Vanilkový extrakt (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Všade, kde som sa pozrela sa spomínal vanilkový extrakt a keďže som nevedela čoto a kdeto, tak som si to nakoniec našla a rozhodla spraviť sama.

10 minút
príprava

Postup

  1. Prichystáme si suroviny. Cukor môžete, ale aj nemusíte dať. V pôvodnom recepte sa píše na 0,5 l vodky až 7-8 strukov vanilky, no mne sa osvedčilo aj týchto 5. Vodka by mala mať maximálne 40 % a mala by byť kvalitná. Tiež budeme potrebovať 0,7 l pohár, ktorý sa dá dobre vzduchotesne uzatvoriť.
  2. Pokiaľ máme pollitrovú fľašku vodky a chceme ju použiť, odlejeme si cca 0,5 dcl. Nasypeme cukor a poriadne pretrepeme.
  3. Vanilkové struky pozdĺžne prerežeme (ja som ich nechala pri vrchu spojené). Môžu sa i rozrezať na 2-3 cm dlhé kusy.
  4. Struky vložíme do fľašky tak, aby boli celé zaliate a fľašu poriadne uzavrieme. Uložíme na chladné a tmavé miesto, nie však do chladničky (napr. komora alebo pivnica). A každé 2-3 dni asi 30 sekúnd pretrepávame.
  5. Extrakt sa dá použiť po 4 týždňoch. Ideálny je však po 2-3 mesiacoch a najlepší po 6 mesiacoch dozrievania. (Na obrázku je extrakt po 2 týždňoch.)