Foto: dzejsik
Známi si dali upiecť tortu pre ocka na oslavu osemdesiatín. Možno sa inšpirujete.
Suroviny
Kakaový korpus: | |
6 ks |
|
230 g |
|
5 PL |
|
7 PL vlažná |
|
300 g |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
Orechový korpus: | |
6 ks |
|
230 g |
|
10 PL vlažná |
|
300 g |
|
100 g mleté |
|
1 bal. |
|
Parížsky krém: | |
400 ml |
|
400 g |
|
400 g |
|
200 g |
|
Vanilkový krém: | |
300 ml |
|
1 bal. |
|
150 g |
|
2 bal. |
|
4 PL |
|
Okrem toho: | |
veľký |
|
na potretie plátov |
|
|
Postup
-
1
Upečieme si kakaový a orechový korpus. Vychladnuté prekrojíme každý na 4 pláty.
-
2
Orechový by vyšiel rovnako vysoký ako kakaový, keby sú oba z formy o priemere 26 cm. Moja druhá má 28 cm.
-
3
Parížsky krém: V 400 ml smotany na šľahanie nad parou roztopíme 400 g čokolády. Za občasného miešania necháme vychladnúť. 400 g masla vyšľaháme s 200 g práškového cukru. Obe zmesi zmiešame dokopy, necháme v chladničke ešte chvíľu vychladnúť a vyšľaháme na krém.
-
4
Vanilkový krém: Z mlieka, Zl. klasu a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Za občasného miešania vychladíme a pridáme k maslu s práškovým cukrom. Po zmiešaní mixérom vyšľaháme.
-
5
Korpusy obrežeme na potrebný tvar, broskyne si nakrájame na plátky a pripravíme si výstuž na druhé poschodie. Keď je všetko nachystané, hor sa doplnenia :)
-
6
Vrstvíme nasledovne: kakaový plát, džem, parížsky krém, orechový plát, tenšia vrstva vanilkového krému, broskyne, tenšia vrstva vanilkového krému, orechový plát, džem, parížsky krém, kakaový plát a celé potrieme parížskym krémom. Pláty môžeme pokvapkať šťavou z kompótu.
-
7
Do stredu torty ako výstuž zapichneme 5 špajdlí urezaných vo výške torty (zapichneme do tvaru čísla 5 na kockách) a na ne položíme podložku pre poschodie - z kartónu vystrihnutý kruh (o trocha menší ako piemer poschodia) obalený fóliou. Naň vrstvíme druhé poschodie.
- 8
Celú tortu potrieme zvyšným parížskym krémom. Uhladíme vrch. Trubičky si narežeme na požadovanú výšku a lepíme kol do kola.
- 9
Dozdobíme napr. stuhou, ktorú zalepíme pomocou roztopeného cukríka. Na vrch som cez pripravené šablóny vysypala mletými orechmi 80-tku a srdiečka.
- 10
Teta mi poslala aj foto v reze. :)
- 11
A z odrezkov dostali rumové guličky.
- 8
@kukulienka71 áno, aj sa lepšie krája ... na viac poschodové cukrárky používajú aj dlhšiu drevenú paličku, aby im poschodia držali zaručene pokope.
Ďakujem. :) Najmä keď sa torta preváža autom, je to istejšie, že sa jedno poschodie neprepadne do druhého. Pokiaľ je priemer menší a kilovo to nie je ťažké nie je problém, ale pri väčších a dôležitých (veľké oslavy, svadby) určite odporúčam. ;)
Prečo by nemal mať 80 tnik trubičky na torte? Nevedela som že trubičky sú výsostne detská záležitosť, určite zaujímavejšie ako presladená poťahova hmota, ktora z velkej časti nakoniec putuje do koša .Ja chcem niečo podobné urobit sestre na 50 tku,dopredu mi oznamila že nechce poťahovanú tortu , že sa jej to nepáči a ani nechuti.