Treska v jednom hrnci

staja - fotkastaja, 2. decembra 2013
Treska v jednom hrnci
Foto: staja

Snažím sa variť čerstvé ryby, ale keď nie je táto možnosť, použijem aj mrazené. Ponúkam veľmi rýchly, chutný a snáď aj zdravý recept na Zobraziť celý popisSnažím sa variť čerstvé ryby, ale keď nie je táto možnosť, použijem aj mrazené. Ponúkam veľmi rýchly, chutný a snáď aj zdravý recept na ich prípravu. Veľkou výhodou je rýchla príprava v jednom hrnci.

4
porcie
15 minút
príprava
5+30 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg (alebo iné rybie filé)
3 ks
podľa chuti
1 dl
 (malé, najlepšie domáce)
100 g (alebo iný)




Postup

  1. 1

    Toto jedlo je veľmi nenáročné na prípravu: Očistené zemiaky nakrájame na hrubšie kolieska, polovicu z nich uložíme do väčšieho kastróla s hrubším dnom, kde sme na dno dali trochu olivového oleja a posolíme ich. Na to rozložíme krúžky cibule a filety tak, aby boli zemiaky pokryté. Ak nemajú glazúru, nemusíme rozmrazovať - napr. filé. Ak majú, ja ich rozmrazujem, lebo tá voda mi tam pripadá nadbytočná. Posypeme nejakým dobrým korením - zmesou, posolíme a pokvapkáme olejom. Pokryjeme zvyškom zemiakov, opäť posolíme, môžeme posypať obľúbenými aromatickými bylinkami.

  2. 2

    Prichádza finále - zvyčajne som na vrchnú vrstvu zemiakov dala pohár domáceho leča. Teraz som mala v chladničke polovicu fety, tak som ju postrúhala a až potom som dala lečo. Bol to dobrý nápad a feta veľmi dobre celé jedlo dochutila. Samozrejme solíme primerane, ako sme zvyknutí. Na záver pokvapkáme ešte celé jedlo olivovým olejom - nešetríme, ak ho máme radi.

    Treska v jednom hrnci - obrázok 2
  3. 3

    Varíme, resp. dusíme 30 minút, odkedy jedlo začne variť - stíšime oheň na plyne a pomaly dusíme. Občas môžeme kastrólom potriasť, aby sa nám to veľmi nepripieklo. Jedlo pustí dosť šťavy, takže netreba ani podlievať. Na tanieri posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou, cíbikmi alebo niečím pekným zeleným, aby nám to aj oku lahodilo a zaželáme si dobrú chuť.

    Treska v jednom hrnci - obrázok 3

Diskusia k receptu

marianne
ja mam taketo jednohrncove rada:-)) ani ten syr uz nemusim...to leco je tam dobre
nonna
Zdravé, už len pre to, že treska je najchudšia ryba, má len 1% tuku/100g a to sú predovšetkým nenasýtené omega-3-kyseliny, pre organizmus vítané. Aj chutné toto dielko určite je, lečová zelenina a syr spravia chuť menej výraznej rybacej chuti. Ak môžem doplniť to korenie, dobrá je zmes na ryby. A je aj špeciálne na morské. Zle by nespravili ani provensálske bylinky, či bylinková zmes na šalát. Ukladám do KK!
staja
Ďakujem za pozitívne komentáre, @marianne , @nonna , aj @micanela ,
Doporučujem vyskúšať, je to mimoriadne rýchly recept, lebo netreba rozohrievať rúru, zemiaky sú rýchle očistené a je to šetrne pripravené a veľmi chutné.
staja
@nonna , ja používam korenie na ryby, čo som si priniesla z Turecka, inokedy provensálske, ale aj oregano, môže byť majorán - väčšinou to obmieňam, nie všetky naraz, aby bola iná chuť, lebo to robievam pravidelne.
caterina
urcite vyborne jedlo, rybky mam velmi rada a tento recept je lahky na travenie ;)
julica
Mnam, rychlo do postele, aby ma presla chut :)
nonna
Môžem sa spýtať, či to turecké korenie má veľmi odlišné zloženie od nášho, prípadne, či je v niečom výnimočné, nejaká výnimočnejšia zložka? Bylinky nemôžu nič pokaziť. Naopak a prospejú aj zdraviu.
staja
@nonna , to turecké korenie som kúpila vážené v obchode, nie je tam zloženie, je to nejaká veľmi príjemne voňajúca a chutná zmes korenín a bylín. Podobne mám aj na mäso, ale to inak vyzerá aj inak vonia, je aromatickejšie a sú to viac koreniny. To mäsové sa tuším predáva ako osmanské.
nonna
Vďaka za odpoveď, škoda, že zloženie "neprezrádzajú". Dosť by ma to zaujímalo. A neskúšala si porovnať, čiže trebárs keď dávaš len do múky, myslím rybu, jeden kúsok okoreniť aj s naším a porovnať chute? Tak by dal zistiť aspoň chuťový rozdiel, či je veľký a ktoré je lepšie.
staja
@nonna , ja tie naše zmesi veľmi neobľubujem, lebo obsahujú dosť soli, radšej si vykombinujem sama bylinky (tie si aj sama pestujem) a korenia. Rôzne korenie z Turecka nosíme pravidelne z dovolenky, krásne voňajú a výborne chutia.
evanaaa
Tento spôsob prípravy v hrnci sa mi zdá lepší ako ten, čo som ja raz skúšala, podomne, zemiaky, rabie filé a .....už sa ani nepamätám, bolo to dávno, len viem, že filé sa mi rozpadávalo a zemiaky boli ešte polosurové, musela som improvizovať, rybu vybrať a zemiaky dopiecť, aby sa to dalo jesť. Teraz už viem, že do rúry ich treba predvariť, tak dúfam, že na vrchu, v hrnci sa to nestane.
evanaaa
opravujem:.....skúšala, podobne, zemiaky, rybie filé.......
staja
@evanaaa , určite netreba zemiaky predvárať, naopak sú mäkké a chutne nasiaknuté tou rybkou a koreninami a ako vidíš na tanieri je aj dosť šťavy, ktorá sa uvoľní pri dusení. Stačí raz vyskúšať a recept sa dostane medzi tie, ktoré robievame pravidelne - je veľmi rýchly.
58vlasta
Tiež uprednostňujem takéto jednohrncové varenie. Robievam takéto filé alebo iné rybky s brokolicou, mrkvou a inou zeleninou. Častokrát aj bez oleja alebo iného tuku alebo s maslom. Podobne varím jednohrncovo aj jedlá s ryžou. Dobré na tom je to, že stačí pätnásť minút vrenia a jedlo je rýchlo hotové. Niekedy nahrádzam ryby syrom tofu alebo hríbami - šampiňóny, kuriatka alebo aj sušené predvarené.
staja
@58vlasta , tiež používam ďalšie suroviny a aj zeleninu podľa sezóny a je dobre mať niekedy rýchlo navarené. Treba využívať popri osvedčených často aj pracných receptoch aj tekéto racionálne a jednoduché.
marianne
@staja musim sa Ti podakovat je to mimoriadne vyborne.Fotky sa mi v poslednom case nechce pridavat,ale aspon takto Ti davam na znamost,ze to je super recept.Piekla som to ale, na 200 stupnov,lebo som sa bala,ze sa mi surove zemiaky nespravia a dala cerstve bylinky oregano aj matu. Radim so stalicovych receptov:-) Vdaka
staja
@marianne , s čerstvou rybkou to je vyšší level a čo sa týka dusenia alebo pečenia, netreba sa báť - je tam dosť šťavy (pustia ju zemiaky, rybka aj lečo - pričom v lete dávam čerstvé rajčiny a papriku) a keď si uvedomíme, že zemiaky pokrájané sú uvarené do 10 minút - tak to do 30 min. musí byť mäkké. Treba to dať len do širšej nádoby, aby tam nebolo príliš veľa vrstiev. Pri dusení odpadá čas na rozohriatie rúry.
Ďakujem za vyskúšanie aj uznanie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia