Foto: jenni
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Na začiatok si trstinový kryštálový cukor pomelieme alebo pomixujeme na jemné kryštály. Taktiež si pomixujeme mandle na menšie kúsky, nemusia byť rovnomerne pomleté či pomixované, bude fajn keď budú aj menšie aj väčšie kúsky. Mne sa mandle ani iné orechy nechce nikdy mlieť ručne, tak ich hodím do mixéra a mám hotovo.
- 2
Zmiešame si cukor s múkou, so soľou a vnútrom z polovice vanilkového lusku (druhá polovica pôjde do cukru na obaľovanie). Pridáme mandle a všetky suroviny premiešame. Pridáme na kúsky nakrájaný studený alsan a vypracujeme cesto, ktoré dáme odležať do chladničky aspoň na dve hodiny, aby sa nám s ním dobre pracovalo.
- 3
Odležané cesto vyberieme z chladničky a odoberáme z neho kúsky, z ktorých tvarujeme rožteky. Vytvarované rožteky poukladáme na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do prehriatej rúry na 15 minút.
- 4
Rožteky sú veľmi krehké, preto s nimi pracujte opatrne a po upečení ich nechajte aspoň 15 min. na plechu. Potom ich obaľte v zmesi práškového cukru, ktorý zmiešate s vnútrom z vanilkového lusku. V niektorých receptoch na vanilkové rožteky sa zvykne uvádzať, že sa obaľujú cukrom ešte teplé, ale tieto kvôli krehkosti takýmto spôsobom obaľovať neodporúčam, aby ste neprišli o krásne a chutné rožteky a nemali ich dolámané. Takže pomaly a trpezlivo, vyplatí sa vám to.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@jenni , prajem Ti šťastné a veselé Vianoce! :-)