Vanilkový extrakt fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 31. augusta 2012
Vanilkový extrakt (fotorecept)
Foto: niniatko

Všade, kde som sa pozrela sa spomínal vanilkový extrakt a keďže som nevedela čoto a kdeto, tak som si to nakoniec našla a rozhodla Zobraziť celý popisVšade, kde som sa pozrela sa spomínal vanilkový extrakt a keďže som nevedela čoto a kdeto, tak som si to nakoniec našla a rozhodla spraviť sama.

10 minút
príprava

Suroviny

500 ml
5 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Prichystáme si suroviny. Cukor môžete, ale aj nemusíte dať. V pôvodnom recepte sa píše na 0,5 l vodky až 7-8 strukov vanilky, no mne sa osvedčilo aj týchto 5. Vodka by mala mať maximálne 40 % a mala by byť kvalitná. Tiež budeme potrebovať 0,7 l pohár, ktorý sa dá dobre vzduchotesne uzatvoriť.

    Vanilkový extrakt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ máme pollitrovú fľašku vodky a chceme ju použiť, odlejeme si cca 0,5 dcl. Nasypeme cukor a poriadne pretrepeme.

    Vanilkový extrakt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vanilkové struky pozdĺžne prerežeme (ja som ich nechala pri vrchu spojené). Môžu sa i rozrezať na 2-3 cm dlhé kusy.

    Vanilkový extrakt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Struky vložíme do fľašky tak, aby boli celé zaliate a fľašu poriadne uzavrieme. Uložíme na chladné a tmavé miesto, nie však do chladničky (napr. komora alebo pivnica). A každé 2-3 dni asi 30 sekúnd pretrepávame.

    Vanilkový extrakt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Extrakt sa dá použiť po 4 týždňoch. Ideálny je však po 2-3 mesiacoch a najlepší po 6 mesiacoch dozrievania. (Na obrázku je extrakt po 2 týždňoch.)

Diskusia k receptu

rimanka3
No dobre, kto si to môže dovoliť, v poriadku. Ale v akom množstve ho používať, napr. krémy, pudingy pre deti , čo ten alkohol, určite nestačí pár kvapiek.
sovka62
Aj mňa by zaujímalo dávkovanie, ale aj chuť. Skúsila som vanilkovú príchuť do pečiva a moje výtvory získali tú hnusnú umelú pachuť, akú majú predávané výrobky z piškótového cesta, všelijaké bábovky, kucheny, štóly a podobne. Tak som ju rovno vyhodila.
niniatko
@rimanka3 @sovka62 používa sa predsa v takom množstve v akom sa píše v tom konkrétnom recepte, do ktorého sa má použiť a myslím si, že úplne v pohode stačí pár kvapiek, pretože ten extrakt po pár mesiacoch bude dostatočne silný a vanilka prerazí chuť alkoholu, no chuť zatiaľ neviem povedať, robila som ho prvýkrát a zatiaľ ešte nie je vyzretý
marikafil
Mne tiež nechutia tie kupované vanilkové extraky,ale keďže teraz až tak mnoho nepotrebujem, vyskúšam z menšej dávky - 1 struk vanilky a deci vodky. Malú fľaštičku mám, ani ma to nezruinuje. Za pokus to stojí.
marsis
A ten cukor tam musí ísť? Veď do múčnika ide cukor podľa receptu, nemyslím si, že má nejaký zvláštny význam v extrakte, v ktorom je dôležitý práve alkohol a vanilkový struk...
zdezda
...aj ja si vyrobím podľa tohto receptu 1dcl esencie, vanilkový cukor sa už robí v špajzičke, tak sa tam budú lúhovať spoločne :-))) dík
marienka44
@Niniatko , v druhej vete bod č.1 mas chybu: na 0,5 l vody namiesto vodky. :-)
Vanil. struk je velmi drahy. Volakedy som ho kupovala v Prahe, teraz dostat aj tu. Ja mam esenciu pravu , holandsku. Kupila mi vnucka v Nitre v nejakom spec. obchode. Objem 60 ml, napisane na sympatickej tmavej flasticke:Organic vanilla extract
zlozenie:voda, org. etylalkohol 35%, extrakt z luskov vanilky. Je to drobnym pismom pisane a prelepeny povodny angl. text slovenskym prekladom. Nevidim zretelne precitat.
to cakes,puddings and sweets.
evanaaa
@niniatko , ja mám poodbne urobený extrakt, s vodkou vo fľaške, a vodku dolievam, len neviem, či je kvalitná, kupujem malé kalíšky, jednorázovky, a mám ju v chladničke od minulého roka, len by sa tam zišli ešte ale dva struky, no aj mne sa zdajú drahé. Raz tu bol link na jednu pani, ktorá ich lacno predávala, mala som to využiť( 5 ks tuším za 5 eur). Píšeš, že nemajú byť v chladničke, teplo tomu neuškodí?
samanka
ja takto robím extrakt už dávno, dávam aj do plnky- tak za malú lyžičku a ak sa dáva do cesta, alkohol sa "vypečie", aróma zostane... netreba sa báť..:-)))
astheart
Je to opravdu velmi drahá záležitost...... Já jsem si z Dánska přivezla jejich vanilkový cukr. Je v kelímku asi jako malé jogurty a opravdu v tom není žádný ethylvanilín. Jsou tam zrníčka z vanilkového lusku. Cuť je vynikající. Bohužel po půl roce už tam mám na dně. Pak jsem ještě jeden lusk strčila do lahvičky po nescafeé a zasypala mletým cukrem. Voní to úžasně! Všude, kde je v receptu vanilková esence, nahrazuji tímto cukrem a je to v pořádku.
niniatko
@evanaaa neviem, či teplo neuškodí, robila som prvýkrát, hľadala som na viacerých stránkach, či už slovenských alebo anglických a všade písali že, má byť v chlade, ale nie v chladničke, tak ho mám uložený v pivnici... ja som si objednávala vanilkové struky z  www.prava-vanilka.sk
a tam ma vyšli aj s poštovným 6€ a niečo 5 ks, čo je stále omnoho lacnejšie ako v obchode
@marienka44 ďakujem, chyba opravená
rimanka3
tak dobre, skúsim z polovice. Ináč ja si vyrábam vanilkový cukor podľa receptu , ktorý robil v televízii Jamie. Vzal posekaný vanilkový struk, dal do mixéra a zmixoval s asi 100 g kr. cukru. Preosial, zbytok struku vrátil do mixéru a toto zopakoval niekoľko krát, kým na sitku nič nezostalo. na množstve tak nezáleží, čím menej cukru použijeme, tým je cukor voňavejší.Miniem asi tak 400 g cukru. On to dokonca robil len s prázdnym strukom, ale ja dávam celý.
medovnicek
vďaka za recept, vanilkový cukor si zvyknem robiť doma, musím si znovu objednať vanilkové lusky a môžem skúšať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia