Treska v jednom hrnci

Autor receptu: staja

Snažím sa variť čerstvé ryby, ale keď nie je táto možnosť, použijem aj mrazené. Ponúkam veľmi rýchly, chutný a snáď aj zdravý recept na ich prípravu. Veľkou výhodou je rýchla príprava v jednom hrnci.

4
porcie
15 minút
príprava
5+30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Toto jedlo je veľmi nenáročné na prípravu: Očistené zemiaky nakrájame na hrubšie kolieska, polovicu z nich uložíme do väčšieho kastróla s hrubším dnom, kde sme na dno dali trochu olivového oleja a posolíme ich. Na to rozložíme krúžky cibule a filety tak, aby boli zemiaky pokryté. Ak nemajú glazúru, nemusíme rozmrazovať - napr. filé. Ak majú, ja ich rozmrazujem, lebo tá voda mi tam pripadá nadbytočná. Posypeme nejakým dobrým korením - zmesou, posolíme a pokvapkáme olejom. Pokryjeme zvyškom zemiakov, opäť posolíme, môžeme posypať obľúbenými aromatickými bylinkami.
  2. Prichádza finále - zvyčajne som na vrchnú vrstvu zemiakov dala pohár domáceho leča. Teraz som mala v chladničke polovicu fety, tak som ju postrúhala a až potom som dala lečo. Bol to dobrý nápad a feta veľmi dobre celé jedlo dochutila. Samozrejme solíme primerane, ako sme zvyknutí. Na záver pokvapkáme ešte celé jedlo olivovým olejom - nešetríme, ak ho máme radi.
  3. Varíme, resp. dusíme 30 minút, odkedy jedlo začne variť - stíšime oheň na plyne a pomaly dusíme. Občas môžeme kastrólom potriasť, aby sa nám to veľmi nepripieklo. Jedlo pustí dosť šťavy, takže netreba ani podlievať. Na tanieri posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou, cíbikmi alebo niečím pekným zeleným, aby nám to aj oku lahodilo a zaželáme si dobrú chuť.