Trnkové víno (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Trnky sa zberajú na víno väčšinou v druhej polovici oktobra,ked ich trocha oparí prvý mrazík.Tohto roku je najvyžší čas,lebo mrazík ešte nebol a trnky pri oberaní už opadavajú.Trnkové víno je výborné , výroba je jednoduchá ale trochu zdlhavá.

Suroviny

Postup

  1. Nazberané trnky očistím a umyjem,
  2. časť trniek som popučila,aby víno začalo skôr kysnúť,
  3. A potom trnky nasýpem do čistej fľaše,
  4. cukor zalejem vlažnou vodou a miešam ,kým sa cukor nerozpustí.
  5. Potom sirup nalejem do fľaše.Pri kvasení trnky plávajú na povrchu,ale počas kvasenia padajú na dno.
  6. Uzatvorím kvasnou zátkou,na vzduchotesno.Počas kvasenia unikajú bublinky.Ked je víno vykvasené ,bublinky už neunikajú. Prvé 4 týždne by malo víno kysnúť pri izbovej teplote,potom môžme premiestniť do miestnosti z nižšou teplotou.Víno kysne aj 2 mesiace.
  7. Počas kvasenia sirup je mútny,trnky začínajú sirup sfarbovať na červeno.Vrch sa spení a trnky začnú pomaly počas kvasenia padať na dno./10 dní./
  8. Po 1 mesiaci kvasenia.
  9. Akonáhle prestane víno bublinkovať,hned treba scediť do nejakej väčšej nádoby cez sitko a to iba po mútny spodok.
  10. Potom čisté víno naspäť stiahnuť do čistej fľaše,zatvoriť kvasnou zátkou a nechať ešte odstáť.Ono ešte bude pár dni bublinkovať .Potom kvasný úzaver odstraniť,uzatvoriť a nechať ho vyčasovať.To už je na každom,že koľko....