Trený piškótový chlebíček

glosterka - fotkaglosterka, 30. januára 2011
Trený piškótový chlebíček
Foto: glosterka

Voňavý, jemne sladný a chrumkavý chlebíček z treného cesta s kakaovo-rumovou príchuťou.

20-25
porcií
8 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
125 g
1/2 bal
3 ks,celé
250 g
1/2 bal
2 PL
2 PL, (rum) alebo
1 PL
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Tuk necháme zmäknúť a vajíčka odstáť, aby mali správnu teplotu (inak sa nám maslo s vajciami pri miešaní zrazí!).

  2. 2

    Tuk nakrájame na plátky, dáme do misky, zasypeme preosiatym práškovým cukrom, pridáme vanilkový cukor a vymiešame do peny. Po jednom pridávame vajcia a miešame. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a vymiešame.

  3. 3

    Chlebíkovú formu (srnčí chrbát hranatý alebo oválny) vyložíme papierom na pečenie. Na dno dáme polovicu svetlej hmoty.

  4. 4

    Do druhej polovice zamiešame preosiate kakao a rum. Tmavú hmotu navrstvíme na svetlú a zarovnáme.

  5. 5

    Dáme upiecť do vyhriatej trúby do svetlohneda. Pečieme cca 25-30 minút.

  6. 6

    OBMENA - 3 farebný chlebíček: Cesto si môžme rozdeliť na dve svetlé časti a jednu tmavú - kakaovo-rumovú. Postupujeme tak, že do formy dáme najskôr svetlé cesto, zarovnáme, potom naň dáme tmavé cesto, zase zarovnáme a na tmavé cesto nakoniec navrstvíme svetlé cesto. Opäť zarovnáme.

Diskusia k receptu

cica2
krásne a určite aj velmi chutné!!!!
glosterka
Ja som si včera celkom pochutila, keď som si na chlebíček dala banán a zavárané marhule + osladený sneh z bielkov (viď foto). Mňam. Dobrú chuť prajem všetkým maškrtným jazýčkom. :-)
halina
Glosterka, prima, to ľúbim a ešte si do toho dávam aj nasekané oriešky alebo aj sušené či kandizované ovocie, Mňam...
glosterka
Milá Halina, kľudne tam môžu ísť aj nasekané oriešky, sušené či kandizované ovocie alebo hrozienka. :-) Už kto čo môže... Ja si to nahrádzam aspoň džemíkmi a kompótovým ovocím. Mňam. :-)
glosterka
:-)) To ma teší, Katka (@kata50 ). Mne ešte zostalo pár kúskov v mrazničke... Po troške vyťahujem a papám...
mariaklara
Jéé, ako to, že som to skôr nevidela, páči sa mi to, vyskúšam, ukladám. Vďaka.
glosterka
@mariaklara , aj ja ďakujem. A prajem dobrú chuť. Joooj, veru dávno som tu nebola... Mám ďalšie receptíky, len teraz nestíham a nedá sa mi...
betka11
@glosterka vitaj, koláčik je parádný a ten farebný postup je ako pri metrovom koláči?alebo si len na tanierk naservírujeme farebné plátky a ozdobíme podla seba
glosterka
Ďakujem @betka11 :-). Postup nie je ako pri metrovom koláči. Tento koláčik sa pečie, aj servíruje inak. Máš to pekne vysvetlené v postupe: 1. Vymiešaš suroviny. 2. Svetlú hmotu dáš do formy. 3. Do zvyšnej hmoty už len vmiešaš kakao a túto hmotu navrstvíš na svetlú hmotu = všetko sa pečie spolu (tak ako keď pečieš dvojfarebnú bábovku). No a už len upečieš... a keď to krájaš, je to už takto pekne v 2 farbách... ;-) Na to džemík a to čo máš rada alebo čo môžeš papať. Dobrú chuť Ti prajem a nech sa Ti vydarí, Betka! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia