Foto: zuzankaa12
Koláč zo špaldovej múky s minimom cukru.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
150 g |
|
20 g |
|
50 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
3 ks |
|
štipka |
|
Náplň: | |
500 g |
|
400 g |
|
40 g |
|
20 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
5 ks |
|
podľa chuti |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto zmiešať a vypracovať hladké cesto. Rozdeliť na dve časti. Cca jednu tretinu dať stuhnúť do mrazničky. Rúru vyhriať na 175°C. Zvyšok cca dve tretiny umiestniť na pomastený plech (25x35cm). Ja to robím malým valčekom priamo na plechu. Okraje trochu zdvihnúť cca 1,5 cm. Vložiť do vyhriatej rúry a predpiecť 10 minút.
- 2
Na náplň vyšľahať sneh zo všetkých 5 bielkov. V mise dobre rozmiešať dve balenia tvarohu so sirupom a vanilínovým cukrom. Sirup môže byť aj iný druh, napr. datľový, javorový, alebo z agáve. Kto nemá sirup, pridá 50 g cukru. Ďalej do hmoty zašľaháme žĺtky, jogurt a pudingový prášok, napr. Zlatý klas. Nakoniec ručne zamiešať tuhý sneh z bielkov a hrozienka.
- 3
Predpečené cesto vybrať z rúry, natrieť džemom, vyliať náplň a rovnomerne rozotrieť po celom ceste. Odložený stuhnutý kúsok cesta nastrúhať nahrubo po povrchu. Koláč vrátiť dopiecť do rúry na 30 minút, potom znížiť teplotu na 160°C a ešte dopekať cca 20 minút, kým tvaroh úplne nestuhne.
- 4
Pri chladnutí si povrch trocha "sadne", ale ak je dobre prepečený nebude to veľa. Preto treba ku koncu strážiť a prípadne ešte znížiť teplotu na 150°C. Krájať úplne vychladnutý. Dobrú chuť! Kto má rád viac sladké, môže si po povrchu pocukrovať. :D
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu