Foto: ancicka
Trnky sa zberajú na víno väčšinou v druhej polovici oktobra,ked ich trocha oparí prvý mrazík.Tohto roku je najvyžší čas,lebo mrazík ešte nebol Zobraziť celý popis Trnky sa zberajú na víno väčšinou v druhej polovici oktobra,ked ich trocha oparí prvý mrazík.Tohto roku je najvyžší čas,lebo mrazík ešte nebol a trnky pri oberaní už opadavajú.Trnkové víno je výborné , výroba je jednoduchá ale trochu zdlhavá.
Postup
-
1
Nazberané trnky očistím a umyjem,
-
2
časť trniek som popučila,aby víno začalo skôr kysnúť,
-
3
A potom trnky nasýpem do čistej fľaše,
-
4
cukor zalejem vlažnou vodou a miešam ,kým sa cukor nerozpustí.
-
5
Potom sirup nalejem do fľaše.Pri kvasení trnky plávajú na povrchu,ale počas kvasenia padajú na dno.
-
6
Uzatvorím kvasnou zátkou,na vzduchotesno.Počas kvasenia unikajú bublinky.Ked je víno vykvasené ,bublinky už neunikajú. Prvé 4 týždne by malo víno kysnúť pri izbovej teplote,potom môžme premiestniť do miestnosti z nižšou teplotou.Víno kysne aj 2 mesiace.
-
7
Počas kvasenia sirup je mútny,trnky začínajú sirup sfarbovať na červeno.Vrch sa spení a trnky začnú pomaly počas kvasenia padať na dno./10 dní./
-
8
Po 1 mesiaci kvasenia.
-
9
Akonáhle prestane víno bublinkovať,hned treba scediť do nejakej väčšej nádoby cez sitko a to iba po mútny spodok.
-
10
Potom čisté víno naspäť stiahnuť do čistej fľaše,zatvoriť kvasnou zátkou a nechať ešte odstáť.Ono ešte bude pár dni bublinkovať .Potom kvasný úzaver odstraniť,uzatvoriť a nechať ho vyčasovať.To už je na každom,že koľko....
@k599 ,trnkové víno sa pije v málom množstve,skoro ako liek ,ale ked postojí pár rôčky,tak je výborné aj na posedenie.
@margaretka28 ,snažím sa...
@nalpa ,dakujem.
afataga,ja som raz skúšala tiež s kvasinkami,tiež mi nechutí.Mám ho ešte asi 3 fľaše,dobré že som nerobila vo veľkom.urobila som len v 5 l fľaši na skúšku a urobila som dobré.Toto víno má celkom inú chuť ako s kvasinkami.Necháme ho odstáť aj 3 roky a tak sa konzumuje,je fajné odstaté.
Postup aj foto sú výborne:-)