napr. komora alebo pivnica). A každé 2-3 dni asi 30 sekúnd pretrepávame.
-
5
Extrakt sa dá použiť po 4 týždňoch. Ideálny je však po 2-3 mesiacoch a najlepší po 6 mesiacoch dozrievania. (Na obrázku je extrakt po 2 týždňoch.)
Vanil. struk je velmi drahy. Volakedy som ho kupovala v Prahe, teraz dostat aj tu. Ja mam esenciu pravu , holandsku. Kupila mi vnucka v Nitre v nejakom spec. obchode. Objem 60 ml, napisane na sympatickej tmavej flasticke:Organic vanilla extract
zlozenie:voda, org. etylalkohol 35%, extrakt z luskov vanilky. Je to drobnym pismom pisane a prelepeny povodny angl. text slovenskym prekladom. Nevidim zretelne precitat.
to cakes,puddings and sweets.
a tam ma vyšli aj s poštovným 6€ a niečo 5 ks, čo je stále omnoho lacnejšie ako v obchode
@marienka44 ďakujem, chyba opravená