Trnkové víno (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Trnky sa zberajú na víno väčšinou v druhej polovici oktobra,ked ich trocha oparí prvý mrazík.Tohto roku je najvyžší čas,lebo mrazík ešte nebol a trnky pri oberaní už opadavajú.Trnkové víno je výborné , výroba je jednoduchá ale trochu zdlhavá.
Postup
- Nazberané trnky očistím a umyjem,
- časť trniek som popučila,aby víno začalo skôr kysnúť,
- A potom trnky nasýpem do čistej fľaše,
- cukor zalejem vlažnou vodou a miešam ,kým sa cukor nerozpustí.
- Potom sirup nalejem do fľaše.Pri kvasení trnky plávajú na povrchu,ale počas kvasenia padajú na dno.
- Uzatvorím kvasnou zátkou,na vzduchotesno.Počas kvasenia unikajú bublinky.Ked je víno vykvasené ,bublinky už neunikajú. Prvé 4 týždne by malo víno kysnúť pri izbovej teplote,potom môžme premiestniť do miestnosti z nižšou teplotou.Víno kysne aj 2 mesiace.
- Počas kvasenia sirup je mútny,trnky začínajú sirup sfarbovať na červeno.Vrch sa spení a trnky začnú pomaly počas kvasenia padať na dno./10 dní./
- Po 1 mesiaci kvasenia.
- Akonáhle prestane víno bublinkovať,hned treba scediť do nejakej väčšej nádoby cez sitko a to iba po mútny spodok.
- Potom čisté víno naspäť stiahnuť do čistej fľaše,zatvoriť kvasnou zátkou a nechať ešte odstáť.Ono ešte bude pár dni bublinkovať .Potom kvasný úzaver odstraniť,uzatvoriť a nechať ho vyčasovať.To už je na každom,že koľko....