Tvarohový kvet

ela77 - bez fotkyela77, 16. decembra 2010
Tvarohový kvet
Foto: ela77

recept som našla už dávnejšie na internete, bol daný ale s inou plnkou, ale jeho konečný výsledok mi pomohol znovu sa vrátiť k tvarohovým Zobraziť celý popisrecept som našla už dávnejšie na internete, bol daný ale s inou plnkou, ale jeho konečný výsledok mi pomohol znovu sa vrátiť k tvarohovým závinom, ktoré sú oblúbené u môjho syna, len som po ich upečení mala vždy pocit, že to nie je vo vnútry dopečené (práve pre tú mokrú tvarohovú plnku)

25 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
40 g
350 ml, vlažné
1 káv.lyžica
2 PL
1 čaj. lyžicu
PLNKA:
500 g
2 PL
1/2 sáčku
1 čaj. lyž.




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, olej, soľ, vlažné mlieko, čaj. lyž. cukor a kvasnice. Po rozpustení kvasníc zamiesime cesto a dáme ho kysnúť asi hodinu. Po vykysnutí ho rozvaľkáme na pomúčenej doske( ako pri kysnutých závinoch) Plnku: pripravíme z 500 g. tvaroh jemný mäkký (najradšej používam z Lídla -tvaroh mäkký jemný vo vedierku s obsahom 500 g), pridám 2 pol. lyžice olej, pol sáčku vanilkový puding (používam ho na zahustenie namiesto vajíčka) a čaj. lyžičku vanilkový cukor (používam pravý vanilkový nie vanilínový). Všetko zmiešame. Plnku natrieme na rozvaľkané cesto a urobíme z neho dlhší závin, ktorý ešte pri prekladaní na plech trocha natiahneme, aby sme z neho mohli urobiť kruh.

    Tvarohový kvet - obrázok 1
  2. 2

    Tento závin ostrým nožom ponakrajujeme od krajov ku stredu. Nie však celkom prerezať.

    Tvarohový kvet - obrázok 2
  3. 3

    Jednotlivé narezané časti povytáčame aby ležali na reznej strane. S tvarohovou plnkou je to trocha komplikovanejšie, lebo je mäkká. (môžete na tento koláč použiť akúkoľvek inú plnku-kakaovú, makovú, orechovú apod. s tými sa to ľahšie obracia).

    Tvarohový kvet - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravený koláč necháme ešte podkysnúť asi 20 minút. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a riadne aj medzi zárezmi. Dáme ho piecť na asi 25 minút pri teplote 200 st. Celzia v elektrickej rúre. Po upečení ho môžme (nemusíme) posypať práš. cukrom. Práve pri tomto recepte mám istotu, že mi koláč ako závin pri pečení nepraskne a že je cesto všade dobre prepečené. Dobrú chuť.

    Tvarohový kvet - obrázok 4

Diskusia k receptu

tinca
páči sa mi ten spôsob prípravy koláča, ja mám svoj rcp na kysnuté a ako píšeš bude orechový ten mám najradšej s tvarohom sa moc nekamarátim. Už je v KK.
bobarka
Krásny koláčik,chutný,vonia až sem.Ešte som taký recept nevidela.
jerica
pekné , prekvapenie pre moje nevesty , ukladám:-))
babidka
asi pred rokom bol tu na Vareche tento kolac plneny makom . ziskal si velky obdiv / aj moj/ a odvtedy ho robievam . bohuzial ho autorka stiahla , ale tento tvarohovy je taky isty dobry - v podstate sa da robit s hociakou plnkou . Som rada , ze si ho dala @ela na Varechu :-)))
arasidka
súhlasím, je to zaujímavé a verím, že aj chutné.Netradičné na pohľad.
helca103
veľmi pekne vyzerá chcela som robit tvarohovú štrúdlu ale asi urobím toto......
pivonka
Na prvý pohľad som predpokladala dajakú zvláštnu formu - a taký skvelý nápad a pritom jednoduchý.
hubarka35
kde vy na také nápady chodite,je to krasne na pohlad a ešte aj jedlé,vdaka za receptik-foto....ja si musim dalšiu knihu založit na recepty z varechy aku každemu receptu si napišem od koho je...
jatanika
tiež ho poznám ako makový a táto tvarohová variácia sa mi veľmi páči...
ela77
Som rada, že som prispela k vašim inšpiráciám, len som urobila trocha väčší otvor v strede. Ak nechám menší , tak pre istotu dávam do stredu okrúhle koliesko na vykrajovanie aby sa pri pečení urobil pekný stred, ono by to šlo vylepšiť ešte tým, že do stredu by sa urobila placka s plnkou. Niekde som raz videla, ako na tú placku v strede dali urobené gulôčky z cesta a to po vykysnutí a upečení vyzeralo veľmi pekne. Hoci to bol recept na prípravu iného koláča, dalo by sa to použiť aj v tomto prípade.
lubjak
krasna inspiracia,tu plati,ze aj oci sa musia najest,velmi pekne ,dakujem
porzellanka
Super napad. Teraz si ma ale inspirovala, prednedavnom zverejnila @jerica recept na viedenske knedle v babovkovej forme ... skusim nabuduce zavin dat do babovkovej formy. Davam vela tvarohu a obycajne mi praskne a sa mi trochu roztecie... myslis, ze to bude fungovat?
ela77
pre@porzellanka , ja preto dávam do toho tvarohu ten puding, on tú vlhkosť vsiakne a preto tento koláč takto narezaný viem, že je prepečený a nie je cesto zmáčané akoby nedopečené (čo sa mi často stávalo a býva to aj v kupovanom hotovom tak). V tej bábovkovej forme to môže prasknúť hore, ale ako si spomínam raz niekto dával radu, že do cesta pred pečením napichá paličky surových nudlí, alebo niečo ako špagety, len to musí mať dutinku.
ela77
ešte som zabudla pripísať, že kedysi som dávala do tvarohovej plnky sušené mlieko na zahustenie, plnka získala na chuti, ale to je dnes také drahé, že som to prestala robiť a dávam ten puding alebo niekedy nastrúham piškóty. Pri tejto kvetinke ale nič nepraskne, lebo to urobíš narezaním sama už pred pečením. Viem , že závin je závin.
perla61
je to nádhera, tiež mi tvarohový závin praskal a teraz vďaka Tebe budem za šikovnú. Milé varecháčky a všetci návštevníci tejto fantastickej stránky želám Vám krásne Vianočné sviatky a veľa skvelých a pokojných dní vo svojich rodinách.
evanaaa
Perla61, ďakujeme, aj teba krásne sviatky, samozrejme, aj ostatným.
Ten koláčik pekne vypadá, len som hľadala, kde ide ten "čaj", až potom som zbadala, že to je čaj. lyžička ( stačí- 1 čl ). Tvaroh mám rada, je to dobrá inšpirácai aj na slávnostnú príležitosť. Toto som adresovala zasa Ela 77. Aj ja dávam puding alebo Zl. klas do tvarohu, niekedy aj celý balíček - ten vanilkový ho aj ochutí a zafarbí.
regina11
Aký krásny tvarohový koláč, ukladám do KK. Nádhera.
stella1
jedným slovom-nádhera - mňam, tiež si ho ukladám a hneď zajtra skúšam
hannah22
ukladám a žasnem aká si šikovná, dobrý nápad ukladám..... :))
zdezda
nádhera, inšpirovala si ma, určite ho upečiem podľa tvojho receptu, ďakujem a krásne sviatky prajem :-)
libina
no krásny koláčik, ja som dnes piekla s troma plnkami v jednom, bol z toho štedrákový kvet. Ďakujem za skvelý nápad! Všetkým krásne Vianoce!
sbsgabi
robila som a veľmi sa mi vydaril ale som robila menšie a plnila som s makovou , orechovou , tvarohovou plnkou
jasimk
aj ja som ho robila, len som ho este po potreti posypala skoricovym cukrom a krasne rozvoniaval. Mnamka!
hubata
Už som ho voľakde videla, ale nevedela som ako urobiť tie kvety..... a teraz už viem. Ďakujem a papááá E.....ka
evusik
včera som upiekla a bol vynikajúci, polovicu sme zjedli, polovicu som zabalila deťom a večer nezostal ani kúsok .... dnes mám zamiesené znovu... výborný recept, vrele odporúčam :-)
betka11
už som piekla jeden kysnutý kvet a vyskúšam aj tento ale orechový alebo kakaový,tvaroh nemôžme ďakujem za inšpiráciu
elisticka
super krasa vidim kolacik az dnes no aj tak som rada ze som ho objavila to je naozaj super....dakujem ukladam do kk.
tetuska
krásny a určite aj chutí, vyskúšam s makom aj tvarohom ešte tento týždeň, sme 5-ti, takže sa po ňom len tak zapráši...
jamalinka
no aj ja sa pripájam a veľmi chválim, je to úžasné, že ste také kreatívne žienky slovenské, tiež som tento recept našla až teraz a určite ho vyskúšam.
cupcake
Nadhera, urcite ho vyskusam, tiez neviem, preco som nan neprisla skor. Vyzera nadherne, ako majstrovske dielo a chuti urcite vyborne. Pripomina mi svadobny tvarohovy kolac, co pekavala manzelova teta z BB na svadby. Moj manzel bude pozerat, vzdy ho miloval. Vdaka.
ela77
@krasomil neprovokuj!!!!, že iba chlopi vedia variť, že,??? vychválili sme ťa, ale už chýbaš na vareche, aby sme sa aj pobavili. a huby si sľubil dať avízo a nič. Dnes som prišla sklamaná už tretí raz v tomto lete na Važci a nič. Ostatným ďakujem, že sa aj ked neskôr, ale predsa dostali k receptu a pomohol.
babkamt
ela77,krásny koláč,určite aj chutný,ukladám do kk,tvarohové máme radi
bibia1
nádhera, tvaroh máme radi, ukladám, ďakujem
myalab
@ella77 Isla som Ta trochu prelustrovat :) to je náááááááádhera. Si Ty ale sikulka. Urciite sa budem snazit vyskusat pri najblizsej prilezitosti.

Vies obycajne si zeny roky uberaju a ja tak vyzeram, ze si musim 70 rokov pridat :) blizsie
anykama
Už týžden rozmýšlam nad štedrákom,ale už si ma inšpirovala ,urobím menšie kvetinky a naplním troma plnkami Ďakujem .
marijanka712
To je krásný kvet hned ma napdlo, že ja to uložím do bábovkovej formy mám takú rozoberatelnú treti diel tortovej skladačky a takto to bude pravidelnejšie, ale ten tvoj nemá chybu si šikovnica mne to do teraz nejak ušlo ešte dobre že sa občas hrabeme aj v starých receptoch chválim ta za tento bomba recept....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia